|

BYEGM dezenformasyonun önünü kesecek

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Suruç'ta meydana gelen patlamanın ardından baş gösteren terör olayları ve Suriye Sınır hattındaki hareketliliğe bağlı olarak gazetecilerin doğru enformasyon ağı üzerinden bilgi almalarını kolaylaştırmak için Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa'da 24 saat açık olan BYEGM koordinasyon merkezleri kurdu.

Yeni Şafak ve
12:01 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 09:06 - 31/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Gazeteciler bölgedeki her sıcak gelişmeden ve hareketlilikte bu koordinasyon merkezleri ile irtibat kurabilecek ve bilgi alabilecek. Kobani olayları döneminde medya kurumlarının hedef alınmasını dikkate alan Koordinasyon merkezlerine gazeteciler 24 saat şikâyetlerini iletebilecek. Bölgede gazetecilerin doğru bilgi erişimini kolaylaştırmak ve medya çalışanlarının çalışma koşullarını rahatlatmayı hedefleyen BYEGM, bölgedeki koordinasyon merkezlerini arttırmayı hedefliyor.



KOBANİ İLE BAŞLAMIŞLARDI


Geçtiğimiz yıl terör örgütü DAEŞ'in Kobani'yi hedef alması ile birlikte ulusal ve Uluslararası medya kurumları üzerinde yaratılan dezenformasyon üzerine harekete geçen Basın yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü geçmişteki sadece sarı basın kartı veren kurum imajından sıyrılarak yerli ve yabancı gazetecileri ve TV muhabirlerinin rahat çalışması için Kobani'yi tepeden gören bir noktada her türlü imkanın olduğu bir alan oluşturmuştu. BYEGM'nin bu faaliyeti Kobani'de çatışmaların başladığı ilk günlerde bazı basın kuruluşlarına gösterilen tepkilerinde önüne geçmişti.



KOORDİNASYON MERKEZLERİ HAZIR


Kobani olaylarındaki dezenformasyon süreçlerinde büyük dersler çıkaran BYEGM, Suriye sınır hattında yaşanan hareketliliğin ilk saatlerinden itibaren bölgede Ankara'dan görevlendirilen uzmanların desteği ile yerli ve yabancı basın mensuplarına destek olmaya çalışıyor. Terör örgütü DAEŞ'in Suruç'daki bombalı saldırısnın ardından Doğu ve Güneydoğu illerimizde baş gösteren terör olayları ve buna bağlı olarak Suriye sınır hattındaki hareketliliği dikkate alan yerel unsurları üzerinden yaratılabilecek Dezenformasyonun önüne geçmek için BYEGM ilk aşamada Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis illerinde koordinasyon merkezleri kurdu. Bu büroların artırılacağı öğrenildi.



Koodiansyon Merkezlerinin başında yer alan Ali Öztürk Yeni Şafak'a yaptığı değerlendirmede,“ Suriye kenti Tel Abyad'ın DAEŞ'in kontrolünden çıkarak Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) kontrolüne geçmesiyle birlikte değişen Suriye'nin demografik yapısı, DAEŞ terör örgütünün Kilis'in Elbeyli ilçesinde Astsubay Mehmet Yalçın Nane'yi şehit etmesi sonrası Türk Silahlı Kuvvetlerinin DAEŞ mevzilerine operasyon düzenlemesi ve son dönemlerde sıkça konuşulmaya başlanan Suriye toprakları içerisinde güvenli bölge oluşturma çalışmaları; yerli ve yabancı medyanın Türkiye'nin güney sınırlarına olan ilgisini artırdı. Bu bağlamda bölgedeki basın koordinasyonunu sağlamak üzere Şanlıurfa ve Kilis Valiliklerinde basın bürosu açan BYEGM, gazetecilere internet erişimi, bilgisayar ve yazıcı gibi teknik destek sunarak rahat bir çalışma alanı yaratmaya gayreti içindeyiz. BYEGM, bölgedeki hassas güvenlik durumunu dikkate alarak oluşabilecek bilgi kirliliğini önlemenin yanı sıra basın mensuplarının doğru ve gerçek bilgi kaynağına ulaşmalarını sağlamak amacıyla her türlü koordinasyon ve kolaylığı tesis etmeye çalışmaktadır. Gazetecilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen BYEGM basın büroları, Akçakale, Suruç ve Ceylanpınar, Elbeyli ve Karkamış gibi sınır hattındaki ilçelerde etkin olarak çalışmalarını yürütmekte, basın mensuplarıyla birebir iletişim kurarak bölgedeki güvenlik durumu ve gelişmeler hakkında da bilgilendirmektedir."



“BASIN MENSUPALRINI YETKİLİLİLERLE BİR ARAYA GETİRİYORUZ"



Öztürk, bölgeden doğru bilgi akışı sağlamak için muhabirlerin kendileri ile iletişime geçmelerini istediklerini belirterek, “BYEGM ayrıca bölgedeki vali, kaymakam, askerî yetkili ve yerel yöneticileri gazetecilerle bir araya getirerek doğru ve detaylı bilgilerin kamuoyuna ulaşmasına imkân tanımaktadır." Dedi.



#Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü
#BYEGM
#dezenformasyon
9 yıl önce