|

Diyabet hastasına anlık takip müjdesi

Sağlık Bakanlığı, diyabet hastalarının online takibi için 4 Avrupa ülkesi ile ortak proje başlattı. Almanya, Bulgaristan, İspanya ve Portekiz’in de dahil olduğu “ProEmpower” projesiyle, Türkiye’deki 7 milyon diyabet hastası anlık takip edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 الأحد
Güncelleme: 00:42 - 4/12/2016 الأحد
Yeni Şafak

Türkiye'nin içinde yer aldığı 5 Avrupa ülkesi, diyabet hastalarını uzaktan izleyebilen bir sistem geliştirmek için harekete geçti. “ProEmpower” adı verilen projeyle birlikte doktor hastaya anlık bildirimlerde bulunabilecek ve ilaç dozunu ayarlayabilecek. Dünyada her 11 yetişkinden 1'i diyabet hastası olarak tedavi görüyor. Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İspanya ve Portekiz diyabetin uzaktan takibini sağlayacak, “ProEmpower Projesi” üzerinde çalışmalara başladı. Avrupa Komisyonu'nun “Horizon 2020 Programı” kapsamında yürütülecek olan projenin hazırlık çalışmaları 42 ay sürecek. Sistemin, dünyanın en iyisi olacak şekilde geliştirilmesi ve böylece küresel rekabet ortamına katkıda bulunması amaçlanıyor.



KALİTELİ VE KESİNTİSİZ TEDAVİ


Pilot çalışmalar, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı, Portekiz'de Ortak Hizmetler Bakanlığı ve Bulgaristan'da Varna Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülecek. Projeyle, diyabet hastalarının sağlık uzmanları tarafından uzaktan takip edilmeleri sağlanacak. Doktorlar, hastalarından gelen anlık verilere göre ilaç dozunu ayarlayabilecek. Hastanın duruma göre yapması gerekenler anlık bildirimlerle iletilecek. Böylece diyabetlilerin kendi hastalık yönetim süreçlerine daha fazla müdahil olmaları sağlanacak.



TÜRKİYE'DE 7 MİLYON HASTA VAR


Dünyada her 11 yetişkinden 1'i diyabet hastası olarak rakamlara yansıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) rakamlarına göre dünyada 415 milyon diyabet hastası bulunuyor. Her 2 diyabetli yetişkinden 1'ine (%46,5) henüz teşhis konulmamış, yani diyabetli olduğunu bilmiyor. Her 6 saniyede 1 kişi diyabet hastalığından hayatını kaybediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Türkiye'de 7 milyon 112 bin diyabet hastası bulunuyor. Bu rakam, nüfusun yüzde 7.8'ine denk geliyor.



#Sağlık Bakanlığı
#Diyabet hastaları
#ProEmpower
٪d سنوات قبل