|

Ekonomiye güçlü kadro

Merakla beklenen 64’üncü hükümet kabinesi açıklandı. Sürpriz isimlerin yer aldığı kabinede en büyük değişiklik ekonomi alanında oldu. Bölge ve tecrübe dengesi gözetilerek hazırlandığı anlaşılan ekonomiyle ilgili 11 isimden 6’sı ilk kez bakanlık koltuğuna oturdu. 5 başbakan yardımcısından 3’ü ekonomi kökenli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:46 - 24/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64'üncü kabinenin ekonomi bakanlarının belirlenmesinde bölgesel dengelere ve ekonomi alanındaki tecrübelere bakıldı. Sürpriz isimlerin yer aldığı kabinede en büyük değişiklik ekonomi alanında oldu. Ekonomiyle ilgili 11 isimden 6'sı ilk kez bakanlık koltuğuna oturdu. Uzun yıllar Maliye Bakanlığı yapan Mehmet Şimşek ile daha önce Ulaştırma Bakanlığı yapan Lütfi Elvan; Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer aldı. Doktorasını iktisat, doçentlik tezini ise çalışma ekonomisin alanlarında yapan Prof. Numan Kurtulmuş da dikkate alındığında; 5 başbakan yardımcısından 3'ünün ekonomiyle ilgili olduğu görülüyor.



ANTALYA VE MERSİN BAŞARISI




Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Lütfi Elvan ise 7 Haziran seçimlerinde Antalya'dan, ardından 1 Kasım seçimlerinde Mersin'den aday gösterilmiş ve her iki ildeki çalışmalarıyla AK Parti'nin oylarında ciddi bir artış sağlamıştı. Elvan; eski adı Devlet Planlama Teşkilatı olan DPT'de Müsteşar yardımcılığı görevini yaptı. Maden Yüksek Mühendisi olan Elvan'ın ismi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na da geçiyordu. 2007 yılında Karaman milletvekili olarak meclise giren Elvan, 24'üncü dönemde TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığını üstlenmişti.



SANAYİ BAKANLIĞI YİNE KOCAELİ'NDE


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yeniden getirilen Fikri Işık, 2007'den bu yana Kocaeli Milletvekili olarak parlamentoda görev yapıyor. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığı da yapan Elvan, 25 Aralık 2013 tarihinde üstlendiği Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevini yeni kabinede de sürdürecek. Işık, yerli otomobil alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekiyor.



KALKINMA'NIN DEĞİŞMEZ İSMİ YILMAZ


Kabine'nin tecrübeliler grubunda bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2007 yılındaki 23 ve 24'üncü dönemlerde Bingöl'den milletvekilliği yaptı. DPT kökenli olan Yılmaz, Mayıs 2009'da gerçekleşen 60'ıncı Erdoğan Hükümetindeki kabine değişikliğinden bu yana bakanlık yapıyor. 61'inci Erdoğan Hükümeti'nde yeni kurulan Kalkınma Bakanlığı görevin üstlendi. Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62. Hükümette bu görevini korudu. 7 Haziran seçimlerinin ardından kurulan 63. Hükümet'te Başbakan Yardımcısı görevi üstlendi.



GIDANIN YENİ BAKANI ÇELİK




Adalet ve Kalkınma Partisi Kurucular Kurulu Üyesi olan Faruk Çelik, ilk olarak 60'ıncı Hükümet'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. 1 Mayıs 2009'da yapılan kabine değişikliğinde, Devlet Bakanlığı'na atandı. 21, 22 ve 23'üncü dönem Bursa, 24'üncü Dönem Şanlıurfa Milletvekili, 25'inci dönemde yeniden Bursa'dan vekil seçildi. 26'ıncı dönemi içeren 1 Kasım seçimlerinde yeniden Şanlıurfa'dan aday olan Çelik, 61. hükümetin Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olarak kabinede yer almıştı. Çelik önümüzdeki dönem Mehmet Mehdi Eker'den boşalan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na getirildi.



YILDIRIM DA KABİNEDE


Tecrübeli isimlerden biri olan ve 2002'de kurulan 58'inci Abdullah Gül hükümeti ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını yapan Binali Yıldırım, 5'inci kez yeniden aynı bakanlığa getirildi. Yıldırım, 59, 60 ve 61'inci Recep Tayip Erdoğan hükümetlerinde de Ulaştırma Bakanlığı yapan isimdi.



