|

Bu referandum yapılmamalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumu konusunda Barzani’yi bir kez daha uyardı: Biz en başından beri Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduk. Kimse bunu yapmıyorken bile... Bu referandum yapılmamalıdır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:29 - 21/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
BM zirvesi için New York’ta bulunan Cumhurbaş- kanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile eşi Melania Trump’ın liderler onuruna verdiği resepsiyona katıldı.
BM zirvesi için New York’ta bulunan Cumhurbaş- kanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile eşi Melania Trump’ın liderler onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, PBS kanalında yayınlanan “News Hour” programının yapımcısı Judy Woodruff’a mülakat verdi. Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihinin çok eskiye dayandığını belirten Erdoğan, bu ilişkilerin uzun süre stratejik ortaklık çerçevesinde yürütüldüğünü söyledi. ABD yönetiminin, kendisinin korumalarına silah satışını engelleyen son kararına ilişkin yorumu sorulan Erdoğan, bununla ilgili resmi gelişmelere bakılmasını isteyerek, “21 Eylül’de Başkan Trump ile görüşmemizde bu konuyu gündeme getireceğim” ifadesini kullandı.

BU KARARI KABUL ETMİYORUZ

IKBY’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı “bağımsızlık referandumu”na değinen Erdoğan, şöyle konuştu: “Bir defa şunu çok açık ve net söyleyeyim: Biz en başından beri Irak’ın toprak bütünlüğünü savunduk; kimse bunu yapmıyorken bile. Bu referandum yapılmamalıdır. Orada Arap, Türkmen, Kürt hep beraber yaşıyor. Irak’la 350 kilometre sınır hattımız varken Türkiye olarak böyle bir referandumu nasıl kabul edebiliriz? İran da bu konuda referandumla aynı fikirde gözükmüyor. Irak federal yönetimi de aynı şekilde. Dolayısıyla siz sadece Kuzey Irak olarak tek başınıza böyle bir kararı nasıl verebilirsiniz? Bu kararı kabul etmiyoruz.”


ABD YANLIŞ YAPIYOR

Erdoğan, ABD’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye verdiği destekle ilgili de “Suriye’de PYD terör örgütü yer alıyor, aynı şekilde onun kolu olarak YPG de orada. Bunlar terör örgütü PKK’nın uzantılarıdır ve biz bunlarla savaşıyoruz” dedi. Erdoğan, ABD’nin YPG’ye verdiği silahlarla ilgili “Bu silahların seri numaralarını aldık, DEAŞ’la mücadele bitince bunları geri alacağız” diye bir açıklama yaptığını ancak daha önce benzeri uygulamalarda işlerin bu şekilde yürümediğini gördüklerini kaydetti. Erdoğan, şunları dile getirdi: “Bu savaş bizimle de yürütülebilirdi. ABD’nin DEAŞ’la mücadeleyi PYD/YPG ile vermesi yanlıştır. Bunu ABD’nin en üst düzey makamlarına ilettim. Biz ABD’den o silahları alamazken siz bunları teröristlere nasıl verirsiniz? Bu soruyu ABD’deki dostlarımıza soruyoruz.”

MUHABİRE DERS GİBİ CEVAP

Türkiye’nin ABD’den para ödeyerek silah aldığını ancak bu ülke yönetimi tarafından teröristlere bedavaya silah verildiğini vurgulayan Erdoğan, “3 bin tır silah bu teröristlere gönderildi. Zamanında Predator insansız hava aracı almak istedik. Vermediler ama teröristlere bunların hepsini tırlarla gönderiyorlar” açıklamasını yaptı. Woodruff’un, ABD’nin Suriyeli Kürtlerle çalışmasının, Türk-ABD ilişkilerine etkisine yönelik sorusuna Erdoğan, ders niteliğinde bir cevap verdi: “Öncelikle burada bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım. Burada konu bir Kürt meselesi değildir. Bu bir terör örgütü meselesidir. Bunun altını çizmek istiyorum çünkü biz Kürtlere karşı değiliz, biz terör örgütlerine karşıyız. Kürtler bizim dostlarımızdır.”

  • Yaptırımlarımız sıradan olmaz
  • Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu Genel Görüşmeleri sonrası konakladığı otele gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı, değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ilerleyen günlerde toplanacak MGK’da, Kuzey Irak yönetimine yönelik yaptırımlar olup olmayacağı yönündeki soruya ilişkin, “Bunları MGK toplantısından önce açıklama durumuna girersek bu ciddi bir yanlış olur çünkü MGK toplantısında malum gerek hükümetin gerek silahlı kuvvetlerimizin temsilcileri var. Hepsi orada bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklayacaklar. Bunun neticesinde de MGK olarak hükümete, biz kararımızı teklif edeceğiz. Daha sonra da Bakanlar Kurulunda bu görüşmeler yapılmak suretiyle, Bakanlar Kurulu da şüphesiz ki hem bunu değerlendirecek hem kendi kanaatleriyle ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız.. ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız, çünkü Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bundan dolayı da biz bu konudaki nihai düşüncelerimizi Bakanlar Kurulu kararıyla, MGK kararıyla açıklayacağız. Bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum” cevabını verdi.

