|

Darı mutfaklara geri geliyor

Besin değeri açısından oldukça zengin olan darı, tarih boyunca birçok uygarlığın mutfağında yer almış. Günümüzde pek kullanılmayan bu malzemeyi mutfağa kazandırmak için öğrencilerimle daha önce denenmemiş yeni tarifleri sizler için hazırladık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/02/2017 Pazar
Güncelleme: 06:48 - 19/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Darı mutfaklara geri geliyor
Darı mutfaklara geri geliyor

Beslenme kültür tarihimizde, bugünün hastalıklarına şifa olacak besinler saklı duruyor. Unutulmuş bu besinlerden biri olan darı, genetiği değiştirilmiş buğdaya iyi bir alternatif olabilir. Magnezyum, sodyum ve potasyum açısından oldukça zengin bir tahıl oluşu, taneli halinin de kullanılabilir olması darıyı güzel kılan özelliklerinden bazıları. Hititler döneminde adı geçen darıyı Urartuların, öğüttükten sonra süt veya ayranla karıştırdıkları, kocaman bir simide benzer, kalın kenarlı ortası delik ekmekler yaptıkları biliniyor.



İLK DEFA DENENMİŞ TARİFLER


Urartular bu ekmeği muhtemelen darıyı iyice öğüttükten sonra buğday unundan yapılmış bir ekşi maya ile mayalamışlar.


Mayasız olarak hazırladılarsa da içine biraz buğday unu eklemiş olmalılar. Ardından hamuru dinlendirip taş fırınlarda pişirerek binlerce yıllık darı ekmeği yapılmış. Biz de öğrencilerim Aşır ve Günay'la darıyı yeniden mutfağa kazandırma çalışmaları yaptık. Sonuçlarımız oldukça güzel, lezzetli oldular. Bu hafta sizinle ilk defa denenmiş bu tarifleri paylaşmak istiyorum. Siz de bu tarifleri denemek isterseniz, darıyı aktarlardan bulabilirsiniz. Çünkü darı bugün kuş yemi olarak kullanılıyor.





MALZEMELER


■1 Su bardağı çekilmiş darı


■3 domatesin kabuğu


■1 tatlı kaşığı tuz


■2 yemek kaşığı tereyağı


■1 tatlı kaşığı nane


■5 su bardağı et suyu



Darı çorbası


Yapılışı:

Darı 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Domates kabukları robottan geçirilir ve darıya ilave edilir. Tuz ve et suyu ilave edilir, kaynatılır. Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve nane koyulur. Sos çorbanın üzerinde gezdirilerek servise alınır.





MALZEMELER


■2 su bardağı darı unu


■1 su bardağı şeker


■3-4 yemek kaşığı buğday unu


■2 su bardağı su


■5 yemek kaşığı tereyağı



Darı helvası


Yapılışı:

Tereyağı eritilir, darı unu ve buğday unu elenerek karıştırılır, kavrulur. Ayrı bir yerde şeker ve su kaynatılarak şurup yapılır. Su, una yavaş yavaş ilave edilir. Koyulaşan kadar kısık ateşte çevrilir. Şekillendirilir ve servise alınır.




















#Darı
#Mutfak
#Helva
7 yıl önce