|

Elleri boş dönünce hırsızlık ortaya çıktı

İstanbul Beykoz’a bağlı Riva açıklarında kum hırsızlığı yapan şebekenin son günlerdeki girişimleri yoğun takiple engellenince tüm foyaları ortaya çıktı. Sahil Güvenlik ekipleri, dün öğle saatlerinde bölgeye gelen kum hırsızlığı şebekesine ait gemilerin gün boyunca kendi rezerv alanlarından çıkmasına engel oldu. Gemiler İstanbul’a boş dönünce kendi rezerv alanlarında kum bulunmadığı da kesinlik kazandı. Şebekenin takibini yapan İstanbul Valiliği denetim ekiplerinin dün niçin fatura kesilemediğini sorduğu ve foyalarını ortaya çıkardığı öğrenildi.

Yeni Şafak ve
18:40 - 27/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 18:47 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Riva açıklarında son aylarda gemiler ile kum hırsızlığı yapılıyor.
Riva açıklarında son aylarda gemiler ile kum hırsızlığı yapılıyor.

Riva ve Orhanlı bölgelerinde yıllardır kum hırsızlığıyla milyarlarca lira haksız kazanç elde eden Deniz Ticaret Odası üst yönetiminin himayesindeki kum hırsızlığı şebekesi dün sert kayaya çarptı. Şebekenin kullandığı gemiler girişimleri engellenince kendi kum çıkarma sahalarına demirlemek zorunda kaldı. Söz konusu alanın önemli bir bölümünün kayalık olması nedeniyle kum çıkaramadıkları için yıllardır farklı firmalara ait sahalara dadanan şebeke, dün yoğun takip altında kalması sebebiyle kum çıkaramadan dönmek zorunda kaldı. Yıllarca başka alanlardan çıkardıkları kumlar için fatura kesen hırsızlık şebekesi, dün saatlerce kendi bölgelerinde beklemelerine rağmen eli boş dönünce İstanbul Valiliği’nin de dikkatini çekti. Şebekenin dün fatura kesememesi, kum hırsızlarının foyasını da ortaya çıkardı.


BAŞKA SAHALARDAN KUM ÇALAMADILAR

Son 2-3 günlük sürede bölgede cirit atan kum şebekesi, Sahil Güvenlik ekipleri başlarında bekleyince hırsızlık yapamadı. Sahil Güvenlik olduğu için başka sahalardan kum çalamayan şebekeye ait gemiler, kendi sahalarında da kum olmadığı için de elleri boş dönmek zorunda kaldı. Pendik Kumcular Kooperatifi’ni denetim altında tutan İstanbul Valiliği’nin ilgili birimleri, “gemilerin ilk kez boş geldiğini tespit edince foyaları ortaya çıktı. Yıllardın başkalarına ait alanlardan kum çalan ancak kendi sahalarından çıkarmış gibi gösteren şebeke mensuplarının arkasında İstanbul Deniz Ticaret Odası’nın bazı yöneticilerinin olduğu ve bu kişilere güvenerek bu kadar pervasız hareket ettikleri belirtiliyor.

DENİZ TİCARET ODASI’NIN

BAZI YÖNETİCİLERİ DE İÇİNDE

DTO’nun bazı yöneticilerinin kum hırsızlarına dokunulmaması için Sahil Güvenlik ekiplerine baskı yaptığı ifade ediliyor. Bu yöneticilerin aynı zamanda söz konusu Kumcular Kooperatifi'nde de görev aldığı belirtiliyor. Suçüstü yapılan tespitlere ve kesilen cezalara rağmen hırsızlığın önü alınamıyor. Ormanlı bölgesinde İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ile RA Madencilik'in de aralarında olduğu çeşitli firmalara ait kum çıkarma sahaları bulunuyor. Ancak kum hırsızlığı yapan gemiler, İl Özel İdaresi'ne ait yaklaşık 6 bin hektarlık alandan kum çıkarılamadığı için aynı bölgede RA Madencilik'e ait Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından rezerv ve kalite tesbiti yapılmış işletmeye açık ve açılmak üzere olan ruhsat sınırları ve koordinatları içerisinden kum çalıyor.

#Riva
#Kum Hırsızlığı
#Sahil Güvenlik
7 yıl önce