|

Daraltılmış bölge eğilimi

Cumhurbaşkanlığı sisteminin yeni hükümet sistemiyle uyumlu bir işleyişi için seçim sisteminin değişmesi de gündemde. Öne çıkan sistem ise daraltılmış bölge.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 02:06 - 20/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
AK Parti’de eğilim
daraltılmış bölge
AK Parti’de eğilim daraltılmış bölge

Yeni hükümet sistemine uyumlu anayasa değişiklikleri Meclis’in açılmasıyla görüşülmeye başlanacak. Yeni sisteme uygunluk açısından seçim kanunu ve siyasi partiler kanununda da değişiklik yapılması planlanıyor. AK Parti kurmaylarına göre seçim sisteminde daraltılmış bölge öne çıkıyor.

Ekim ayında başlayacak yeni yasama yılının ajandası netleşmeye başladı. TBMM tatile girmeden önce kabul edilen yeni içtüzüğün uygulanacağı Meclis çalışmaları, öncelikle anayasa değişikliğinin gerektirdiği uyum yasaları ile başlayacak. Bir yandan da seçim ve siyasi partiler kanunu da içeren düzenleme için AK Parti kolları sıvayacak.

ORTAK AKIL ARANACAK

Bu kapsamda ayanasa değişikliğinin gerektirdiği seçilme yaşının 18’e inmesi, milletvekili sayısının 600’e çıkması gibi uygulamalar Seçim Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile belirlenecek. Seçim Kanunu’ndaki bir diğer düzenlemenin ise yüzde 10’luk seçim barajı ile ilgili olduğu belirtiliyor. AK Parti barajla ilgili düzenleme için de TBMM’de uzlaşı arayacak. Parti kurmayları, yapılacak olası değişikliğin “ortak aklın egemenliğinde” olmasının planlandığını belirtti. Bu kapsamda AK Parti önümüzdeki yasama yılında konuyla ilgili Meclis’te uzlaşı arayacak.

AK Parti kurmayları konuyla ilgili şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi çerçevesi içerisinde siyasi partiler kanunu ve seçim kanunu ele alınıyor. Alınması da şart değil. Bu modelle seçimlere gidilmesinde hukuksal açıdan bir eksiklik yok. Ama siyasal açıdan Türkiye’nin yapılanması itirabiyle yeniden siyasi partiler ve seçim kanunu ele alıp gözden geçirilir. Öyle bir zorunluluk yok. Ancak böyle bir çalışma olacak. Zaman hızlı akıp gidiyor. Somut bir çalışma masa üzerinde olmadığı için raflarda bir çok çalışma var. Masanın üzerinden inmedi.”

Ancak ilk kez merhum Turgut Özal döneminde 1987 ve 1991'deuygulanan daraltılmış bölge seçim sistemine sıcak bakılıyor. AK Parti kaynaklarına göre, daraltılmış bölge sistemi öne çıkıyor.

SEÇİM ÇEVRESİ ARTABİLİR

Sıcak bakılan daraltılmış bölge sisteminde siyasi partiler her seçim çevresinde birden fazla milletvekilliği için yarışa giriyor. Bu yöntemin uygulanması durumunda halen 85 seçim çevresi bulunan Türkiye’de seçim çevresi sayısı artacak. Milletvekili sayısı 600 olacağı için her bölge için 3 milletvekili düşünüldüğünde Türkiye 200 seçim bölgesine, her bölge için 4 milletvekili düşünüldüğünde 150 seçim bölgesine ayrılacak. Eğer her seçim bölgesinden 5 milletvekilinin çıkması kararlaştırılırsa o zaman da Türkiye 120 bölgeye ayrılacak.

#AK Parti
#Seçim 2019
7 yıl önce