|

Düzce, teşvikle 15 yılda ayağa kalktı

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da depremlerle sarsılan, felaketin ardından kent merkezinde 50 bine kadar düşen Düzce'nin nüfusu, teşvik kapsamına alınmasının etkisiyle 400 bin seviyesine ulaştı. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, "Dün, bin 200 doların altında geliri çıktığı için teşvik bölgesi ilan edilen Düzce, bugün Türkiye'nin ilk on vilayeti arasına girmek üzere" dedi.

Yeni Şafak
10:55 - 18/11/2014 вторник
Güncelleme: 09:04 - 18/11/2014 вторник
AA

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'daki depremlerin yaralarını saran Düzce'nin nüfusu, teşvik kapsamına alınmasının etkisiyle 400 bine ulaştı. Derlenen bilgiye göre, iki depremin ardından kentte 26 bin 704 ağır, 37 bin 825 orta ve 40 bin 944 hafif hasarlı yapının bir kısmı yıkıldı, bir kısmı onarıldı. Kentin, depremden önce Bolu'ya bağlı ilçeden 9 Aralık 1999'da il statüsüne kavuşması, yaraların daha çabuk sarılmasında önemli rol oynadı. Depremden sonra göç vermesi nedeniyle nüfusu 50 bine kadar düşen kentin merkez nüfusu 160 bin, toplam nüfusu 400 bin seviyesine ulaştı. Kentin 2004'te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından yaklaşık 200 fabrika kuruldu. İstihdamın her geç gün arttığı, İstanbul'dan sonra en fazla göç alan şehir Düzce'de "ağır hasarlı" raporu verilen ancak hak sahipleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bir türlü yıkılamayan yapılar göze çarpıyor.


 
'DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ'

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, deprem döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü görevinde bulunduğunu, felaketin ardından koordinatör olarak bölgede görev aldığını söyledi. Belediye başkanlığına 2004'te seçildiğini belirten Keleş, "Düzce'nin hali içler acısıydı. Birinci depremde hasar alan Düzce, ikinci depremde adeta diz çökmüştü. Kentin en büyük şanssızlıklarından birisi de kalıcı konutlar bölgesinin merkezin 5 kilometre dışına yapılmış olmasıdır. Şehrin yaklaşık yüzde 50'si bu bölgeye taşındığında burası iki parçalı kent haline geldi" diye konuştu. Keleş, vatandaşların depremle yaşamayı öğrenmeleri gerektiğine dikkati çekerek, felaketin fiziki ve psikolojik hasarını onarmaları gerektiğini vurguladı.


'HAZIRLIKLI OLMALIYIZ'

"Deprem sonrası stres ve tramvaya bağlı rahatsızlıklar yüzde 60'lara varmış" diyen Keleş, "İnsanlar var olan değerlerin büyük bir kısmını kaybetmişlerdi. Düzce, hızlı toparlama sürecine girdi. Geçen 15 yıllık süreçte çok büyük farklar var. Altımızda fay kırığı bulunduğunu ve sürekli enerji birikim olduğunu, bir gün tekrar patlayacağını, 30-40 yıl içinde yeniden deprem yaşayacağımızı bilmemiz gerek. Bu, kaçınılmaz gerçek. Psikolojiyi üzerimizden atarken depreme hazırlıklı olma konusunda da çalışmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu. Keleş, Düzce'nin en gözde mahallelerinde hak sahiplerinin anlaşamamasından dolayı çok kıymetli arazilerin boş kaldığına işaret etti. Düzce'nin depremin hemen ardından il statüsüne geçmesinin büyük şans olduğunu vurgulayan Keleş, her felaketten çıkarılacak dersler bulunduğunu söyledi. Keleş, geçmişteki hataların tekrarlanmaması gerektiğini aktardı. 

   
#deprem
#düzce
#teşvik
9 лет назад