|

En güzel mühür

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içindeki Beştepe Millet Camii hizmete girdi. Ankara’nın en büyük 3’üncü mabedi olan 3 bin kişilik camide Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu yanyana cuma namazı kıldı. “Her cami bu topraklara vurulan yeni mühür” diyen Erdoğan, başkentin de yedi tepeli İstanbul gibi olacağını söyledi

Yeni Şafak
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:59 - 4/07/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ankara'nın üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin içindeki Beştepe Millet Camii dün hizmete girdi. 3 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Meclis Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in aralarında bulunduğu çok sayıda ismin katılımıyla yapıldı.



COĞRAFYANIN TAPUSU


“Camimiz Beştepe Millet Camii ve Kongre Merkezi olarak açılışı yapılıyor. Adı Beştepe Millet Camii, milletime hayırlı olsun” diyen Erdoğan, inşa edilen her caminin bu topraklara vurulan yeni bir mühür olduğunu söyledi. Bu mühürlerin her birinin coğrafyadaki tapu senetleri olduğunu vurgulayan Erdoğan, bir dönem her alanda olduğu gibi cami inşaatlarında da Allah'ın insanlara bahşettiği en güzel vasıflardan biri olan estetik anlayışının kaybolduğuna dikkat çekti.



KADİM MİMARİ


Erdoğan, “Sadece dört duvardan, sadece toprak ve beton yığınlarından ibaret köyler, kasabalar, şehirlerle birlikte camiler de inşa etmiştik. Hamdolsun büyük bir mücadele sonunda biz yeniden tarihimizin, kültürümüzün kadim mimari anlayışını yeni bir sentezle, yeni bir yorumla ihya etmeye, ayağa kaldırmayı başardık” açıklaması yaptı. Erdoğan şunları söyledi:



YEDİ TEPEYE DOĞRU...


“Bugün nerede bir kubbe, bir minare varsa biliyoruz ki orası Müslüman yurdudur. Şahadetleri dinin temeli olan ezanlar işte o minarelerden yükselir. Günde beş vakit namaza işte o kubbelerin altında durulur. Bu bakımdan camilerimizin büyüklüğü ve güzelliği bizim için ancak iftihar kaynağıdır. Nasıl İstanbul deyince yedi tepesindeki yedi cami aklımıza geliyorsa inşallah Ankara'yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Bunun gayreti içindeyiz. İşte Kocatepe ve Beştepe, daha sonra bunu takip edecek olan diğer eserlerimiz.”





Rad Sûresi karşılıyor


Beştepe Millet Camii aynı anda 3 bin kişinin namaz kılabileceği boyutlarda yapıldı. 5 bin 377 metrekare oturumu bulunan cami ana kubbe ve dört yarım kubbeyle örtüldü. Yarım kubbenin bitiminde iki şerefe olan yükseliği 60 metreyi bulan dört ana minare mevcut. Ana kubbe iç çapı 21 metre olan Millet Camii'nde, iç zemin yüksekliği ise yaklaşık 30 metreyi buluyor. Cami kapısı ise Rad Suresi 24'üncü ayet ile taçlandırıldı. Sözkonusu ayetin meali ise şöyle: “Sabrettiğinize karşılık size selam olsun! Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir!”



Yanyana




Beştepe Millet Camii, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in okuduğu dualarla ibadete açıldı. Daha sonra Erdoğan, Davutoğlu ve beraberindekiler, vatandaşlarla birlikte cuma namazı kıldı. AK Parti Ankara Milletvekili Ertan Aydın, basının alınmadığı namazdan bir kareyi sosyal medyada paylaştı. Fotoğrafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun cuma namazını yanyana kıldıkları görülüyor.



Felaketimiz büyük olur


Mübarek Ramazan ayı yaşanırken İslam coğrafyasında yaşanan sıkıntılara değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zayıf bir Türki-


ye'nin yaşayacağı felaketin diğer yerlerden daha büyük olacağı uyarısı yaptı. Erdoğan, "İnşallah ibadet ve duaların bereketiyle


tüm Müslümanlar yaşadıkları sıkıntılardan Allah'ın izni ile kurtulacaklardır. Bu millet güçlü olursa, diğer kardeşlerimize mutlaka faydası olacaktır. Ama biz zayıflarsak karşılaşacağımız felaket inanın bana diğer kardeşlerimizinkinden daha büyük olur.”





#Beştepe Millet Camii
#Her cami bu topraklara vurulan yeni mühür
#erdoğan
9 yıl önce