|

Ciğerlerimiz yandı

Ege ve Akdeniz’deki yangınlarda oksijen deposu ormanlarımız kül oldu. İzmir’in Menderes ilçesinde 500 hektar, Mersin’de de 150 hektar yeşil alan kül oldu. İzmir’de yangına müdahale için gelen helikopter su aldığı sırada Tahtalı Barajı’na düştü, 5 personel kurtarıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 3/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:58 - 2/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Ciğerlerimiz yandı
​Ciğerlerimiz yandı

Türkiye’de Kuzey Afrika sıcaklarının etkili olduğu ve nem oranının düştüğü Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınları ciğerlerimizi yaktı. İzmir, Mersin ve Antalya’da yüzlerce hekta yeşil alan kül oldu. Son üç günde Antalya’nın Alanya ve Manavgat, İzmir’in Menderes ve Karaburun, Mersin’in Anamur ve Muğla’nın Bodrum ilçelerinde ormanlık ve makilik alanlarda yangın çıktı. İzmir-Menderes’te önceki gün makilikte başladıktan ormanlık alana sıçrayan yangında 500 hektarın üzerinde yeşil alan zarar gördü. İzmir-Karaburun’da da bozuk orman arazisinde çıkan yangında da 3 hektarlık alan kül oldu.

ALEVLERE TESLİM OLDU

Mersin’in Anamur ilçesinde önceki gün çıkan orman yangınına, 5 helikopter, 2 uçak, 34 arazöz, 20 su tankı, 4 dozer, 2 greyder ve 2 kepçe ile 200 orman işçisi ve 24 teknik elemanla müdahale edildi. Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, 150 hektar alanın zarar gördüğünü söyledi. Antalya’nın Alanya ilçesi Sapadere Kanyonu’ndaki orman yangını ekiplerin yoğun çabası sonucu önceki gün kontrol altına alındı. Manavgat ilçesinde tarım arazisinde çıkan yangında da 351 küçükbaş hayvan telef oldu.




KÖY BOŞALTILDI

Muğla’nın Bodrum ilçesinde katı atık depolama alanında çıkan yangında 5 hektarlık arazi zarar gördü. Çanakkale Ezine ilçesine bağlı Karagömlek köyünde tarım arazisinde çıkan yangın, kısa sürede rüzgarında etkisiyle ormanlık bölgeye sıçradı. Alevlerin ilerlediği Misvak köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Balıkesir’in Edremit ilçesinde Kazdağlarının eteklerinde 30 Haziran’da dört ayrı noktada orman yangını çıktı. Yangında, 5 dönümlük alandaki kızılçam ve zeytin ağacı zarar gördü. Yetkililer, vatandaşlardan ormanlık ve makilik alanlar ile tarım arazilerinde kesinlikle ateş yakmamalarını, bu alanlarda yangın veya yoğun duman gördüklerinde hiç vakit kaybetmeden “Alo 177 Orman İhbar Hattı”nı aramalarını istedi.



Helikopter
baraja düştü

İzmir Gümüldür’deki orman yangınına müdahale eden he likopter, Tahtalı Barajı’ndan su almaya çalışırken bambisi nin sudaki bir cisme takıl ması sonucu düştü. Baraj görevlileri botla helikoptere ulaşırken, bir başka yangın söndürme helikopterinden can simidi atıldı. Helikopter deki 5 personelden Muh terem Gürtekin (49) hafif yaralandı. Kurtarılan pilot Alperen Aydın (30), pilot Di mitri Kazov (39), pilot Alek sei Votintcev (28) ve görevli personel Aleksandr Kamor nikov'un sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

2 bin personel seferber

İzmir’in Menderes ilçesinde önceki gün makilik arazide başlayan ve çevredeki ormana sıçradıktan sonra geniş bir alanda etkili olan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Yangın söndürme çalışmalarına, Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı 2 bin personel, 9 helikopter, 4 uçak, 128 arazöz ve 11 dozerle katılıyor. Kısmen kontrol altına alınan yangın, Tahtalı Baraj Gölü havzası çevresi ile Gümüldür Mahallesi’nin bulunduğu ilçenin Güney, Batı ve Kuzeybatı istikametinde ilerlemeyi sürdürüyor.

#İzmir
#Menderes
7 yıl önce