|

Çavuşoğlu'nun makalesi Newsweek dergisinde

Bakan Çavuşoğlu, Newsweek'te yazdığı makalede, FETÖ ile mücadelenin demokratik kurallara bağlı bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek, “Tedbirlerimiz siyasi rövanşizm ile değil, aksine anayasamız, mevzuatlarımız ve uluslararası yükümlülüklerimiz ile uyumlu bir şekilde alınmaktadır" ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
22:11 - 8/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 19:25 - 8/08/2016 Pazartesi
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Amerikan Newsweek dergisinde 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeleri ele alan makalesi yayınlandı.



“15 Temmuz gecesi Türk demokrasisi için neredeyse korkunç bir kabusa dönüşecekti." ifadesini kullanan Çavuşoğlu, askerin arasına gizlenmiş FETÖ bağlantılı hain darbecilerin o gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, anayasal düzeni ve demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmek için kanlı bir eylem gerçekleştirdiklerini hatırlattı.



Çavuşoğlu, Türk devletinin kararlığı ve halkı ile birlik içerisinde hareket etmesiyle darbe girişiminin önlendiğini vurgulayarak, “Türkiye'nin demokratik rejimi uçurumun kenarından kurtarılmıştır." değerlendirmesinde bulundu.



Darbe girişimiyle de görüldüğü üzere, Türk devletinin, kamu düzeni ve güvenliği için FETÖ ile mücadelede gerekli tedbirleri almak zorunda olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bugüne kadarki tedbirlerin yasalara ve uluslararası yükümlülüklere tam riayet edilerek yapıldığını kaydetti.



En kısa sürede olağanüstü hali sonlandırmayı hedefliyoruz


Bakan Çavuşoğlu, bu doğrultuda olağanüstü hal ilanının amacının, ne vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini kısıtlamak ne de demokrasi veya hukukun üstünlüğünden taviz vermek olduğunu belirterek, “Bu karar, FETÖ terör örgütüne karşı verilen mücadelede en hızlı ve etkili şekilde hareket etmek ve en kısa sürede normale dönmeye hizmet etmektedir." ifadesini kullandı.



Yakın geçmişte Fransa'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin izin verdiği ölçüde olağanüstü hal hakkını kullandığına işarete eden Çavuşoğlu, makalesinde şunları kaydetti:



“Bu hüküm, milletlerinin hayatını tehdit eden olağanüstü hallerde insan haklarını korumaları için devletlerin gecikmeden gerekli tedbirleri almalarını sağlar. Olağanüstü hal 90 günlük bir süre için ilan edilmesine rağmen, FETÖ terör örgütüyle olan mücadelemizi başarıyla tamamlayıp, en kısa sürede olağanüstü hali sonlandırmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar attığımız adımlardan açıkça görüleceği üzere, tedbirlerimiz siyasi rövanşizm ile değil, aksine anayasamız, mevzuatlarımız ve uluslararası yükümlülüklerimiz ile uyumlu bir şekilde alınmaktadır."



Yurtdışındaki dostlarımızdan beklentimiz dayanışma ve anlayış


Bakan Çavuşoğlu, yurtdışındaki FETÖ destekçilerinin karalama kampanyasına rağmen, AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinin ardından demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne ilişkin Türk mevzuatının, güçlü bir şekilde Avrupa Konseyi norm ve standartlarına uyumlu hale getirilmeye devam ettiğine dikkati çekti.



Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesini sürdüreceğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:



“PKK ve DAEŞ ile kararlılıkla mücadele etmekte olan Türkiye, şimdi de demokrasisine karşı ortaya çıkan terörist bir askeri darbeye göğüs germeyi de başarmıştır. Mücadelemiz demokratik kurallara sıkı sıkıya bağlı şekilde devam etmektedir. Bu nedenle FETÖ ile olan mücadelemizde peşin hüküm verilmesinden kaçınılmalıdır. Bu bağlamda, Türkler ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk dostlarının, Türk demokrasisine desteklerini göstermek için darbe karşıtı yürüyüşler yaparken bahaneler öne sürülerek ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmaları da talihsiz bir durumdur. Türkiye bu süreçten geçerken, yurtdışındaki dostlarımızdan beklentimiz dayanışma ve anlayıştır. Bu sebeple, her zaman olduğu gibi yapıcı diyalog için tüm kanallarımızı açık tutuyoruz."





#15 Temmuz darbe girişimi
#Mevlüt Çavuşoğlu
#Newsweek dergisi
8 yıl önce