|

Bu kurtlar yabanileştirilemedi

Afyonkarahisar'da bir hayvansever tarafından yavru olarak bulunduktan sonra Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen iki kurt, yabanileşmeyince doğaya bırakılamadı.

Yeni Şafak
18:02 - 15/03/2015 Pazar
Güncelleme: 16:05 - 15/03/2015 Pazar
AA

Afyonkarahisar'a bağlı İhsaniye ilçesinde yaşayan bir hayvansever, yaklaşık 1 yıl önce anneleri öldürülmüş iki kurt yavrusu buldu. Hayvanseverin bir süre besleyip baktıktan sonra haber vermesi üzerine Milli Parklar 5. Bölge Afyonkarahisar Şube Müdürlüğünden veteriner hekim Ali Gezer ve ekipler,kurt yavrularını alarak muayene edilmeleri, beslenmeleri ve yabanileştirilerek doğaya salınmaları amacıyla Burdur'daki merkeze getirdi. 


Merkezde tel örgülerle çevrili özel alanda tutulan kurtlar, etle beslendi. 


Merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki yavrunun rahatsızlığını tedavi ettikten sonra yabanileştirmek için çalışma başlattıklarını anlattı. 


"Bizimle oynamaya başladılar"

Bu kurtlardan dişi olanının çok hızlı şekilde yabanileştiğini, erkek olanının da iki ay öncesine kadar yabanileşmeye başladığını belirten Sarıca, şöyle konuştu:


"Tam yabanileştiler doğaya bırakacağız' derken, 10 gün önce havaların ısınmasıyla, neden olduğunu bilmediğim şekilde insanlardan yiyecek beklemeye başladılar. Halbuki önlerinde sürekli yiyecek vardı. Yanlarına yaklaştığımızda bizimle oynamaya başladılar. Neredeyse köpek gibi bizimle oynar hale geldiler. Dişi kurt da yiyecek istemeye başladı. Bu halde doğaya salınmalarının doğru olacağı kanısında değilim. Biz ne kadar onları insanlardan uzak tutmaya çalışsak da, yabanileştirmek için uğraşsak da, yanlarına hiç yaklaşmasak da, küçükken evcilleştirilmiş olmaları artık önümüzdeki süreçte çok zor yabanileşeceklerini gösteriyor."


Sarıca, kurtları bahar aylarında doğaya salma gibi bir düşünceleri olduğunu ancak yaşanan gelişme üzerine bundan vazgeçtiklerini kaydetti. Sarıca, "Eğer tamamen doğal ortama uyum sağlarlarsa o zaman doğaya salacağız" diye konuştu.


Öztürk Sarıca, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi yetkilileri ile görüştüğünü ve onların da bu konuda aynı fikirde olduğunu bildirdi. 

#Afyonkarahisar
#kurt
#Milli Parklar 5. Bölge Afyonkarahisar Şube Müdürlüğü
#kurtlar yabanileştirilemedi
#Kurtlar yabanileşmeyince doğaya salınamadı
9 yıl önce