|

Çinili Cami ihtişamına kavuşacak

Mercan rengindeki çinilerin bulunduğu en önemli camilerden biri olan Rüstem Paşa Cami'nin eski ihtişamına kavuşması için çalışma başlatıldı. 750 gün içinde tamamlanması beklenen tarihi yapı, restorasyon için ihaleye çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2016 Cuma
Güncelleme: 23:42 - 7/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

İstanbul Eminönü'ndeki Hasırcılar Çarşısında inşa edilen Rüstem Paşa Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilecek. Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamlarından ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan'ın kocası olan Damat Rüstem Paşa için yaptırılan cami, bir Mimar Sinan eseri. Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü, restorasyon için dün ihaleye çıkarken tarihi caminin 750 gün içinde teslim edilmesini istiyor.



İSTANBUL SİLÜETİNE AHENK KATIYOR


Osmanlı döneminde kaybolan mercan kırmızısı rengindeki çinilerin bulunduğu en önemli camilerden biri olan Rüstem Paşa Cami, İstanbul'un siluetine ahenk katıyor. Kubbe eteklerine kadar her yanı çinilerle kaplı olan Rüstem Paşa Camisi'nde, ağırlıklı olarak lale motifleri yer alıyor. Caminin bulunduğu yer Roma döneminden bugüne şehrin en işlek mekanlarından sayılırken, caminin inşası Rüstem Paşa'nın ölümünden sonra 1561'de eşi Mihrimah Sultan tarafından tamamlandı. Tarihi cami, 1666 yangınında ve 1776 depreminde de hasar gördü.



Kırmızının gizemi






Klasik devir Osmanlı çini sanatının dikkat çeken en önemli özelliği olan mercan kırmızısı, Rüstem Paşa Camisi'nde önemli ölçüde yer aldı. Yaklaşık 300 yıldır benzerinin yapılamadığı, formülünün ise kayıp olduğu mercan kırmızısı günümüzde bile halen gizemini korurken, Rüstem Paşa Camisi'nde bu çinilerin önemli örnekleri yer alıyor. Çinilerin 16. Yüzyıl'a ait hafif kabarık yapısı ve mercan rengiyle dikkat çekiyor. Öte yandan değerli çinilerin bir kısmının günümüzde çalındığı da biliniyor.


#Hasırcılar Çarşısı
#Rüstem Paşa Cami
#Vakıflar Genel Müdürlüğü
#Çinili Cami
#Klasik devir Osmanlı
8 yıl önce