|

Erdoğan’ın o sözünün 40 yıllık hikayesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Benim en büyük rakibim, bürokratik oligarşidir” sözünün 40 yıl öncesine uzanan tarihi arka planı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
07:29 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:41 - 28/04/2016 Perşembe
Diğer

Milli Türk Talebe Birliği, 1960 ve 1970'li yıllarda Türkiye'nin siyasi hayatında önemli yer tutan bir geçlik örgütlenmesi oldu. Tarihin sayfalarında yer alan MTTB'yi halen kurumsal olarak değil ama siyasetin pratik felsefesi açısından güncel tutan olgu ise bu teşkilat içinde gençlik yıllarında yer almış bazı siyasetçilerin bugün Türkiye'de iktidarda önemli konumda olmaları. CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan, lise ve üniversite yıllarında MTTB öğrenci kollarında aktif görev aldı. MTTB'de yönetim pozisyonunda gençlik yıllarında görev yapan isimler arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı İsmail Kahraman, eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ak Parti'nin kurmay isimlerinden Mehmet Ali Şahin'i saymak mümkün. Bu isimler, 1970'li yıllarda MTTB'de görev yaptı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan'da İş Formu'ndaki konuşmasında, Devlet yöneticileri olarak bizler bürokratik zorluk ve engelleri kaldırmakla görevliyiz. Benim en büyük rakibim, bürokratik oligarşidir” dedi.



Erdoğan'ın, bu sözünün siyasi arka planında 40 yıl öncesinin bir felsefesi ve siyasi anlayışı yatıyor.



Kurtulmuş anlattı


TRT Belgesel kanalında yapımcılığını ve metin yazarlığını gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk'un yaptığı belgeselde, MTTB'nin 100 yıllık geçmişini anlatan “Büyük Doğu'nun Atlıları” na, konuşan isimlerden biri de Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş oldu. Milliyet'te yer alan habere göre Kurtulmuş'un, belgeselde önümüzdeki günlerde yayınlanacak sözleri, Erdoğan'ın bürokratik oligarşiyle ilgili değerlendirmelerinin 40 yıl öncesine uzanan siyasi arka planına ışık tutacak nitelikte.



Kahrolsun Bürokrasi diye bağırıyorduk


Öğrencilik yıllarında gittiği Milli Türk Talebe Birliği mitinginde attıkları “Kahrolsun Bürokrasi” sloganını hatırlatan Kurtulmuş, belgeselde yayınlanacak konuşmasında, “Aslında bu çok büyük bir siyasi şuurun da yansımasıydı. Sonraki dönemlerde de gördük ki memleketin çocuklarını sağcılar solcular diye birbirine düşürenler, bürokratik oligarşinin elemanları, bürokratik oligarşinin tezgâhlarıydı” dedi. Kurtulmuş, şunları söyledi:



“1976'da büyük mitingler yapılmıştır. O mitingleri hatırlıyorum. Biz İmam Hatip Lisesi'nde 5 – 6. sınıflardaydık. Yine aynı şekilde benim ilk duyduğumda 10-11 yaşımdaydım, ne demek bu diye merak ettim. Sonra da fikri ve siyasi hayatımda ne demek olduğunu çok iyi anladığım meselelerden birisi de kahrolsun bürokrasi sloganıydı. O zaman bürokratik oligarşi nedir çok bilmiyorduk belki. Ama solcular kahrolsun faşistler diye bağırıyor. Sağcılar da kahrolsun komünistler diye bağırıyorlardı. MTTB'nin sloganlarından biri de kahrolsun bürokrasiydi. Aslında bu çok büyük bir siyasi şuurun da yansımasıydı. Sonraki dönemlerde de gördük ki memleketin çocuklarını sağcılar solcular diye birbirine düşürenler, bürokratik oligarşinin elemanları, bürokratik oligarşinin tezgâhlarıydı. 1970'li yılların başlarında Milli Türk Talebe Birliği, o tarihlerde bunu görmüş ve mitinglerde kahrolsun bürokrasi diye bağırılırdı.

#Numan Kurtulmuş
#Recep Tayyip Erdogan
#Milli Türk Talebe Birliği
#bürokratik oligarşi
8 yıl önce
default-profile-img