|

Deprem sağanak gibi

Ayvacık’ta 6 Şubat'ta başlayan deprem sağanağı dinmiyor. İlk günkü 5.3’lük iki depremin ardından son bir haftada 4’ün üstünde 18, yüzlerce de artçı depremle bölge sallanıyor. Dünkü 5.3'lük deprem ise İstanbul, İzmir ve Bursa’da da hissedildi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:50 - 13/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Son sarsıntı 5.3
Son sarsıntı 5.3

Çanakkale Ayvacık'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölgede bir hafta içerisinde 4'ün üzerinde 18 ve bin 300 artçı deprem meydana geldi. Dün de Ayvacık'ın Gülpınar Köyü'nde saat 16.48'de 5.3 büyüklüğünde meydana gelen deprem Bursa, İzmir ve İstanbul'da hissedildi. 20.81 kilometre derinlikte oluştuğu kaydedilen sarsıntı paniğe neden oldu. Dün ayrıca bölgede büyüklüğü 2 ve 4 arasında değişen 35 artçı hissedildi. Yaklaşık bir haftadır sokaklarda yaşayan bölge halkının tedirginliği devam ederken depremlerin yapısı hakkında bilgi veren Jeofizik Mühendisi Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, “Bölgenin tektonik yapısında küçük faylar var. Bu fayların enerjisi bitene kadar ana ve artçı depremler devam edecek" dedi.



DEPREMLER SÜPRİZ DEĞİL


Sarsıntıların iki hafta sürebileceğini ancak büyüklüğün 5.5'i geçmeyeceğini belirten Gündoğdu, “Oradaki küçük fayların ürettiği enerjiler bunlar. Büyük bir deprem olmasına beklemiyoruz. Çünkü oradaki tektonik yapı küçük küçük faylar şeklinde. Korkulacak bir durum yok. Bölgedekiler artçıların yoğunluğu nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşıyor" ifadelerini kullandı.





YIĞMA TAŞ EVLERİN ŞANSI YOK


6 Şubat'tan bu yana binden fazla artçı sarsıntı kaydedildiğini hatırlatan Gündoğdu, şöyle konuştu: “3'ten büyük depremlerin sayısı 400 civarında. Bölgedeki evler yığma taş şeklinde yapılmış. Zaten rüzgardan dolayı yıkılacak durumdalar. Bu yüzden 5'lik bir depremden etkilenip hasar görmeleri çok normal. Bu yapıların depremde hiçbir şansları yok ne yazık ki". 6 Şubat'ta meydana gelen 5,3'lük iki depremde 13 köyde 238'i ağır hasarlı toplam 313 ev ve ahır hasar gördü. Halk konteyner kentlerde kalıyor. 100'den fazla evin yıkıldığı depremlerde yaklaşık 10 kişi de yaralandı.







#Çanakkale
#Ayvacık
#Deprem
7 yıl önce