Enerjideki tecrübesiyle bakanlığa


Kabine'nin yeni bakanlarından Berat Albayrak; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na getirildi. Doktorasını yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanı üzerine yapan Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun. Profesyonel iş yaşamına 1996 yılında başlayan Albayrak, çalıştığı şirketlerde yurtiçi ve yurtdışı birçok üst düzey pozisyonda bulundu.


Albayrak, Türkiye ekonomisinin zorlu bir sınavdan geçtiği 2001 krizinde şirketinin finansman ve likidite yapısını başarıyla yönetti. 2007-2008 yıllarında Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar tutarında doğrudan yabancı yatırım sağlanmasına katkıda bulundu. 2013 yılı sonunda özel sektörden ayrılan Albayrak, Sabah Gazetesi'nde yazar olarak görev aldı. Marmara Üniversitesi'nde Bankacılık ve Finans alanında ders verdi. 25.ve 26. Dönem İstanbul Milletvekili ardından da AK Parti 5. Olağan Genel Kurulunda MKYK üyeliğine seçildi.



Maliyeden başbakan yardımcılığına


Temmuz 2007 Seçimleri'nde AK Parti Gaziantep Milletvekili olarak siyasete atılan Mehmet Şimşek, siyaset yolculuğunda dün bir basamak daha tırmandı. Bir dönem memleketi Batman'ı Meclis'te temsil eden Şimşek, 2007'den Nisan 2009'a kadar “Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı” görevini yürüttü. Mayıs 2009'den beri Maliye Bakanlığı yapan Şemşek, dün açıklanan listede Başbakan Yardımcısı olarak kabinede yer aldı. Son seçimlerde Gaziantep'teki başarısıyla öne çıkan Mehmet Şimşek'in ekonominin koordinasyonundan sorumlu olması bekleniyor.



Kabineye taze kan 6 yeni bakan




Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı yeni kabine bölgesel dengelerin yanı sıra tecrübe gözetilirken, ilklere de yer verildi. Kabinenin yeni ismi Naci Ağbal, maliye kökenli bir isim olarak öne çıktı. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Ağbal, uzun yıllar Maliye Bakanlığı bünyesindeki görevlerde bulundu. Maliye Müfettişi, Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü yapan Ağbal, 2009'dan beri yürüttüğü Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı'ndan ayrılarak 7 Haziran seçimlerinde Bayburt'tan milletvekili aday oldu ve seçildi.



ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİĞE KADIN ELİ

Türkiye'de kentsel dönüşüm gibi önemli projelerin sürdürüldüğü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ilk kez bir kadın bakan atandı. Fatma Güldemet Sarı, aktif siyasi hayatına 2008 yılında AK Parti Çukurova Kurucu İlçe Başkanı olarak başladı. 2011 yılı genel seçimlerinde Adana 7. Sıra milletvekili adayı oldu. 2012-2014 yılları arasında AK Parti Adana İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığı görevinde bulundu.



ÇALIŞMA HAYATI SOYLUYA EMANET




AK Parti'den ilk olarak 7 Haziran'daki 25'inci döneminde Trabzon'dan milletvekili seçilen Süleyman Soylu, 26'inci dönem seçimlerinde de Trabzon'dan seçildi. İlk kez kabineye giren Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı yürütecek. MKYK üyeliğine ve ardından da AK Parti Genel Başkan Yardımcılığına seçilen Soylu, Ar-Ge Başkanlığı ve Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttü.



EKONOMİ BAKANLIĞI ELİTAŞ'TA

Nihat Zeybekçi'den boşalan Ekonomi Bakanlığı, TBMM 22., 23. ve 24. Dönem Kayseri Milletvekilliği yapan Mustafa Elitaş'a teslim edildi. İlk kez bakan olan Elitaş AK Parti Genel Başkan Vekilliği de yaptı.



14 YILLIK EMEĞİYLE GÜMRÜK'E

Kabineye ilk kez giren isimlerden biri de Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi oldu. Malatya Yeşilyurt İmam Hatip Lisesi ardından Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olan Tüfenkçi, Ticaret Hukuku üzerine yüksek lisans yaptı. 2001 yılında AK Parti Malatya teşkilatının kuruluşunda yer aldıktan sonra teşkilata çeşitli kademelerde aktif görevler üstlendi. Tüfenkçi, 1 Kasım seçimlerinde Malatya'dan milletvekili seçildi.







#hükümet kabinesi
#ekonomi bakanlığı
#yeni kabine
#Nihat Zeybekçi
#Mustafa Elitaş
8 yıl önce
default-profile-img