|

Çin serbest bölgesi kuralım

Türkiye ile Çin arasında ticaretin artırılmasına yönelik üç yıllık Eylem Planı çalışması başlatıldı. Türkiye’de, Çin şirketlerinin her türlü ticaret ve üretim yapacakları özel bir ‘Çin Serbest Bölgesi’ kurulması önerisinde bulunan Ekonomi Bakanı Zeybekci, üretim ve enerjide şirketlerini yatırıma davet etti.

Yeni Şafak
04:00 - 30/07/2015 الخميس
Güncelleme: 22:21 - 29/07/2015 الأربعاء
Yeni Şafak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istediklerini söyledi. Zeybekci, Çin programı kapsamında Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng ile yaptığı toplantıda, iki ülkenin ilişkilerini karşılıklı “kazan-kazan” ilkesiyle geliştirmek istediklerini ifade etti. Ticari ilişkileri ortak faaliyetlerle ilerletmeyi amaçladıklarını dile getiren Zeybekci, 2015-2018 yılları arasında yeni bir Çin Eylem Planı oluşturmak üzere çalışmalara başladıklarını anlattı.



SATTIĞIMIZ BİRİ BEŞ YAPALIM


Türkiye ile Çin arasındaki mevcut ticari ilişkilere değinen Zeybekci, “Biz bir satarken, Çin'den 10 alıyoruz. 10 almaktan şikayetçi değiliz. Ama Çin'e sattığımız biri 5 yapmak, 10 yapmak istiyoruz” dedi. Zeybekci, Orta Asya, Orta Doğu, Balkanlar ve Avrupa'da Türkiye'nin sahip olduğu avantajları kullanarak Çin'le birçok iş birliği geliştirilebileceğini ifade etti. Müteahhitlik hizmetlerinde Türk şirketlerinin sayısal olarak Çin'den sonra dünyada ikinci sırada olduğuna dikkati çeken Zeybekci, “Bu rakip olmamızı gerektirecek bir durum değil. Bu durum Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve Balkanlarda çok büyük iş birlikleri yapabileceğimizin göstergesi. Türkiye olarak Çin'le rekabet ederek değil ortaklık kurduğumuzda kazanacağımızı biliyoruz” dedi.



OSB'Yİ TÜRKİYE'DE KURALIM


Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırmak üzere bir süreç başlatmak istediklerini açıklayan Bakan Zeybekci, şunları söyledi: “Türkiye'de Çinli şirketlerin her türlü ticaret ve üretim yapacakları özel bir Çin serbest bölgesi öneriyoruz. Bütün bu konuların takip etmek üzere bakanlıklarımız arasında kuracağımız yüksek düzeyli memurlar heyetiyle de çalışmaları derhal başlatmak istiyoruz” diye konuştu.



Hızlı tren ve nükleere talip






Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng, Türkiye'nin Çin açısından stratejik bir yeri olduğunu dile getirdi. Hucheng, ikili ticaret hacminin 2014 yılında tarihi bir rekor kırdığını, Çinli işletmelerin Türkiye'de yatırımını teşvik ettiklerini söyledi. İki ülke arasındaki yüksek iş birliği potansiyeline işaret eden Hucheng, ticari alanda yaşanan dengesizliğin Türkiye'nin Çin'e ihracatını artırması ve Çinli işletmelerin de Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasıyla çözülebileceğini dile getirdi. Türkiye'de bir Çin serbest bölgesi kurulmasının bu yönde etkin bir çözüm olacağını belirten Hucheng, ayrıca turizm alanında da iş birliğinin güçlendirilebileceğini söyledi. Hucheng, “Türkiye'deki büyük projelerde de iş birliği geliştirmeye hazırız. Örneğin Edirne-Kars hızlı tren ve nükleer santral projelerinde iş birliği geliştirebiliriz” dedi.



Açığı kapatma yolu yatırım


Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret açığını kapatmanın en hızlı yolunun Çinli şirketlerin Türkiye'de yatırımları olduğunu belirten Zeybekci, “Çin'in çok önem verdiği İpek Yolu projesini sonuna kadar destekliyoruz. Bu projenin en önemli kavşak noktalarından biri Türkiye. Çinli şirketlerin Türkiye'deki en önemli yatırımları, kuracakları lojistik merkezler olabilir. Ayrıca gıda ve enerji alanlarında da yatırıma davet ediyorum” dedi. Türkiye'nin Çin'e gıda ihracatında uzun ve zahmetli karantina uygulamasının bir engel olduğunu belirten Zeybekci, buradaki sürenin hızlanmasının bu ülkeye ihracat için önemli olduğunu dile getirdi.



'Cep'te koruma şeffaf


Nükleer enerji konusunda da Çin'le iş birliğine açık olduklarını ifade eden Nihat Zeybekci, “Dikişsiz çelik borularda anti sübvansiyon soruşturması, porselen ve cep telefonlarında ise korunma önlemleriyle ilgili Türkiye, Dünya Ticaret Örgütü kuralları çerçevesinde hareket edecek. Süreç sonuna kadar Çin otoritelerinin tüm bilgilerine açık, şeffaf olacak” dedi. Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı Hucheng'e G20 Zirvesi öncesinde İstanbul'da Türkiye-Çin Ekonomi Zirvesi düzenleme ve bütün sektörleri bir araya getirme önerisinde bulundu.



Müsiad Çin ofisini Erdoğan açacak


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Çin'in başkenti Pekin'deki ofis açılışı bugün gerçekleştirilecek. Resmi açılış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD Çin Ofisinin Asya kıtasında bulunan önemli temsilciliklerden biri olacağını belirtti. Dünyanın önemli başkentlerinden birisi olan Pekin'de, MÜSİAD Çin Temsilciliğini açmanın 25 yıllık MÜSİAD tarihinin önemli noktalarından biri olduğunu söyleyen Olpak, “11.000'i aşan üyemizle, Türkiye'de 86 noktada, 72 ülkede 166 irtibat noktasında, güçlü bir “Sivil Toplum Kuruluşu” olarak çalışıyoruz" açıklamsında bulundu.





#çin türkiye
#nükleer
#çin gezisi
٪d سنوات قبل