|

Danıştay da CHP'yi reddetti

Danıştay, CHP’nin YSK'yı aşarak yaptığı başvuruyu reddetti. Kararın gerekçesinde, “YSK’nın seçime ilişkin kararlarının idari işlem taşımadığı açıktır. YSK’nın seçim hukukuna ilişkin kararlarının, yorum yapılmak suretiyle incelenmesi mümkün değildir” denildi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:04 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu

Danıştay 10. Dairesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) “mühürsüz oyların geçerli sayılması”na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle CHP’nin başvurusuyla ilgili, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Danıştay 10. Dairesi’nin, bire karşı dört üyenin oy çokluğuyla aldığı kararının gerekçesinde, Anayasa’nın YSK’nın görevlerini düzenleyen 79. maddesi ile 3376 sayılı Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanun ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ilgili maddelerine yer verildi.

YSK KARARLARI KESİNDİR

Mevzuata göre, YSK kararlarının kesin olduğu, bu kararlar aleyhine başka bir merciye başvurulamayacağına işaret edilen gerekçede, “Kaynağını ve oluşumunu Anayasa’nın 79. maddesinden alan ve anayasal bir kurum olan YSK’nın, seçim hukuku kapsamına giren kararları bakımından değerlendirilmesinde, bütün iş ve işlemlerinde idare hukuku ilke ve kurallarının uygulandığı bir kamu idaresi olmadığı, seçim hukuku kapsamında aldığı kararların idare işlevine ilişkin bulunmadığı, bu nedenle de seçime ilişkin kararlarının idari işlem niteliği taşımadığı açıktır” denildi.

İNCELEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

YSK’nın seçim hukuku dışındaki iş, işlem ve kararlarının ise idari yargının denetimine tabi olduğu belirtilen gerekçede, şu tespitlere yer verildi:“YSK’nın seçim hukukuna ilişkin kararlarına karşı, açık anayasa hükmü ile başka bir merciye başvurulması yolunun kapatılmış olması karşısında, YSK tarafından seçime ve seçim sürecine ilişkin alınan 16 Nisan 2017 tarih ve 560 sayılı kararın iptali ile buna bağlı olarak halk oylaması sonuçlarının açıklanmasının yürütmesinin durdurulması isteminin yorum yapılmak suretiyle Danıştayca incelenmesi mümkün değildir.”

İDARİ DAVA DEĞİL

Gerekçede, açıklanan nedenlerle, talebin idari dava olarak nitelendirilmesi Anayasa gereği mümkün olmadığından, başvuru konusu istemler hakkında karar verilmesine yer olmadığına hükmedildiği aktarıldı.

#Danıştay
#CHP
#YSK
7 yıl önce