|

Dağda yatıp kalkıyorlar

Doğu ve Güneydoğu'da terörle mücadele edecek özel harekatçılar, Amasya'nın Tavşan Dağı'nda kurulan özel kampta eğitiliyor. Önce teorik bilgi alan Özel Tim ekibi silahlı saha eğitimi sonrası sokak çatışmalarına hazırlanıyor. 400 Özel Harekatçı, Şubat başından itibaren Güneydoğu ve Doğu'daki yeni görev yerlerine atanacak. ​​

Yeni Şafak
08:30 - 18/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 06:41 - 18/01/2016 Pazartesi
Diğer

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), hükümetin geçen Temmuz'da aldığı yeni karar sonrasında değiştirdiği terörle mücadele konsepti kapsamında bünyesindeki Özel Harekat Polisleri'nin sayısını artırmayı planladı. Halen 7 bin dolayında olan özel harekatçı polislerin sayısını 19 bine çıkarmayı hedefleyen Emniyet Genel Müdürlüğü, yaklaşık 5 bin üniversite mezunu genci, özel eğitime aldı. Milliyet gazetesi, özel harekatçı polislerin Amasya'daki tesislerine giderek, uzman polislerin verdiği eğitimleri yerinde görüntüledi.




3.5 aylık eğitim süreci


EGM, yeni özel harekatçı polisleri, eğitimin ardından atanacakları Güneydoğu veDoğu Anadolu Bölgesi'ndeki doğa şartlarına en yakın bölge olarak seçilen Amasya'nın Tavşan Dağı mevkiine kurulan özel tesislerde eğitiyor. 400 özel harekatçı polis adayı, yaklaşık 3.5 aydır eğitiliyor. Polisler, eğitim süreleri sırasında “üs ve barınma bölgeri ile intikaller, sızma ve atış eğitimleri ile teorik bilgilendirme eğitimleri” olarak üç ana eğitim grubuna alınıyor.



Bomba düzeneği imhası


Sonbaharda iklim şartlarının daha uygun olduğu dönemde başlayan eğitimler, PKK'ya karşı başlatılan mücadele çerçevesinde konsept değişikliği yapılarak verilmeye başlandı. Daha önceki yıllarda Menteş ve Balıkesir'deki eğitim tesislerinde arazide mevzi çatışma ve muharebe şeklinde verilen eğitimler, Doğu ve Güneydoğu'da başlatılan mücadele biçimindeki değişikle birlikte “meskun mahal operasyonları” ağırlıklı olarak bizzat özel harekatçı eğitmenlerce veriliyor. Bu eğitimler içinde, sokak geçişleri, yol aramaları ve ev aramaları eğitimlerinin yanısıra patlayıcı maddeyi bulma ve imha etme eğitimleri de yeralıyor.



Dağda yatıp kalkıyorlar


Araziye çıkarılan gruplar, ağırlaşan kış şartlarına karşın birer hafta süreyle dağda yatıp kalkıyor, eğitim alıyor. Tavşan Dağı'nda oluşturulan geçici üs bölgelerinde hava şartlarına dayanıklılık eğitimi alan özel harekatçı adayı polisler, aynı zamanda gece ve gündüz boyunca bir bölgeden başka bir bölgeye geçiş (intikal), gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, üs bölgesi oluşturma, mevzi oluşturma ve arazide konuşlanma eğitimleri alıyor. Bu eğitimler sırasında 7/24 arazide kalan özel harekatçı polisler, naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş 2-3 kişinin sığabileceği barınaklarda yaşıyorlar.



Sahada görev yapan özel harekatçı polisler, ileri dönemde branş eğitimine alınacaklar. Özellikle insansız hava araçları (İHA) eğitimi alan özel harekatçılara, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina - uçak operasyonları, zırhlı araçtaki kule silah atışı ve köpek eğitimi branşlarında yoğunlaştırılmış eğitimler verilecek.



Yemekleri harita kullanarak buluyorlar


Bir hafta boyunca hiç bir şekilde ana karargaha gidemeyen polisler, Sabah 05.00'te kalkıp hazırlandıktan sonra 07.00 sıralarında arazi eğitimine alınıyorlar. Yön bulma, haritacılık, intikal eğitimlerinden sonra öğle yemeği saati geldiğinde, polisler için araziye 20-30 kilometre arayla yiyecekler bırakılıyor ve polislerden bulmaları isteniyor. Aldıkları eğitimler sonrasında yön ve harita kullanarak yemek paketlerine ulaşanlar öğle yemeği yerken, bulamayanlar zorunlu olarak aç kalıyorlar.



Arazide kalan özel harekatçı polislere 3 günlük kumanya veriliyor ve eğitim süresi boyunca bu kumanya ile yaşamlarını sürdürmeleri ve ayakta kalmaları sağlanıyor.



Arazide 7/24 eğitim


Eğitimler sırasında arazide 7/24 naylonla kaplanmış ve taşlardan oluşturulmuş sığınaklarda kalan özel harekatçı adaylarına; gözetleme, keşif, pusu, baskın, pusudan kurtulma, yön bulma, harita okuma, mevzi oluşturma, arazide konuşlanma, İHA, ileri düzeyde haritacılık, zırhlı araç kullanma, keskin nişancı, bina - uçak operasyonları eğitimleri veriliyor.






#EGM
#Emniyet Genel Müdürlüğü
#PÖH
#polis özel harekat
#Tavşan Dağı
#Amasya
8 yıl önce