|

Bu okulda sadece üç öğrenci var

Türkiye’de 24 azınlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor. En çarpıcı örneklerden biri Büyükada’daki Rum İlkokulu. Bir zamanlar onlarca öğrencinin bahçesinde koşuşturup oynadığı okulda bugün sadece üç öğrenci var.

Yeni Şafak
07:46 - 19/11/2017 Pazar
Güncelleme: 07:51 - 19/11/2017 Pazar
Diğer
Büyükada’daki Rum İlkokulu''nda sadece üç öğrenci var.
Büyükada’daki Rum İlkokulu''nda sadece üç öğrenci var.

Türkiye’de sayıları 1920’lerde 138 olan azınlık okullarından geriye kalan 24’ü ‘hayatta kalma’ mücadelesi veriyor. Yeni eğitim yılında, giderek azalan sayılarıyla kültürlerini yaşatmaya devam eden kurumların temsilcileri, bazı okulların kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Taleplerinin başında; bağışlarla ayakta kalmakta zorlandıkları için daha fazla kaynak ayrılması ve kâr amacı gütmeyen kurumlar oldukları hatırlanarak ona göre statü verilmesi geliyor.

Türkiye’deki altı Rum okulundan biri Büyükada’daki Özel Rum İlkokulu. İskeleye indiğimizde sessizliğe gömülmüş ahşap evlerin olduğu sokaklar, bizi Özel Büyükada Rum İlkokulu’na götürüyor. Alışageldiğimiz, çocuk seslerinin yükseldiği, bir curcunanın, koşuşturmacanın yaşandığı bir okul değil burası. Bina, bizi sessizlikle karşılıyor. Kökleri 1950 yılına dayanan okulda, 1970’lerde 80 öğrenci okurken, 2000’lerde bu sayı 30’a, geçen yıl ise dörde düşmüş. Hürriyet'te yer alan habere göre; Şimdi okulda ikisi 7, biri 9 yaşında olmak üzere üç öğrenci eğitim alıyor. İki Rum ve bir de Türk öğretmen var. Okulun eski binası 1999 depreminde hasar gördüğü için adanın merkezine yakın bir binada eğitime devam ediyorlar.

#Özel Rum İlkokulu
#Büyükada
6 yıl önce