|

Çürümeye dur deme zamanı

Başbakan Yıldırım, sosyal medyada kullanılan Türkçe’yi eleştirdi. Kültür emperyalizmine karşı dilin önemini vurgulayan Yıldırım, ‘’Ne yazık ki sosyal medya dili, gençlerimiz arasında geçerli bir yazı, iletişim diline dönüşüyor. Türkçe’den ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık ‘dur’ deme zamanı gelmiştir’’ dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:46 - 16/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Uluslararası Türkçe Yaz Okulu Kapanış Törenine katıldı. Sosyal medyada kullanılan dili eleştiren Yıldırım, özetle şunları söyledi:

Programdan faydalanan gençler kendi ülkeleri ile Türkiye arasında dostluk ve kardeşliğin gelişmesine köprü olacak. Türkiye olarak değişim sürecinin dışında olmadık olmayacağız. Son 15 yıl içinde zamanın ruhuna uygun bir şekilde dış politikada araçlarımızı zenginleştirme konusunda büyük hamleler yaptık. Bu süreçte en büyük dönüşümü dış politikada gerçekleştirdik.

BOYUN EĞMEDİK

Kendi değerlerine yabancı, hatta düşman bir zihniyet ülkemizi ekonomik, ticari, askeri ve kültürel olarak tek bir merkeze mahkum etmeye çalıştı. Türkiye ne zaman yeni bir arayış içine girse bazı çevreler tarafından irtica fobisiyle hortlatılmış eksen kayması gibi tartışmaları devreye sokmuşlardır ama biz bu bel altı vuruşlara asla itibar etmedik, itibar suikastına boyun eğmedik.

MİLLİ KİMLİĞİN SEMBOLÜ

Dil sadece bir iletişim aracı değildir, dil aynı zamanda kültürümüzün, değerlerimizin taşıyıcısı, milli kimliğin sembolüdür. Dilini kaybeden bir millet hafızasını, benliğini hatta inancını da kaybeder. Milletin olduğu gibi kelimelerin de tarihi vardır. Dilimizde tevarüs ettiğimiz her kelime milli bir sanatla işlenmiştir. Kendi fonotiğimizle musikimizle ortaya çıkan kelimeler üstat Necip Fazıl’ın ifade ettiği gibi milli hançeremizde yoğurularak nesilden nesile aktarılmıştır.

BEKA MÜCADELESİ

Ana dilleriyle bağları zayıflayan toplumların zamanla sürüleşmesi, sömürgeleşmesi ve kimliğini kaybetmesi kaçınılmazdır. Dilimizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz kavga aynı zamanda bir beka mücadelesidir. Kültür emperyalizmine karşı en güçlü savunma, öncelikli olarak ana dilimizi korumaktan geçiyor.

DİLİMİZİ TAHRİP EDİYOR

Son dönemlerde sosyal medya aracılığıyla genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşan ve dilimizi tahrip anlamına gelen uygulamalar konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Ne yazık ki sosyal medya dili, gençlerimiz arasında geçerli bir yazı diline, iletişim diline dönüşüyor.

Anlamsız kısaltmalar, aralara serpiştirilen yabancı kelimeler, bozuk cümleler giderek sıradan hale geliyor. Dilimizi kısırlaştıran, nesiller arasındaki iletişimi yok eden, Türkçe’den ziyade nevzuhur bir kuş dilini andıran bu çürümeye artık ‘dur’ deme zamanı gelmiştir.

#Türkiye
#Başbakan
#Binali Yıldırım
7 yıl önce