|

Cerablus eli kulağında

Muhalifler büyük Cerablus harekatına hazırlanırken Türkiye, operasyon düğmesine henüz basmadı. Hava harekatı için detaylar görüşülüyor. Türk savaş uçakları ‘şimdilik’ sınırı geçmedi. Fakat sınırdaki bütün güçler istim üstünde emir bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:48 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ, PKK/PYD ve IŞİD'in artan saldırılarına karşı Türkiye, yönünü yeniden Suriye'ye yöneltti. Suriye'de Münbiç operasyonunun ardından Cerablus'a dönmeleri için koridor açılan IŞİD unsurlarına karşı, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) operasyona hazırlanıyor. Henüz kapsamlı operasyonun başlamadığı bölgede ÖSO unsurlarıyla IŞİD'liler arasında düşük yoğunluklu çatışmalar yaşanıyor. Türkiye ise sınır gerisinden obüslerle IŞİD mevzilerini vuruyor. Henüz bu çatışmalar ve Türkiye'nin topçu atışları 'aralıklarla' yapılıyor. Türkiye'nin desteklediği muhaliflerin önümüzdeki günlerde girişeceği 'büyük IŞİD operasyonu' için 'şimdilik' düğmeye basılmadı. Ankara, ÖSO'ya sınırötesinde yoğun hava desteği vermeyi planlıyor. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Koalisyon ülkeleriyle pürüzlerin giderilmesinin ardından başlayacak operasyonla birlikte, Azez-Cerablus hattında sıkışan IŞİD unsurlarının birkaç günde temizlenebileceği belirtiliyor.





SINIRI GEÇEN UÇAĞIMIZ YOK


Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, Suriye'deki hava operasyonlarında Türkiye'nin elini rahatlattı. Fakat sosyal medyadaki iddiaların aksine Türk savaş uçakları sınırı henüz geçmiş değil. Gerekli planlamanın ardından hava desteği sağlanabileceği, Türk Hava Kuvvetlerinin teyakkuzda olduğu, ancak henüz Türk F-16'larının Suriye'ye girmesi gibi bir kararın bulunmadığı belirtiliyor. Yine kaynaklar, operasyonu yapacak ÖSO unsurlarının Türkiye sınırından Cerablus'a girmesi gibi bir durumun olmadığını, halen bölgedeki unsurların bu operasyonu yürüteceklerini kaydettiler. Türkiye'nin de operasyonu topçu atışlarıyla desteklemesi öngörülüyor.



İntikal sürüyor




Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan sınıra gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı araçlar ile ağır silahlar, önceden belirlenen noktalara konuşlandırıldı. Cerablus'taki hareketliliği yakından takip eden güvenlik güçleri, sınır hattındaki devriye sayısını artırdı.



Fırın da getirmişler




Muhalif ÖSO güçleri, Türkiye'nin hava desteğiyle IŞİD'i Cerablus'tan birkaç günde temizleyebileceklerini belirtiyor. Hava desteği olmazsa IŞİD ile mücadelenin aylar sürebileceğine işaret ediliyor. Münbiç'den gelenlerle birlikte bölgedeki IŞİD varlığı 3 binler, muhalif varlığı ise 7 binler civarında ifade ediliyor. Bölge kaynakları, IŞİD militanlarının Münbiç'den dönerken ekmek fırını, hastane gereçleri gibi malzemeleri de yanlarında getirdiklerini, bunun da Cerablus'ta uzun süre kalmayı planladıklarını gösterdiğini belirtiyor. Bir süre önce terör örgütü IŞİD'in Rakka'ya geçmeye hazırlandığı ancak yönünü Cerablus'ta çevirdiği kaydedilmişti.





Namlunun ucundalar


Türk askeri bir yandan sınırötesindeki IŞİD hedeflerine yoğunlaşırken bir yandan da gözünü Fırat'ın batı çizgisinden ayırmıyor. Önceki gün Tüzel Çayı'nda görülen PYD unsurlarını obüs atışlarıyla döven Türk Silahlı Kuvvetleri, kırmızı çizgi nöbetini sürdürüyor. IŞİD'e karşı mücadele eden ÖSO unsurlarına topçu desteği sürerken, Fırat'ın batısında görülen tüm PYD unsurlarına karşı teyakkuz halinin devam edeceği belirtiliyor.



ABD ne sözü verdi?


Suriye PKK'sı PYD'nin Cerablus'a saldırı için kurduğu sözde 'askeri meclis'in başkanı Çadir, öldürülmeden bir gün önce yaptığı açıklamayla ABD ile PYD arasında terör koridoru için anlaşma olduğunun işaretlerini verdi. Çadir, o sözlerden saatler sonra öldürüldü.





Cerablus'a operasyon hazırlığı içerisinde olan PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG, saldırı öncesi sözde 'askeri meclis' kurdu. Bu birimin başına ise Abdussettar Çadir getirildi. Çadir, önceki gün okuduğu bildiride Türkiye'nin Cerablus'a operasyona hazırlanan PYD militanlarına karşı hasmane tutum içerisinde olduğunu ve ABD'nin bu konuda kendilerine verdiği sözü tutarak Türkiye'ye engel olması gerektiğini iddia etti. Bu sözlerinin üzerinden saatler sonra Çadir, Suriye PKK'sı kontrolündeki Kobani'de öldürüldü. Edinilen bilgiye göre Çadir, Cobanad aşireti üyeleriyle girdiği bir tartışma sonrasında çıkan silahlı kavgada öldü. Terör örgütünün kurduğu 'Cerablus Askeri Meclisi'nin başkanı sıfatıyla açıklama yapan Çadir'in, öldürülmeden önce söylediği “ABD bize söz verdi” şeklindeki ifadesinin içeriği merak konusu oldu. Türkiye'yi suçlayan Çadir, “ABD komutasında hareket eden uluslararası koalisyonun bölgemizi Türk askerinin müdahalelerinden ve işgalinden korumasını talep ediyoruz” demişti. Fırat'ın batısındaki Münbiç ve çevresinde Suriye PKK'sının işgali sürerken ABD, kendilerinin desteklediği operasyonun Türkiye'nin kaygıları gözetilerek ilerlediğini ileri sürmüştü. PYD'li örgüt üyesi Çadir'in sözleri ise bunun doğru olmadığını, ABD'nin Suriye PKK'sına 'koruma' sözü verdiğini ortaya koydu. Çadir'in sözlerinden, PKK/PYD'yi muhtemel bir Türkiye müdahalesinden ABD'nin koruyacağı anlaşılıyor.





#Darbe girişimi
#FETÖ
#PKK
#ÖSO
#IŞİD
8 yıl önce