|

Ege'nin en lezzetli kazları Uşak'ta

Uşak'ta doğal ortamda geleneksel yöntemlerle yetiştirilen kazlar, vatandaşın alternatif geçim kaynağı haline geldi. Bozkuş Köyü Muhtar Burhan Bağ, "İklim özelliklerinden dolayı Türkiye'nin en lezzetli kazı bizde. Yeni yıl öncesi köyde yetiştirilen kazlara yoğun ilgi var, yılbaşı hindisi yerine kaz eti yemek isteyenler köye geliyor" dedi.

Yeni Şafak
13:05 - 4/01/2015 Pazar
Güncelleme: 11:10 - 4/01/2015 Pazar
AA

Ege Bölgesi'nin en lezzetli kazları, Uşak'ta vatandaşların alternatif geçim kaynağı haline geldi. Merkeze bağlı 450 haneli Bozkuş köyünde doğal ortamda yetişen kazlar talep görünce vatandaşların başlıca geçim kaynaklarından biri oldu. Muhtar Burhan Bağ, 10 yıl öncesine kadar köylülerin kendi tüketimleri için yetiştirdiği kazların bugün alternatif bir geçim kaynağına dönüştüğünü belirtti. Her evde bir kaz kümesinin bulunduğunu söyleyen Bağ, yılda yaklaşık 7 bine yakın kaz yetiştirilerek dışarıya satıldığını ifade etti.


YILBAŞINDA HİNDİ YERİNE KAZ ÖNERİSİ

İklim özellikleri ve doğal ortam nedeniyle en lezzetli kazların Bozkuş köyünde yetiştirildiğini savunan Bağ, "Kaz yavruları Mart - Nisan gibi yumurtadan çıkıyor, tamamen doğal yöntemlerle besleniyor. Köyün çayırlarında büyüyen kazlar Kasım - Aralık aylarında kesime geliyor. Kışın soğukta yağlanan kaz eti daha lezzetli oluyor. Ege Bölgesi'nin en soğuk ili Uşak, bu nedenle  köyde yetiştirilen kazların yağ oranları yüksek. Dolayısıyla etinin lezzeti daha iyi" dedi. "Bozkuş deyince akla ilk gelen kaz olur" diyen Bağ, "Özellikle yeni yıl öncesinde köyümüzdeki kazlara yoğun ilgi oluyor. Yılbaşı hindisi yerine kaz eti yemek isteyenler köye geliyor. Bir kere alan tekrar geliyor. Önümüzdeki yıllarda hem üretimi hem de satışının artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.


80-100 LİRA ARASINDA ALICI BULUYOR

Kaz yetiştiricisi Necdet Altay ise  kesime hazır hale gelen kazları talep üzerine yıl sonuna doğru keserek derin dondurucularda sakladıklarını dile getirerek "Kesilen kazlar ortalama 3-4 kilogram ağırlığında. 80-100 lira arasında alıcı buluyor. Çevre illerden de kaz almaya geliyorlar" dedi.
Kazların tüylerinden de yer minderi ve yastık yaptıklarını belirten Altay, Bozkuş kazının tanıtımı için yetkililerden destek beklediklerini ifade etti. Uşak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman da Bozkuş köyünde son yıllarda kaz yetiştiriciliğinin giderek yaygınlaştığını gözlemlediklerine işaret ederek, "İl genelinde toplu şekilde kaz yetiştiriciliğinin yapıldığı tek köy Bozkuş. Modern bir üretim çiftiliği henüz yok. Köylüler kendi imkanlarıyla evlerinde 20-30 kazdan oluşan kümeslerde yetiştiricilik yapıyor" şeklinde konuştu.
#uşak
#kaz
#eti
#ege
9 yıl önce