|

'El açan Türkiye'den, açılan ellerin tamamına ulaşan bir Türkiye'ye geldik'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2002 yılında toplanan 100 liralık verginin 87 lirasının faize gittiğini belirterek, "Bugün Türkiye'de toplanan 100 liralık verginin 10 lirası faize gidiyor, geriye kalanı sizlere konut oluyor, yuva oluyor, mekan oluyor." dedi.

Yeni Şafak
19:18 - 29/10/2017 Pazar
Güncelleme: 19:39 - 29/10/2017 Pazar
AA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Vali Recep Yazıcıoğlu Spor Salonu'nda düzenlenen ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı iş birliğiyle Denizli'de yaptırılan 786 konutun kura çekim törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Zeybekci, cumhurun hakim olduğu, cumhurun dediğinin olduğu, milletin hakim olduğu, milletin hakimiyetinin şekillendiği Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Cumhuriyetimizin her gün bir santim daha, bir adım daha ileri gitmesi için gayret gösteren bütün milletimize minnet ve şükranlarımı sunduğunu ifade eden Zeybekci, "Bundan 15 sene önce namerde muhtaç olan bir ülkeden bugün insanlarına refah dağıtan, insanların dertleriyle hemhal olan bir ülkeye ve bir devlete geldik. 2002 yılında Türkiye'de toplanan 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu, o faizi alanlar onu aldıkları gibi gidiyorlardı. Bugün Türkiye'de toplanan 100 liralık verginin 10 lirası faize gidiyor, geriye kalanı sizlere konut oluyor, yuva oluyor, mekan oluyor. O gün el açan Türkiye'den bugün açılan ellerin hemen hemen tamamına ulaşan bir Türkiye Cumhuriyeti devletine geldik." dedi.

'
Denizli'nin merkezinde hemşehrilerimiz kira öder gibi konut sahibi olacak'

Konut isteyip de alamayan vatandaşların tamamının konut sahibi olabilmesi için "Durmak yok yola devam" diyen Zeybekci, kente 25 bin konut sözlerinin olduğunu, şimdi onların tamamının bütün ilçelerde yapılmaya başlandığını ifade ederek, "TOKİ'ye belediye başkanlığına ilk başladığımdan itibaren bize vermiş oldukları destekten dolayı teşekkür ediyorum. Şu anda Denizli'nin bütün ilçelerinde ve Denizli'nin merkezinde hemşehrilerimiz kira öder gibi konut sahibi olacaklar." dedi.

Konutların yüzde 10'u engellilere

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise cumhuriyetin kuruluşunun temellerini hazırlayan milli mücadelenin ilk manevi kıvılcımının yakıldığı Denizli'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kura sonucu ev sahibi olacakların yüzde 10'unu engellilerin oluşturduğunu, son 15 yılda sosyal politikalar anlamında adeta 'sessiz bir devrimi' ortaya koyduklarını, sosyal devlet olma yolunda yaptıkları hizmetlerin saymakla bitmeyeceğini anlatan Kaya, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik sosyal yardımlar için ayırdıkları bütçeyi 23 kat arttırdıklarını kaydetti.

31 bin 588 proje
hak sahiplerine teslim edildi

2002 yılında 1,4 milyar olan sosyal yardımların 2016'da 32 milyara çıktığını, 4 kalem olan sosyal yardımın 39'a çıkarıldığını dile getiren Bakan Kaya, bakanlığı ile TOKİ arasında imzalanan protokol ile bugüne kadar projelendirilen 33 bin 337 sosyal konut projesinden 31 bin 588'inin hak sahiplerine teslim edildiğini belirtti.

Geriye kalan bin 749 konutun yapımının halen sürdüğünü, 2 1 konutların ihtiyaç sahipleri vatandaşlara 270 ay vade ile sabit ödeme imkanı ile verildiğini ifade eden Kaya, "Aslında bu konutların maliyeti 270 ayda yapılan ödeme tutarından daha fazla. Aradaki farkı devlet olarak vatandaşa yansıtmadan biz karşılıyoruz." diye konuştu.

Elektrik faturaları karşılanacak

Bakan Kaya, yakın zamanda psikososyal sorun yaşayan tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik yeni bir yardım programı hayata geçireceklerini, ağır kronik hastalık sebebiyle cihaza bağlı olan ve ihtiyacı olan hastaların elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağı ihtiyaçlarının bakanlık olarak karşılanacağını da söyledi.

Konuşmaların ardından Bakanlar Zeybekci ve Kaya ile diğer protokol üyeleri, Karahasanlı Mahallesi'nde yaptırılan ve yüzde 10'u engellilere tahsis edilen sosyal konutlarla ilgili konut alma hakkı ve konut belirleme kuralarının çekimini gerçekleştirdi.

#Fatma Betül Sayan Kaya
#Nihat Zeybekci
#TOKi
6 yıl önce