|

Diyarbakır'da 11 bin kadının hayatı değişti

Kentte ihtiyaç sahibi kadınların kendi işlerini kurarak aile bütçelerine katkıda bulunmaları amacıyla 11 yıldır yürütülen mikrokredi uygulaması sayesinde 11 bin kadın iş sahibi oldu. İşsizliğin azaltılmasına yönelik geliştirilen uygulama sayesinde hayallerini gerçekleştirme imkanı bulan kadınlar, kendi iş yerlerini açtı.

Yeni Şafak
10:24 - 2/12/2014 Salı
Güncelleme: 10:44 - 2/12/2014 Salı
AA

Mikrokredi uygulaması, Diyarbakır'da 11 yılda 11 bin kadının hayatını değiştirdi. Sadece kadınların yararlanabildiği mikrokredi uygulaması Türkiye'nin birçok kentinde ihtiyaç sahiplerine iş kurma olanağı sağlıyor. İlk kez Diyarbakır'da işsizliğin azaltılması amacıyla geliştirilen ve düşük faizli kredi verilerek iş sahibi olunmasını hedefleyen uygulama, ülke genelinde hızla gelişerek yoksul kadınların umudu oldu. Yoksulluktan, girişimcilik ruhları sayesinde kurtulmayı başaran kadınlar aldıkları kredilerle becerileri ve başarılı oldukları alanlarda yatırım yapmaya başladı. Kimi el işi alanına, kimi hayvancılığa, kimi de doğal sağlık ürünlerine yatırım yaptı. Yaşadığı mahallede tuhafiye dükkanı açan Zinnet Kaplan (42), 2007 yılında tavsiye üzerine gittiği mikrokredi ofisinden aldığı 500 lirayla az miktarda malzeme alarak iş hayatına atıldığını anlattı. Geçen süre içerisinde başarısıyla mahallesinde övgüyle bahsedilen biri haline gelen Kaplan, şu anda ekip şefi olarak başka kadınları mikrokrediye yönlendirdiğini kaydetti.


30'A YAKIN ÜYEMİZ VAR

Kaplan, şöyle konuştu: "Kocası cezaevinde ve 3 çocuğu olan bir ev hanımıydım. 2007 yılında mikrokrediyle tanıştım ve yapabileceğime inanarak başvuru yaptım. İlk olarak 500 lira aldım. Aldığım parayla iki poşet malzeme alarak sokak arasında küçük bir dükkan açtım. Borcumu ödedikçe aldığım kredi miktarı da arttı. Dükkanı büyüttüm ve çeşidi arttırdım. Azmimi hiç yitirmedim. Şu anda merkez şefliği yapıyorum. 30'a yakın üyemiz var. Toplantılarımız evimde yapılıyor. Birçok arkadaşım da kredi almaya başladı. Kendi emeğimizle geçiniyoruz. 5 çocuğum var. Büyük kızım üniversite okuyor. Çocuklarımı okutuyorum, eşimle birlikte evime bakıyorum, bundan daha kıymetli bir şey olabilir mi? Her ne kadar 'erkek evin reisi' denilse de kadın kendi ekonomik özgürlüğünü kazanınca çok şey değişiyor. Kendine güveni artıyor. Çalışmadığım zamanlarla kıyaslıyorum da arasında çok fark olduğunu görüyorum." Bir büyükbaş hayvanla başladığı işinde zaman içerisinde 30 büyükbaş hayvana sahip olan Hacer Boğduk da hayvancılık alanına yaptığı yatırımla yalnızca kendinin değil ailesinin de hayatını değiştirdi.


4 BİN KADIN DAHA KREDİ BEKLİYOR

Mikrokredi Kayapınar Şubesi yöneticisi Pınar Özer Kaçmaz, 11 bin kadının kredi kullanıcısı olduğu kentte borçların hiç aksatılmadan zamanında ödendiğini anımsattı. Krediye yoğun ilginin olduğuna dikkati çeken Kaçmaz, iş adamlarından destek istediklerini ifade etti. Hibe istemediklerine işaret eden Kaçmaz, "Tek isteğimiz 5-10 yıllık kredi versinler, biz bunu bekleyen üyelerimize verelim ve sonra paralarını geri ödeyelim. 11 bin üyemiz var, 4 bin üye de bizden para bekliyor" dedi.

#kredi
#hayat
#girişimci
#kadın
9 yıl önce