|

Çanakkale'de tarih vurgununa operasyon

Çanakkale'de kaçak kazılarla çıkarılıp el altından toplanan ve savaşların 100'üncü yılında yasa dışı yolla satılmayı bekleyen 6 bini aşkın tarihi eser bir tavuk çiftliğine düzenlenen jandarma operasyonuyla ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin ele geçirilen tarihi eserlerin zarar görmemesi için müzeyi andıran camlı sistemle muhafaza ettikleri dikkat çekti.

10:52 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 17:48 - 12/12/2014 Cuma
AA

İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler; B.A. ve T.T. adlı iki şüphelinin, kaçak kazı yoluyla çıkarılan ve el altından toplanan binlerce tarihi eseri Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yıl törenlerinde özellikle kente gelecek yabancı ziyaretçilere satacağı bilgisini edindi.


Yaklaşık bir ay boyunca teknik takiple şüphelileri izleyen jandarma, hazırlıkların tamamlanmasının ardından dün harekete geçti. Bir tavuk çiftliğine yapılan baskında Çanakkale Savaşları'na ve eski dönemlere ait 6 bin 817 tarihi eser niteliği taşıyan malzeme ele geçirdi. Tarihi eserler Çanakkale Askeri Müze Komutanlığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğüne teslim edilmek üzere muhafaza altına alındı.


Tarihi eserlerin maddi değerinin, müze yetkililerinin yapacağı incelemenin ardından belli olacağı öğrenildi. Kültür ve Tabiat Varlıkları kaçakçılığı suçundan gözaltına alanın B.A. ve T.T., ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Şüphelilerin evraklarının elden adliyeye gönderileceği belirtildi. 


ELE GEÇEN MALZEMELER ARASINDA YOK YOK


Şüphelilerin eserlerin zarar görmemesi için çiftliğe müzeyi andıran camlı sistem kurdukları dikkat çekti. Ele geçirilen malzemeler ise söyle: 


14x20 ebadında içeriği bilinmeyen Osmanlıca bir belge. Bir İncil. Bir metal pusula. Dokuz muhtelif Osmanlı mührü. Bir kolye ucu. 71 sikke. 15 metal arma ve rozet. 11 boru tipi barut. 10 muhtelif ordulara ait kılıç. Beş muhtelif ordulara ait kılıç kını. Üç seri numarası olmayan toplu tabanca. Bir muhtelif çapta namludan dolma tabanca. Üç muhtelif ordulara ait kama. İki dürbün, bir barutluk, 29 muhtelif çaplarda bomba tapası, 11 metal matara, iki rom şişesi, iki köstekli cep saati.18 metal yemek kabı. Üç kama kını, bir fişek basma aparat, bir Britanya'ya ait bayrak, bir Anzak askerlerine ait bez mendil. 720 değişik çap ve ebatlarda boş kovan. Yedi değişik çap ve ebatlarda bilyeli top mermisi. 38 değişik çap ve ebatlarda top mermisi kovanı. Altı amfora. 4 bin 251 kurşun bilye. 1171 muhtelif çap ve ebatta dolu fişek. Bir gümüş yüzük ve 420 değişik cins ve ebatta muhtelif eski eser.

#Çanakkale
#tarihi eser operasyonu
#operasyon
#tarih vurgunu
#tarihi eser
9 yıl önce