|

Bütün yollar ulu cami’lere çıkar

Türkiye sınırları içerisinde yer alan 118 ulu cami ilk kez bir albüm kitapta toplandı. 40 fotoğrafın yer aldığı “Türkiye Ulu Camileri” fotoğraf sergisi, 5-11 Haziran’da Ankara Kızılay Metro Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Yeni Şafak
04:00 - 28/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:59 - 27/05/2016 Cuma
Yeni Şafak

Başbakanlık Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca (AKMB), Türkiye'deki bütün ulu camiler fotoğraflanarak “Türkiye Ulu Camileri” adıyla yayımlandı. Albüme ilişkin açıklamada bulunan AKMB Başkan Yardımcısı Şaban Abak, 700 sayfalık albümün bugünkü Türkiye sınırları içinde bulunan 118 ulu camide çekilen 10 bin fotoğraftan seçilerek hazırlandığını anlattı. Abak, albümün fotoğraf çekimlerini sanat tarihi fotoğrafçısı Mustafa Cambaz'ın yaptığı bilgisini vererek, şunları söyledi: “Albümdeki fotoğraflar, 2015 yılında ulu cami bulunan bütün il ve ilçeler gezilerek çekildi. Albümün tanıtım toplantısını da özel seçilmiş 40 ulu caminin muhteşem fotoğraflarının yer aldığı 'Ulu Camiler Fotoğraf Sergisi'nin açılışıyla birlikte yapacağız.”



DÖNEMLERİNİN İN EN İYİ ÖRNEKLERİ


Fotoğraf sanatçısı Cambaz, Anadolu Türk mimarisine canlılık getiren bu yüksek kültür ürünü eserleri tek albümde toplamanın mutluluğunu yaşadığını kaydederek, “Ulu camiler mimari ve süsleme açısından dönemlerinin en iyi örnekleridir” dedi.



Bağımsızlık sembollleri


Ulu camilerin cuma camisi olmaları hasebiyle bağımsızlık sembolü olarak da değerlendirildiğini belirten Cambaz, “Araştırmalarımda ulu camilerin hepsini bir arada toplayan bir çalışmanın henüz yapılmadığını gördüm. Bu bir eksiklikti ve yıllarca zihnimin bir köşesini meşgul etti. Türkiye sınırları içindeki ulu camileri fotoğraflarla kayıt altına almanın ve bir albüm kitapta toplamanın gerektiğini düşünüyordum. Nihayet bir vesileyle karşılaştığım Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş ve Şaban Abak böyle bir projenin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu, bunun için desteklerini esirgemeyeceklerin söyleyince bu albüm kitap oluştu” dedi.



#Metro Sanat Galerisi
#Ankara
#AKMB
8 yıl önce