|

Dağ zirvesinde sultan hamamı

Konya’da birçok medeniyete beşiklik eden Takkeli Dağ’daki kalede yapılan kazıda, Selçuklu sultanlarının kullandığı alttan ısıtmalı hamam gün yüzüne çıkarıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:43 - 5/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Dağ zirvesinde sultan hamamı
Dağ zirvesinde sultan hamamı

Anadolu Selçuklu başkenti Konya’da birçok medeniyete beşiklik eden ve efsanelere konu olan 5 bin yıllık sur ile sarnıçların bulunduğu Takkeli Dağ’daki kalede, Selçuklu sultanlarının kullandığı hamam, gün yüzüne çıkarıldı. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı’ya kadar binlerce yıldır medeniyetlerin izlerini barındıran dağdaki Gevele Kalesi’nde, yürütülen kazılarda önemli bulgulara ulaşıldı.

HİKAYELERİ GÜN
YÜZÜNE ÇIKACAK

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, kazının Selçuklu Belediyesi, Konya Müzeler Müdürlüğü ve üniversitenin iş birliğinde yürütüldüğünü belirtti. Kalede mescid, sarnıç, dehliz ve zindanların bulunduğunu aktaran Çaycı, şöyle konuştu: “Bugüne kadar ortaya çıkarılan en önemli buluntular arasında iki tane hamam var. Bunlar Ortaçağ’ın, o dönemin buluntularını destekleyecek mekanların parametrelerini ortaya koyuyor. Bunların hikayelerini de gün yüzüne çıkaracağız. Hamam, mimari bütünlük içinde önemli bir ayrıntıdır. Sultana tahsis edilmiş mekanların başında geliyor. Hamamdaki külhan kısmında su ısıtılıyor. Buradaki dar alanda halvetler var. Burası yıkanma yerleridir. Alt bölümünde ise ısınan suyun dolaşması için boşluklar oluşturulmuş. Hamam buradan ısınıyordu. Burası Selçuklu döneminin orijinal hamamı olması hasebiyle oldukça önemli. Böyle bir yapı beklemiyorduk. Sürpriz oldu.”

#Takkeli Dağ
#Selçuklu sultanları
7 yıl önce