|

Boran vurdu

İstanbul’u 10 dakikada esir alan şiddetli yağışı değerlendiren Prof. Dr. Mikdat Kadioğlu, “Bunun adı şiddetli bir borandı. İçinde hortum, dolu, şiddetli rüzgâr ve aşırı yağış vardı. Aralık ayına kadar da bu yağışlar olabilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/07/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:35 - 29/07/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Boran vurdu
Boran vurdu

İstanbul’u perşembe günü 20 dakikada felç eden sağanak yağmur ve fırtına kentte birçok ağaç, bina ve araca zarar verdi. Yaz ortasında bastıran sağanak, dolu vatandaşları şaşkınlığa düşürdü. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mikdat Kadioğlu, İstanbul’u esir alan şiddetli yağmuru yorumladı. Kadioğlu, “Bu olaylar, Türkiye’nin bir gerçeği. Bunun adı şiddetli boran. Bu tür olaylar yaz ayında olur. İlkbaharda başlar, sonbahara kadar sürer. Dolu kışın olmaz, yazın olur zaten. Eylül, Ekim ayında bunların artma ihtimali var. Aralık ayına kadar görebiliriz. Havanın kararması ise, bulutun içindeki damlanın büyüklüğü ile ilişkili, bulutlar güneş ışınını o kadar yutuyor ki, ışık kayboluyor” diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ
DİKKATE ALMALIYIZ

Kadioğlu alınacak tedbirler ile ilgili ise şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının binaları yeni baştan ele alması gerekiyor. Mazgallar geçtiğimiz yılların yağışına göre inşa edilmekten vazgeçilmeli. İklim değişikliği diye konuşup duruyoruz ama biz değişmiyoruz. Yer altına yapılan mazgalları, boruları önümüzdeki iklimle beraber artan yağışın şiddetine göre değiştirmemiz lazım. 10 sene önceki yağışa göre değil, kentsel dönüşümü yaparken, su basma seviyesini doğru belirlememiz lazım.”

EN FAZLA YAĞIŞ ŞİŞLİ’DE

Yağışlarla ilgili bilgi veren Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Müdürü Ahmet Kocaman ise 38 merkezde yağış ölçümü yaptıklarını belirterek, İstanbul merkezde metrekareye 20 ila 40 kilogram yağış düştüğünü söyledi. 10 gün yaşanan önce selin daha yoğun olduğunu kaydeden Kocaman, “Aslında bu sefer yağış miktarı da süresi de oldukça kısaydı. Ancak rüzgar ve dolu eklenince hayatımızı olumsuz etkiledi” diye konuştu. İstanbul Şişli’nin 38.8 ile en fazla yağış alan ilçe olduğunu söyleyen Kocaman, “Kadıköy 36.2, Silivri 36, Üsküdar 30, Büyükçekmece 29, Göztepe 25, Florya 24 olarak belirlendi” dedi.

FATİH’TE REKOR
HIZDA RÜZGAR

Rüzgarın kuvvetli olması nedeniyle günlük yaşamın ciddi şekilde etkilendiğini belirten Kocaman, “Fatih Kumkapı’daki rüzgar hızını 142 kilometre olarak kaydettik. Kadıköy rıhtımda 114 kilometre, Çekmeköy’de 108, Tuzla’da 104, Ümraniye’de ise 94 kilometre olarak rüzgar kaydedildi. Rüzgar dolunun da etkisini artırdı” ifadelerini kullandı. Haftalık tahmin yaptıklarını kaydeden Kocaman, önümüzdeki günlerde İstanbul’a yağış beklemediklerinin de altını çizdi.


Ekmek teknesini
fırtınaya kaptırmadı

İstanbul’daki fırtına sırasında simit tezgahını korumak için 15 dakika boyunca yağmur ve rüzgarla mücadele eden Suriyeli Ali Kara yaşadıklarını anlattı. 19 yaşındaki simitçi, bir anda başlayan yağmur ve rüzgar yüzünden çok şaşırdığını belirterek, ‘’Ben tezgahımı korumak için olduğum yerde kaldım ve bir yere de kaçamadım. Fırtına sırasında tezgaha sahip olmak için ayağımı yanına koydum kontrolümden çıkmasın diye. Tezgahımın demirini ve şemsiyesini de kırılmaması için tuttum" dedi. Simit tezgahının fırtına sırasında büyük zarar gördüğünü söyleyen Kara, şöyle devam etti: ‘’Fırtına sırasında 150 simit çöpe gitti. Fırtına anında ekmek teknem gitmesin diye sabit tutmak için çok çalıştım ama tutamadım. Yaklaşık 15 dakika dayandım. Sonunda dayanamayıp kaçmak zorunda kaldım ben de."

Pisti görmek
için uçağı
yan yatırdık

İstanbul’daki fırtına ve dolu nedeniyle kalkışından bir süre sonra zorunlu iniş yapmak zorunda kalan Atlasglobal Havayollarının İstanbul-Ercan seferini yapan uçağı ile ilgili havayolundan açıklama yapıldı. Dolu fırtınası sırasında burun kısmı ve ön camları zarar gören uçağın kaptan pilotunun geri dönme kararı aldığı belirtilen açıklamada, pilotun tecrübesi ve soğukkanlılığı sayesinde inişin başarılı bir şekilde tamamlandığı aktarıldı.