AB’ye çok meraklı değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Plaza Otel’de eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından düzenlenen “Bloomberg Küresel İş Forumu”nda soruları yanıtladı. Bir soru üzerine ABD’nin Suriye’de PKK/PYD’ye silah vermesini eleştiren Erdoğan, “Irak’tan, Suriye’deki bu terör örgütlerine gelen destek 3 bin tırı aşmıştır. Burada tanklar var, toplar var, ağır zırhlı araçlar var, mühimmat var, 3 bin tırın üzerinde. Şimdi bu ağır silahların, yarın bana karşı kullanılmayacağını kim garanti edebilir? Demokrasiye inanmış bir ülkenin, bir terör örgütüyle iş birliği yaparak, bir başka terör örgütünü yok etmesini ben anlayamıyorum” dedi.

BALİSTİK FÜZE SİNYALİ

NATO üyesi ülkelerin Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasına karşı çıkmasını eleştiren Erdoğan, Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu hatırlattı. Erdoğan, “Biz insansız hava araçlarını NATO ülkelerinden istemişizdir. Paramızla istediğimiz halde bunları alamadık. Daha basit Zigsauer, tabanca. Bunları alamamışızdır. Alamayınca ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız. Terör örgütüne bu silahları bedava veriyorlar. Bunlar, kendimizi korumaya yönelik atmamız gereken adımlardır. Balistik füzelerle ilgili atmamız gereken adımlar da vardır. Türkiye'yi korumak bizim görevimizdir.” ifadelerini kullandı.

MİNDERDEN KAÇMAYIZ

Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin AB’den uzaklaştığı iddialarına ise rest çekerek cevap verdi: 54 yıldır Türkiye kapıda bekletiliyor. Türkiye uygulanan aslında siyasi bir ambargodur bu ve Türkiye’nin şahsiyetine saygısızlıktır. Ben diyorum ki karar merciinde olan onlar. Onlar, bize kapıyı kapatsın biz kararı rahat veririz. Çok da meraklı değiliz. Minderden kaçan onlar olsun. Kararlarını versinler, bizim kararımız kolay”



Macron’a ince mesaj

Cumhurbaşkanlığı resmi Twitter hesabı, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, geçen ay söylediği “Dünya liderliği o kadar havalı değil, Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım” sözlerine ince bir mesajla karşılık verdi. Cumhurbaşkanlığının Fransızca Twitter hesabından yayınlanan mesajda, Erdoğan’ın “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile görüşmek bir değerdir” ifadesine yer verildi. Mesajda, Erdoğan ve Emmanuel Macron’un önceki gün New York’ta gerçekleşen görüşmesinin fotoğrafı da paylaşıldı. Fotoğraf karesine, Erdoğan’ın cesur ve öz güvenli hali, Macron’un ise daha endişeli, heyecanlı ve bir şeyler öğrenmeye çalışır hali yansımıştı. Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz da Twitter hesabından Fransızca olarak paylaştığı mesajda, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘dünya lideri’ Macron’la bir kez daha görüştü” ifadelerini kullandı. Macron, Fransız Le Point dergisine geçen ay verdiği mülakatta, “Dünya liderliği o kadar havalı değil, Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım” diye konuşmuştu.

ABD polisi müdahalede yetersiz kaldı

ABD’de, geçen mayıs ayında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı önünde yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, bu konuda üzgün olduğunu anlattı. Erdoğan, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın da kendisini aradığını, bu konuda üzgün olduğunu ve konuyu takip edeceğini söylediğini belirtti. Erdoğan, rezidans önündeki göstericilerin bu bölgede toplanan Türklere bağırıp hakaretler ettiğini ve Amerikan polisinin olaylara müdahalede yetersiz kaldığını vurguladı. Bölgede toplanan PKK ve FETÖ teröristlerinin, kendisinin aracına fazlasıyla yaklaştığını bildiren Erdoğan, Washington DC polisinin kendisini ve çevresini korumakla görevli olmasına rağmen bunda başarısız olduğunu ifade etti. Bunun üzerine kendi korumalarının devreye girdiğini aktaran Erdoğan, kendi güvenliğinin tamamen sağlandığından emin olmak için korumalarının çaba gösterdiğini kaydetti. “Sayın Trump’la perşembe günü bu konuları samimi bir şekilde konuşacağız” diyen Erdoğan, adaletin en kısa sürede yerine gelmesini beklediğini vurguladı.


#Recep Tayyip Erdoğan
#ABD
#Trump
#Macron
7 yıl önce