|

Dink suikastında hesap zamanı

'Yol verilmiş cinayet' olarak nitelendirilen Dink suikastında ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri ilk kez yarın hakim karşısına çıkıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:46 - 17/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlileri yarın ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Tetikçi Ogün Samast ile azmettirici Yasin Hayal'in yargılandığı ana dava dosyası ile cinayette ihmali olduğu iddia edilen kamu görevlilerine yönelik açılan dava birleştirilmişti. 3 gün sürecek duruşmada eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve eski İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar, eski emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ile Ali Fuat Yılmazer, Ramazan Akyürek davanın görüleceği İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanık sandalyesinde oturacak. Soruşturma kapsamında 26 kişiye dava açılmıştı.



MÜFETTİŞLERİ DİNLEDİLER

İddianame savcı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanmıştı. Olayın 'Yol verilmiş cinayet' olarak adlandırıldığı iddianamede, FETÖ davalarının kilit sanıklarının yanı sıra, dönemin savcısı Muammer Akkaş ve ihmali araştıran müfettişlerle ilgili önemli ayrıntılara dikkat çekilmişti. Soruşturmayı ilk etapta ele alan Akkaş'ın Akyürek ve Yılmazer'i korumaya çalıştığı iddiası dosyada yer almıştı. Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri'nin hazırladıkları raporda da Akyürek ve Yılmazer'in Dink cinayetinde görevlerini ihmal ettikleri belirtilmişti. Müfettişlerin telefonlarının da dinlendiği belirlenmişti.



CİNAYETİ BEKLEDİLER

Akyürek, Yılmazer ve Coşkun Çakar'ın emniyet teşkilatı içinde Gülen yapılanması hedefleri doğrulsunda çalışan Silahlı Terör Örgütünün yöneticilerinden olduğu iddia edilirken, tetikçi “Ogün” ismine kadar her şey önceden bilinmesine rağmen, cinayetin gerçekleşmesinin beklendiği tespiti yer alıyor. İddianamede şüpheliler hakkında 2 yıl ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen cezalar istendi.







#hrant
#dink
#suikast
8 yıl önce