PİSTE GÜVENLE İNDİK

Açıklamada görüşlerine yer verilen uçağın kaptan pilotu Oleksandr Akopov, Türkiye’de çok nadir gördükleri bir hava muhalefeti yaşandığını anlatarak, şunları kaydetti: “Bu sırada inişe geçen ve kalkış yapan tüm uçaklar rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. 4 bin fitte seyrederken bizim de uçağımızın burun kısmı ve kokpit camları hasarlandı. Bu sebeple iniş yapma kararı aldık. İniş esnasında yan camdan pisti görmek için uçağı yan yatırdık. Bilinçli yapılan bu hareket sonrası iyi bir koordinasyonla piste güvenli indik.”

Ağaçlar kaldırılıyor

İstanbul’u perşembe günü 20 dakikada felç eden sağanak yağmur ve fırtına kentte birçok ağaç, bina ve araca zarar verdi. İstanbul İtfaiyesi sağanak ve fırtınada devrilen 214 ağaca ve 296 çatı uçmasına, Park Bahçeler Daire Başkanlığı da devrilen 175 ağaca müdahale etti. Kuvvetli sağanak ve fırtına nedeniyle başta Beykoz, Büyükçekmece, Bahçelievler, Güngören, Fatih, Üsküdar, Beyoğlu, Bakırköy, Şişli, Kadıköy olmak üzere birçok noktada su baskını, göllenme, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması olayları yaşandı. Dolu nedeniyle birçok ev ve araçta hasar meydana geldi. Halkla İlişkiler 153 çözüm ekipleri, 100 personelle vatandaşların ihbarları doğrultusunda yardım götürdü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla İtfaiye, İSKİ, Yol Bakım, İSTAÇ, Park Bahçeler, Çevre Koruma Daire Başkanlığı, Zabıta, Atık Yönetim Müdürlüğü, Fen İşleri Daire Başkanlığı, AFAD ve Karayolları ekipleri su baskını ve göllenmelere müdahale etti.


Sanayide
dolu sırası

İstanbul’daki dolu yağışı nedeniyle zarar gören araçlar yetkili servis ve oto sanayi sitelerine akın etti. Çok sayıda hasarlı araç, oto sanayi sitesinde yoğunluk oluştururken, bazıları yer bulamadığı için sanayiden ayrılmak zorunda kaldı. Ağırlıklı olarak araçların arka camlarında hasar meydana gelirken, bazı araçlarda da dolunun neden olduğu çökmeler gözlendi.


Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde oto cam ustalığı yapan Oğuz Bakankuş daha önce bu kadar yoğun bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi. Siparişlere yetişemediklerini anlatan Bakankuş, “Piyasaya da cam vermiyoruz. Şu an bize gelen hasarlı araçları tamir etmeye çalışıyoruz” dedi.

Asırlık çınar can bulacak

Üsküdar Çengelköy’deki tarihi Çınaraltı’nda bulunan asırlık dev çınar, fırtına nedeniyle devrildi. Sabah saatlerinde olayın yaşandığı yere gelen belediye ekipleri çalışma başlattı. Ekipler ağacın kök kısmını korumaya alırken, dalları da kesilerek alan temizlenmeye çalışıldı. Çınar sonrasında vinç yardımıyla kaldırılarak tekrar yerine dikildi. Ağacın daha sonra demir çubuklar ile desteklenerek ayakta kalmasının da sağlanacağı öğrenildi.

Eskişehir’i
sağanak vurdu

Eskişehir’de dün öğleden sonra etkili olan sağanak yaşamı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle bazı caddeler su altında kaldı. Yağışa hazırlıksız yakalananlar, iş yerlerine sığındı. Bazı kent sakinleri, su birikintilerinin üzerinden atlamaya çalıştı. Çarşı esnafı, iş yerlerinin çevresinde biriken suları temizlemeye çalıştı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, vidanjör yardımıyla rögarları açtı.

İçme suyunda atık su yok

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü, kentte etkili olan yağış nedeniyle içme suyuna kanalizasyon karıştığı iddialarına sosyal medyadan yanıt verdi. Duyuruda şunlar kaydedildi: “İstanbul’da yağışlar nedeniyle içme suyuna kanalizasyon karıştığı iddiası asılsızdır. Yapılan analizlerde suyumuzda insan sağlığını riske edecek herhangi bir veriye rastlanmamıştır. İçme suyu iletim hatlarımız yüksek basınç ve kapalı sistemle çalıştığından atık suyun karışması söz konusu değildir. İçme suyumuz arıtma tesislerimizden arıtıldıktan sonra tüketicilere ulaştırılmaktadır. Bu tür söylentilere itibar edilmemesini önemle rica ederiz.”

#Türkiye
#İstanbul
#Sel
7 yıl önce