|

2017 DGS tercih başvuruları ne zaman başlayacak

DGS tercihleri ne zaman başlıyor sorusunun cevabı (2017 DGS) ÖSYM tarafından şu ana kadar açıklanmadı. Sınav merkezi, sınav sonuçlarını açıkladıktan sonra tercih başvurularını bir hafta içerisinde AİS sayfasında yayınlarken, başvurularının başlamamasından ötürü önlisans mezunları sosyal medyada sınav merkezini soru yağmuruna tuttu. Başvurular başladıktan sonra tercihler nasıl yapılmalı, eğitim uzmanları hangi tablolar konusunda uyarı yaptı? DGS tercih başvurularına dair önemli bilgiler...

Yeni Şafak
12:58 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:17 - 18/09/2017 Pazartesi
Diğer
 Dikey Geçiş Sınavı tercihleri ne zaman başlıyor.
Dikey Geçiş Sınavı tercihleri ne zaman başlıyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen
(DGS) sonuçları 6 Eylül'de açıklanmıştı. Sonuçların açıklanmasının ardından, tercih işlemlerini yapacak olan öğrenciler, tercihlerin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki, DGS tercihleri ne zaman başlayacak? İşte merak edilenler...
DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Önlisans eğitimi alan öğrenciler, eğitimini lisans üzerine tamamlamak için girdiği DGS'nin ardından tercih işlemlerini gerçekleştirecek. Fakat ÖSYM, DGS tercihlerinin başlayacağı tarihi henüz duyurmadı.

Öğrencilere toplamda 30 tercih hakkı verilecek ve öğrenciler puanlarının ve mezun olduğu bölümlerin uygun olduğu programlara tercih yapabilecek.

Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, tercih süresi bitmeden önce değişiklik yapabilirler. Ancak tercih süresi tamamlandıktan sonra adaylar tercihlerde hiçbir şekilde değişiklik yapamayacaklar.

ÖSYM AİS sayfasına gitmek için tıklayınız


DGS YERLEŞTİRME İŞLEMİ

DGS yerleştirme işlemleri, 2017 DGS puanları ve yükseköğretim programlarının kontenjanları göz önüne alınarak bilgisayar ile yapılacak. Programlara yerleştirmede en önemli faktör, puandır. Örneğin; Z programını aday A birinci tercihinde, aday B üçüncü tercihine yazmış olsun. Aday B’nin puanı yüksekse, T programına aday B yerleşir. Aynı program içi tercihte bulunan adayların 2017 DGS puanlarının eşit olması halinde, daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana öncelik verilir. Eşitlik devam ederse ÖBP yüksek olana öncelik verilir. Eşitlik yine bozulmazsa tercih sırasına ve ardından adayların doğum tarihlerine bakılarak öncelik verilir.

Sağlık muayenesi, mülakat sınavını kazanamama, bedensel yetersizlik ve intibak eğitiminin olumsuzluğu vb. nedenlerden dolayı programa kaydı yapılmayan öğrenciler, alt tercihlerinden puanlarının yettiği programlara kayıtlar tamamlandıktan sonra ilk bir ay içerisinde ÖSYM Başkanlığı’na yazılı olarak başvururlarsa kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan ya da alt tercihine yerleşemeyen adaylara yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.


#ÖSYM
#DGS
7 yıl önce