|

Dede mesleğine babasıyla döndü

Karaköy’de 80 yıllık dükkanlarını büfeye çeviren Abdullah Doğan Turan, aşçılık eğitimi alarak dede mesleğini yapıyor. Babasıyla beraber işlettikleri Evrenye Büfe, esnaf lokantası gibi öğlen saatleri yoğunluğu geçince saat 4’te kapanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 21:33 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Recep Turan
Recep Turan

Karaköy’de Hırdavatçılar Çarşısı’nda Makbul İbrahim Paşa Camii’nin hemen altında yer alan Evrenye Büfe, önceden Yeşil Köşe olarak bilinen bir esnaf lokantası. 25 yıllık bir aradan sonra aynı aile tarafından işletilen dükkan dededen kalma. İki buçuk yıl önce lokantayı dördüncü kuşaktan Abdullah Doğan Turan, tekrardan açmış. 80 yılı aşkın süredir ellerinde bulundurdukları dükkanı babası 25 sene önce kapatınca 26 yaşındaki Turhan, baba mesleğini yapmak istemiş.

ÖZGÜVENİM YERİNE GELDİ

Yemek yapmayı bilmediği için İSMEK’ten aşçı ve pastacı çıraklığı eğitimleri alan Turhan, aşçılık mesleğini babasıyla beraber sürdürüyor.

Aldığı eğitimler sonrasında özgüveni de yerine gelen Turhan, her gün 2 çeşit çorba, 3 çeşit ana yemek ve tatlı yapıyor. Babası ve dedesiyle beraber sabah saat 5’te kalkarak dükkânını açan Turhan, hazırlıklarını yaptıktan sonra müşterilerini ağırlıyor. Beş masalı bu küçük dükkanda öğlen 2’ye kadar aşırı bir yoğunluk oluyor. Yemekler bitince de saat 4’ten sonra da kapanıyor. Pazar günleri dışında her gün açık olan dükkanda en büyük yardımcısının babası olduğunu belirten Turhan, “Yemekleri ben yapıyorum ama yetişemediğim

zaman babam yardım ediyor. Babam da aşçı. Ben eğitimini aldım ama alaylı birinden eğitim almak daha farklı. Babam, babasının ve dedesinin yanındaöğrenmiş. Ben de ondan yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum” diyor.

BABASINI MESLEĞE GERİ DÖNDÜRDÜ

Günümüzde Evrenye Büfe olarak bilinse de burayı eskiler Yeşil Köşe ismiyle hatırlıyor. Dükkanı yeniden açınca eski ismi yerine köylerinin ismini verdiklerini söyleyen Turhan, “Biz Kastamonu, İneboluluyuz. Köyümüzün eski ismi olan Evrenye’yi mekana verdik. Yeni mekana yeni isim olsun istedik. Babamların zamanın da gelen müşteriler şimdi de geliyor. Babamı hatırlıyorlar. Zaten babamın sayesinde tutunduk. O olmasaydı böyle olmazdı. Bir büyüğün öncülüğü şart” şeklinde konuşuyor. Baba Recep Turhan da oğlu için “Oğlumun bu davranışından dolayı çok mutluyum. Daha da ileri götüreceğine inanıyorum. Beni bile mesleğe geri döndürdü” ifadelerini kullanıyor.

15 liraya karnınızı doyurun

Küçük aile işletmesinde fiyatlar şöyle: Ayakpaça 6 lira. Ispanak, kabak dolması, biber dolması, tavuk sote, İzmir köfte, bezelye gibi ana yemekler 7 lira. Kuru fasulye, nohut 5 lira. Cacık, ev yapımı sütlaç ve pilav 3 lira. Burada 15 liraya karnınızı doyurarak ayrılabilirsiniz
#Yemek
#Karaköy
#İstanbul
7 yıl önce