|

Çengelköy'de devrilen çınarlar yeniden dikiliyor

İstanbul'da dün yaşanan şiddetli fırtına ve dolu yağışının ardından Çengelköy'de tarihi iki çınar ağacının devrildiği görüldü. Ağaçların mantar ve kök tedavisi İBB ekiplerince tamamlandı, vinçler yardımıyla bugün tekrar dikilecek. Tarihi Çınaraltı Aile Çay Bahçesi işletmecisi Safa Morgül ise ilk bilgileri paylaştı.

Yeni Şafak
15:00 - 28/07/2017 Cuma
Güncelleme: 17:46 - 28/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
Çengelköy Çınaraltı mevkisinde tarihi anıt çınar fırtınada zarar gördü. Öncesinde önemli bir buluşma noktasıydı.
Çengelköy Çınaraltı mevkisinde tarihi anıt çınar fırtınada zarar gördü. Öncesinde önemli bir buluşma noktasıydı.

Çınaraltı Çay Bahçesi'nin İstanbul'daki fırtına sırasında Çengelköy'deki tarihi çınarlardan ikisi büyük zarar gördü.

Ağaçların bakımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından özel ekip oluşturulduğu bildirildi.

Tarihi çınar ağacı, vinçlerle kaldırılarak restore edilecek.

Vinçlerle kaldırıldı

İBB'nin resmi Twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamada, " Fırtınada devrilen tarihi Çengelköy Çınarı'nın kurtarılması için İBB Park ve Bahçeler ekipleri dün çalışmalara başladı. Tarihi çınar ağacı, vinçlerle kaldırılarak restore edilecek" ifadeleri yer aldı.

Çengelköy Çınarı'nın mantar ve kök tedavisi tamamlandı. Ağaç, saat 16.00'da vinçler yardımıyla tekrar dikilecek.

8 asırlık çınar değil

Çengelköy Tarihi Çınaraltı önündeki 8 asırlık çınarın devrilmediği görüldü. Fırtınadan etkilenerek devrilen iki çınar ağacının İskele Meydanı'nda ve kokoreççinin üzerinde olduğu öğrenildi.

İşletme sahibi anlattı: 3 katına çıkmıştı...

Çınaraltı Çay Bahçesi'nin işletmecisi Safa Morgül, bölgede yaşanan fırtınanın ardından yaşanan gelişmeleri yenisafak.com'la paylaştı.

Çok sayıda müşterinin işletme önündeki 8 asırlık çınar için kaygılanarak aradığını ifade eden Morgül, tarihi çınarda herhangi bir sıkıntı olmadığını ve yakınlarındaki iki ağacın devrildiğini dile getirdi.

Tarihi çınarın bakımlarının her zaman İBB ekiplerince yapıldığını ve çok güçlü köklere sahip olduğunu belirten Morgül, "İskele Meydanı ve Kokoreççi'nin üzerindeki çınarlar devrildi, onlar da yerine takılacak" dedi.

Yağmur ve fırtınalarda bölgenin oldukça etkilendiğini ve işletmelerin su baskınlarıyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Morgül, "Dün yaşanan çok şiddetliydi. Her zaman yaşadığımız şiddetin üç katını gördük" ifadelerini kullandı.

"Masalarımızın üzerine devrildi"

Ebubekir Morgül de havanın 18.30 gibi karardığı ve bir anda fırtına koptuğu anları şöyle anlattı:

"Ben o an caddeyi gördüm, ağaçlar devrildi. İskele meydanındaki 3 kollu tek gövdeli çınar ağacı masaların üzerine devrildi. Bahçede oturan müşteriler son anda kaçabildi. Çalışanlardan iki kisi ufak sıyrıklarla yaralandı" dedi.

Bugün ne oldu?

Çengelköy sabah saatlerinden itibaren İBB ekiplerinin temizlik ve onarım çalışmalarına tanıklık etti. Zarar gören ağaçlar budama işleminin ardından özel macunla tedavi gördü ve vinçler yardımıyla taşındı. Temizlik ekipleri de hummalı bir şekilde sel baskınlarına sahne olan Çengelköy sokaklarındaki çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün için de uyarı

Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM); Kartal, Pendik, Adalar ve Tuzla için şiddetli yağış uyarısı yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Alınan meteorolojik verilere göre; Kartal-Pendik-Adalar-Tuzla bölgelerinde şiddetli yağış bekleniyor. AKOM ekipleri bölgede tedbir alıyor."



#Çengelköy
#İstanbul
#Hava durumu
7 yıl önce