|

Çavuşoğlu: B Planı'nı görüşürüz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakere sürecinin sürüncemede bırakılmaması gerektiğini belirterek, "Eğer müzakerelerden bir sonuç çıkmazsa o zaman B Planı'nı görüşürüz." dedi.

Yeni Şafak
19:33 - 25/11/2016 Cuma
Güncelleme: 17:32 - 25/11/2016 Cuma
AA

İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında Kıbrıs müzakereleri, Rum tarafının olumlu adımlara cevap vermemesiyle sonuçsuz kalmıştı.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakere sürecinde Türkiye'nin hep adil ve kalıcı barıştan yana olduğunu belirterek, sorunun çözülebilmesi için 5'li konferansa gidilmesi gerektiğini kaydetti.



B Planı'na işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:



"Kıbrıs sonunun çözülebilmesi için bir an önce 5'li konferansa gidilmesi gerekir. O güne kadar açıkta kalan konularda mesafe kat etmek için görüşmeler olabilir, yakınlaşmalar olabilir. Biz Türkiye olarak her zaman yapıcı tutum sergiledik. Herkesten bir adım önde olduk. Şimdi de aynı anlayış içindeyiz. Kıbrıs müzakerelerinin çerçevesi 11 Şubat 2014 ortak belgesi, iki taraf da bunu kabul etti. Bunun dışına çıkmamak lazım. Yaşanan bu gelişmelere rağmen müzakerelerin sürüncemede bırakılmaması gerekir. Eğer müzakerelerden bir sonuç çıkmazsa o zaman B Planı'nı görüşürüz. Müzakere süreci devam ederken ya da umudu varken B plan, C plan diye konuşmamıza gerek yok. BM de söylüyor. Bu çerçevede yapılan son müzakeredir. Bu fırsatı da kaçırmayalım diyoruz. Ama fırsatı kaçırmak isteyenler varsa ona da diyeceğimiz bir şey yok. O zaman herkes kendi başının çaresine bakar."



Çavuşoğlu, KKTC temasları çerçevesinde Lefkoşa'da bulunan Hala Sultan İlahiyat Kolejini ziyaret etti. Çavuşoğlu'nu burada okulun mütevelli heyeti ve öğrencileri karşıladı.



KKTC'yi daha önceki ziyaretlerinde de Koleji ziyaret ettiğini hatırlatan Çavuşoğlu, buraya gelmişken Hala Sultan ve Hala Sultan'ın torunlarını ziyaret etmek istediklerini kaydetti.



Mevlüt Çavuşoğlu, okula açılırken de gelme fırsatı bulduğunu, geçtiğimiz yıllarda da ara ara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile de uğradıklarını anımsattı. Her gelişimizde okulun daha da büyüdüğünü ve ilginin arttığını görmekten mutluluk duyduğunu belirten Çavuşoğlu," Hala Sultan İlahiyat Koleji şimdi ihtiyacı karşılamıyor. Daha fazla okul açılmasını istiyorlar. Okul, 5 başvuranın 1 tanesini alabiliyor." şeklinde konuştu.



"Herkes istediği okula çocuğunu gönderebilir"


Kolejin kapatılması için KKTC'deki bazı sendikalar tarafından girişimde bulunulduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Herkes istediği okula çocuğunu gönderebilir. Eğitim ve fırsat eşitliğini sunmak lazım. Devletin görevi budur. Laiklik anlayışının da gereği budur. Dolayısıyla çocuğunu göndermek istemiyorsan sen gönderme, ama göndermek isteyenlere de engel olma. Onlar da çocuklarını özgürce göndersinler. Gerçekten bugün burada hem müdürümüzle hem yönetimimizle, vakfımızla, aile birliğiyle, öğrencilerle birlikte olmaktan, cuma namazını da burada eda etmekten büyük bir mutluluk duydum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz." dedi.






Rum tarafı Akıncı'nın olumlu adımlarına cevap vermedi


#Dışişleri Bakanı
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Kıbrıs
#Müzakere
7 yıl önce