|

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile görüşeceği konuları açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan 16-17 Mayıs'ta Washington'da ABD Başkanı Trump ile görüşecek. Cumhurbaşkanı, Trump ile ziyaretinde Suriye, Irak, terörle mücadele konularını değerlendireceklerini, atılacak adımlardan birinin de Rıza Zarrab ve Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile ilgili olacağını belirtti.

Yeni Şafak
22:28 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 22:44 - 25/04/2017 Salı
Reuters
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile 16-17 Mayıs'ta Washington'da görüşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ziyaretinde ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinde ikili ilişkiler, Suriye, Irak, terörle mücadele konularını değerlendireceklerini, atılacak adımlardan birinin de Rıza Zarrab ve Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ile ilgili olacağını söyledi.

Erdoğan, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide Mayıs ayında "Trump ile seçim sonrası daha önce vaatleştiğimiz görüşmemizi yapacağız. Trump ile telefonda bugüne kadar 3-4 kez görüşmemiz oldu; fakat şu anda Türkiye-ABD ilişkileri bunun yanında bölgesel sorunlar, Suriye, Irak bunları ele alma imkanımız olacak" dedi ve şöyle devam etti:

"Bütün bunların yanında özellikle savunma noktasında iki NATO ülkesi olarak dayanışmamızı ele alacağız. Tabi terörle mücadelede gerek PKK, PYD-YPG, FETÖ, bütün bunları ele alıp değerlendirmesini yapacağız."

"Atacağımız adımlardan biri de Zarrab ile ilgili olacak"

Erdoğan, görüşmede ABD'nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle bu ülkede yargılanan Reza Zarrab ile ilgili konunun da görüşmede gündeme geleceğini belirken "Bunun yanında tabi en önemli atacağımız adımlardan biri de Zarrab ile ilgili olacak. Zarrab benim bir vatandaşımdır. Dolayısıyla devletlerin yöneticilerin herhangi bir görevi de kendi vatandaşlarının hukukunu korumaktır. Eğer varsa bir suçu, bunlar Türkiye'nin Adalet Bakanlığı'na da bildirilir ve gereği yapılır" ifadelerini kullandı.

HALKBANK GMY ATİLLA KONUSUNU DA ELE ALACAĞIZ

"Bazı şeyler uydurulmak suretiyle insanlar alınırsa, o zaman tabii ki kendi vatandaşına sahip çıkamayan bir ülke konumuna düşersiniz" diyen Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:"Halkbankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ise bizim adeta devlet bankamız konumunda olan bir bankanın genel müdür muavinidir. Şu ana kadar ABD'ye yedi kez girip çıkmıştır, herhangi bir şey yokken, son anda böyle bir şeyin ona uygulanmış olması, bunun burada art niyetli bazı girişimlerin olduğunu göstermektedir. Burada da biz tabi FETÖ ile ilgili bağlantıların olduğunu hissediyor ve görüyoruz. Bizim yaptığımız tespitler de bu istikamettedir, bu oyunun bozulması gerekiyor."

  • Atilla, İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla ABD'de Mart sonunda tutuklanmış, Manhattan federal mahkemesindeki savunmasında ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının ihlal edilmesinde işbirliği yaptığı yönündeki suçlamaları reddetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında "Bizim şu anda devlet olarak tabii ki bizi işin içine sokmaya gayret edenler var, bu noktada avukatların çalışması var. Bütün bunların hepsini Trump ile ele alacağız. En azından idari nokta atılabilecek bazı adımlar niye atılmıyor bunu soracağız" sözlerini söyledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün başı Gülen'in ABD'de yaklaşık 19 senedir ikamet ettiğini belirten Erdoğan "Adeta misafir ediliyor olması düşündürücüdür. Yani en azından bu kişinin idari olarak gözaltına alınması veya tutuklanması beklentimizdir" dedi.

Erdoğan, FETÖ'nün eğitim gibi hizmetler yapma bahanesiyle işlerini yürüttüğünü belirterek, "Biz bunları da tabi Trump ile paylaşacağız. Görüşmemiz tabii ki zengin olacak, üzerinde duracağımız konular çok fazla olacak diye şu anda planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Trump
#Reza Zarrab
7 yıl önce