|

Elebaşını tutuklayın

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD’li mevkidaşı Loretta Lynch ile FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in iade edilmesini görüştü. Bozdağ, iki ülke arasındaki suçluların iadesi anlaşmasının gereklerinin yerine getirilmesini ve FETÖ elebaşının, terör örgütünü Pensilvanya’dan yönetmesinin engellenmesini istediklerini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 21:26 - 27/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı ve 15 Temmuz darbe teşebbüsünün bir numaralı faili Fetullah Gülen'in iadesi için bir araya geldi.



Bozdağ, ABD Adalet Bakanlığında yaklaşık 1 saat 35 dakika süren görüşmeye ilişkin Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda basın toplantısı düzenledi. Bozdağ, “Biz geçici tutuklamaya ilişkin dosyada, geçici tutuklamayı gerektirecek yeterinden de ziyade deliller sunduk. Darbe teşebbüsüne ilişkin iade dosyası zaten hazırlanıyor. Bizim darbe teşebbüsüne ilişkin gönderdiğimiz şey geçici tutuklama talebidir. Geçici tutuklama talebinin içerisinde, geçici tutuklamayı gerektirecek yeterlikte, açıklıkta çok net deliller sunduk. O delillerin geçici tutuklama için kafi olduğuna inanıyoruz” dedi.



KENDİSİNE ÜLKE ARIYOR


Fetullah Gülen'in ABD yönetiminin iade konusuna gösterdiği hassasiyeti dikkate alarak ABD'nin kendisini iade edebileceği endişesine kapıldığı için bir arayış içine girdiğini belirten Bozdağ, “Belçika, Brezilya, Kanada gibi ülkelerde yer arayışında, uygun yer hazırlığında olduğuna dair Türk istihbaratının çok güçlü bilgileri var. Biz bu bilgileri kendilerine daha önce aktarmıştık. Bu görüşmemizde de kendilerine bu bilgileri bir kez daha aktarma imkanı bulduk” diye konuştu.





TALEBİMİZİ İLETTİK


Muhatabına, Türkiye'nin hassasiyet ve beklentilerini ilettiklerini anlatan Bozdağ, “İlk defa bir Türkiye adalet bakanı, bir suçluyla ilgili iade görüşmesinde bulunmak üzere ABD adalet bakanını ziyaret etmiştir. Bizim bu iadeyi ne kadar önemsediğimizi, Türk halkı ve Türkiye için bunun ne kadar büyük bir önem taşıdığını göstermesi bakımından son derece önemlidir. Biz kendilerine hem aramızdaki anlaşmasının 9. maddesi işletilerek iade maksadıyla bir tutuklanma talebini hem de aramızdaki anlaşmanın 10. maddesi çerçevesinde geçici tutuklama talebimizi ilettik” dedi.



MÜTTEFİKLİĞE SIĞMAZ


Bozdağ, FETÖ elebaşının, terör örgütünü Pensilvanya'dan yönetmeye devam ettiğini de ilettiklerini bildirdi.


Bunun, iki dost ve müttefik ülke bakımından izahı ve kabul edilebilirliğinin olmadığını çok net bir dille ifade ettiklerine değinen Bozdağ, “Bunun durdurulması gerektiğini sayın bakana ilettik” diye konuştu.


Bakan Bozdağ, Lynch'ten nasıl bir karşılık aldığına ilişkin soruya da “Onlar da bu konuya çok önem verdiklerini ve bu önemi göstermek için de Türkiye'ye uzmanlarını gönderdiklerini ve karşılıklı değerlendirme yaptıklarını ifade ettiler. Tabii bir hukuksal süreç var, o süreci de anlattılar” yanıtını verdi.



Bozdağ, görüşmede Lynch'e, Osmanlı Devleti ile ABD arasındaki 1874 tarihli suçluların iade anlaşması tablosunu hediye etti.


#FETÖ
#Bekir Bozdağ
#Loretta Lynch
7 yıl önce