|

Bursa ipeği 3 altın eserle taçlandı

Bursa’nın kültürel değerini özel eserlerle daha da arttıran Büyükşehir Belediyesi, İpek Böceğinin Yaşam Öyküsü, Bursa’da İpekçilik ve Bursa’nın İpeklisi adlı 3 yeni kitabı kent belgeliğine kazandırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:32 - 28/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Bursa ipeği 3 altın eserle taçlandı
​Bursa ipeği 3 altın eserle taçlandı

Bursa’yı değerleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi, somut olmayan kültürel mirasa katkılarına yeni yayınlarla devam ediyor. Kentin kültürel birikimine yeni eserler sunan Büyükşehir Belediyesi tarafından kent belgeliğine kazandırılan ‘İpek Böceğinin Yaşam Öyküsü’, ‘Bursa’da İpekçilik’ ve ‘Bursa’nın İpeklisi’ adlı kitapların tanıtımı, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 3 yeni eserin yazarlarının da katıldığı tanıtım toplantısında, Bursa ipeğinin değerine işaret ederek, “Büyükşehir Belediyesi olarak, hem somut hem de somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında kent belleğindeki tüm değerleri gelecek nesillere aktarmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar kapsamında başlattığımız “Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak” projesi ile Bursa İpeği’ni yeniden üretmeye başladık” dedi.


Bursa Belgeliği’ne kazandırılan eserlerin 300’ü aştığını belirten Başkan Altepe, eserlerin hazırlığında Büyükşehir Belediyesi, Bursa Araştırmaları Merkezi (BAM) ile Bursa Kültür AŞ çalışanlarının yoğun emek verdiğini belirtti. Başkan Altepe, ipek şehri Bursa’da ipek tarihine yönelik araştırmaların da gerçekleştirildiğini belirterek, “Geçmişte ipek üretimi yapan aileleri tespit ederek ortak akıl üslubu ile çalışmalara başladık. Bu alanda tespit edilen Muradiye ipek fabrikası kentimize kazandırıldı. Muradiye ipek fabrikası ile birlikte Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni kentimize kazandırdık.” şeklinde konuştu.


İpeğin dünü
bugünü yarını

İpeğin korunarak üretiminin sürdürülebilir olması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, “Tüm bu koruma ve geleceğe taşıma süreçlerinin sonunda elde edilen ürünleri Bursalılarla paylaşıyoruz. Kozasından ipliğine, kumaşından son ürününe kadar artık Bursa’da yeni bir ipek çağı başlıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin ipekle ilgili tüm bu çalışmalarını destekleyen 3 eser hazırlandı. Birbirinden değerli bu eserler, Bursa İpeği’nin dünü, bugünü ve yarınlarına ışık tutacak özellikte” diye konuştu.


Sağlık alanında kullanımı

Genç neslin Bursa İpeği ve koza üretimi hakkında gerekli olan bilgileri tecrübe edinerek öğrenmeleri adına da öğrencilere ‘İpek böceği besleme seti’ dağıtıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “İpek elyafındaki proteinin insan tenindeki ile benzer yapıda olması sebebiyle de ipeğin sağlık alanındaki kullanımını da arttırmayı hedefledik. Bu alanda Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü’ne de müracaat ederek ipeğin sağlık alanında kullanılabilirliğini doğrulamak adına çalışmaları sürdürüyoruz. Ayrıca Uludağ Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında Bursa İpeği’nden ameliyat ipliği üretmek için de deneme üretimi Muradiye İpek Fabrikası’nda yapıldı. Çalışmaların sona ermesi ile birlikte cerrahi operasyonlarda Bursa İpeği’nden üretilmiş ameliyat ipliği de kullanılabilir olacak” dedi.

#Bursa İpeği
#Bursa
7 yıl önce