|

Çözüme kamu düzeni ile devam

Akdoğan başkanlığında toplanan Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri ve AK Parti kurmayları çözüm sürecini masaya yatırdı. Toplantıda, kamu düzeni ile çözümün birlikte devamında birleşildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 22:04 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Oslo sürecinden buyana çözüm sürecini her fırsatta hayata geçirmeye çalışan AK Parti hükümeti, terör örgütünün güvenlik güçlerine yönelik saldırılarına ve kamu düzenini hedef alan eylemlerine rağmen çözüm sürecini sürdürmede kararlı. Önceki akşam Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan başkanlığında toplanan AK Parti bölge milletvekilleri ve AK Parti kurmayları, “Kamu düzeni sağlanması ile birlikte çözüm sürecine devam” kararı aldıkları öğrenildi. Çözüm sürecinin Türkiye için önemine vurgu yapan bölge milletvekillerinin, “Gücümüzü halkın iradesinden alıyoruz ve bu son olaylarda herkesin düşüncesini ortaya koydu” dediği öğrenildi.



KARARLILIK VURGUSU


Önceki gün başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan başkanlığında toplanan Doğu ve Güneydoğu milletvekilleri ve AK Parti kurmayları çözüm sürecinin kaderini masaya yatırdı. HDP'nin 7 Haziran seçimleri öncesindeki tutumu ve sonrasındaki çıkışları, bölge halkının son olaylardan sonraki tepkileri, ve terör olaylarının doğurduğu sonuçlar bağlamında toplumsal tepkiler, çözüm sürecinde atılan adımlar ve bundan sonraki süreçte belirlenecek yol haritası ve yasal düzenlemelerin neler olacağı konularının görüşüldüğü öğrenildi. AK Parti kurmaylarının çözüm sürecinin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade ettikleri sorunun Türkiye'nin bir sorunu olarak gördüklerini dolayısıyla aktör olmayı beceremeyenler ve sırtını teröristlere dayadıklarını ifade edenler olmasa da sürecin kararlıkla devam edeceğine vurgu yaptığı kaydedildi.



HDP İLE İLİŞKİ MODELİ


Toplantıda, Suruç olaylarından buyana meydana gelen terörist eylemler ve hava operasyonlarının da masaya yatırıldığı belirtilirken, HDP milletvekillerinin tutum belirlemedeki eksiklikleri ve HDP ile bundan sonraki süreçte kurulacak ilişki modeli masaya yatırıldı. Milletvekilleri ve kurmayların HDP'nin tavrını netleştirmeden doğrudan bir ilişki kurmak yerine yatay ve parlamento düzeyinde bir ilişki düzeyini benimsedikleri öğrenildi. HDP'den bir tavır netleşmediği sürece Bakanlar düzeyinde bir kabul olmayacak. Öte yandan milletvekilleri 2 ayda bir periyodik olarak bölgedeki sivil toplum örgütleri ile de bir araya gelerek sahadaki sıcak gelişmeleri ve tartışmaları doğrudan dinlemeyi planlıyor.



#Çözüm süreci
#hdp
#oslo süreci
9 yıl önce