|

Darbe başarılı olsa mülteci olacaktık

Şanlıurfa’da düzenlenen ‘Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi’nde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “15 temmuz hain darbe girişimi eğer başarılı olsaydı, Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı mülteci sorununu şu an biz de yaşıyor olacaktık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:33 - 8/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Şanlıurfa'da, 20 ülkeden 400'ü aşkın katılımcıyla “Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi” düzenlendi. Zirvenin açılış programında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, “15 temmuz hain darbe girişimi eğer başarılı olsaydı Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı bu büyük sorunu bizler de yaşıyor olacaktık. O yüzden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çok sağlam duruşu ile 15 Temmuz'un karanlık gecesini aydınlık bir güne bağladık” dedi.



POTANSİYEL KRİZLERE ÖNLEM


Şanlıurfa, Gaziantep, Maraş, Hatay ve Mersin ile aynı kaderin parçası olduklarını vurgulayan Şahin, “Ortak çözüm üretmek için de bugün Ortadoğunun ve Batı Asyanın yerel yöneticileri ile biraradayız. Gördüğümüz bir gerçek var, ikinci dünya savaşından sonra en büyük sorunla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu. Suriyeli mülteci akımının kısa vadeli ve geçici bir durum değil, kalıcı bir vakıa olduğunu belirten Şahin, “Kapsamlı 'Suriyeli mülteci politikası', sosyal kaynaşma, istihdam, eğitim, konut, sağlık ve belediye hizmetleri konularını ele almamız gerekiyor. Gaziantep'te başarılı örnekler yaratabildik. Mülteci sorunuyla başa çıkmak için bütünsel bir yaklaşım benimsedik"dedi.



ENSAR ŞEHİR OLMAYI HAKETTİK


Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Avukat Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa'nın tek başına ev sahipliği yaptığı Suriyeli misafir sayısı, tüm Avrupa'nın sahip olduğu Suriyeli sığınmacı sayısından fazladır. Bu yüzden Urfa, 'ensar' şehir unvanını ziyadesiyle hak etmiştir" dedi. Dünyanın mülteci dramına sağır kaldığına dikkati çeken Çiftçi, "Suriye'de yaşanan iç savaşın etkileri sadece, Şanlıurfa'nın veya Türkiye'nin sorunu değil, Avrupa başta olmak üzere tüm insanlığın ortak sorunudur. Uluslararası dayanışma ve sorumluluk bunu gerektirmektedir” diye konuştu.



Finans sağlanmalı


Kısa sürede büyük mülteci dalgaları alan Gaziantep'te nüfusun yaklaşık yüzde 20 arttığını belirten Şahin, "İstihdam konusunda başarılı örnekleri çoğaltabiliriz. Ama bunu başarmak için desteğe ihtiyacımız var. Nüfusun artan ihtiyaçları doğrultusunda Belediyemiz, sosyal hizmetlerin yanı sıra altyapı ve üstyapı için de ciddi kaynak harcaması yaptı. Uluslararası toplumun desteği olmadan, belediyenin sağladığı hizmetleri sunmak maddi olarak imkansız. Belediyemizin, potansiyel bir krizi önlemek ve hem Türk vatandaşlarının hem Suriyeli toplulukların yaşamlarını sürdürebileceği bir ortam oluşturmak için acil finansal desteğe ihtiyacı var”diye konuştu.


#Göç Yönetimi Zirvesi
#Gaziantep
#Fatma Şahin
7 yıl önce