|

Ermenek’te facia geliyorum demiş

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında su baskını sonrası 18 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu açıklandı. Raporda kazaya sebep olan suyun eski göçükte depolanan, uzun süre bekleyerek kömürle reaksiyona giren ve kükürt oranı yükselen yeraltı rezervuar suyu olduğu belirtildi.

Yeni Şafak
04:00 - 23/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:23 - 22/02/2015 Pazar
Diğer
Karaman’ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında meydana gelen su baskını sonrası 18 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, çalışanların acil çıkış yollarını bildiği fakat yeterli tatbikat yapılmamasından dolayı felaket karşısında paniğe kapıldıkları bildirildi.  Bilirkişi raporunda, yeraltı kömür üretimi çalışmaları sırasında ani su patlaması olduğu, galerileri kısa zamanda dolduran su ve beraberindeki kömür, çamur, tahkimat malzemelerinin ocakta çalışanların çoğunluğunun kaçmasına fırsat vermediği belirtildi. 

SU ESKİ GÖÇÜKTEN KALDI

Kazaya sebep olan suyun eski göçükte depolanan, uzun süre bekleyerek kömürle reaksiyona giren ve kükürt oranı yükselen yeraltı rezervuar suyu olduğu ifade edilen raporda, çalışma yapılan kısımla eski imalat arasında güvenli mesafe bırakılmadığı için eski imalatlardan gelen şiddetli suyun toplu ölümlere neden olduğu dile getirildi.

ÇALIŞMALAR İŞLENMEMİŞ

Ruhsat sahibi ve rodövansçı firma sahiplerinin imalat haritalarıyla bunların aplikasyonunu yapmadığı ve yaptırmadığı için yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı vurgulanarak, “Plan üzerine yapılan çalışmalar zamanında işlenmemiştir. Özellikle eski imalat bölgelerine yaklaşıldığında yapılan çalışmalar plan üzerine daha sıklıkla konulmalıdır. Plan üzerinde ölçüm tarihleri konulmamıştır. Vinç motorunun acil durumlarda durdurulmasını sağlayacak ‘acil durdurma butonu’ erişim alanının dışındadır” ifadelerine yer verildi.

YÖNETİCİLER VE MİGEM ASLİ KUSURLU

Bilirkişi raporunda, Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar ile Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)  denetmenler nezdinde “asli kusurlu” sayıldı.

Patlamalar “rutin” olarak değerlendirildi

Maden ocağının mevcut elektrik motorlarının elektrik panoları, tesisat kabloları ve makine parkının yetersiz, yedeksiz ve acil durumlara müdahale edemeyecek şekilde olduğuna dikkat çekilerek, “Firmanın 2014 yılı imalat haritası ile daha önceki imalat haritalarının çakıştırılmadığı görülmüştür. Geçmiş yıllarda iki defa eski imalatla ilişkilendirilebilecek küçük su patlamalarıyla karşılaşılmıştır. Bu karşılaşılan durum, üretim esnasında olabilecek ‘rutin’ hadiseler olarak değerlendirildiği için daimi nezaretçi defterine de yazılmamıştır” ifadelerine yer verildi. 

ARAŞTIRMA YAPILMAMIŞ

Ermenek’te meydana gelen olayın faciaya dönüşmesinin temel teknik nedenlerinin başında detaylı, jeoloji, jeofizik ve hidrojeolojik yapılarının ortaya konmasını sağlayacak çalışmaların yeterli yetkinlikle yapılmaması olarak açıklandı.

Baraj duvarı gibi yıkıldı

Kömür ocağında meydana gelen su baskınıyla ilgili, bilirkişi heyetince hazırlanan raporda, kazaya sebep olan su baskınının kesinlikle “doğal afet” olmadığı görüşüne yer verildi. Eski imalat haritaları ve kontrol sondaj imkanları olmadığı için eski galeriye tehlikeli şekilde fazla yaklaşıldığı, zaman içinde tıpkı “baraj duvarının yıkılması gibi” suyun patlayarak maden galerisinin içine dolması sonucu kazanın meydana geldiği ifade edildi. 

BOĞULARAK ÖLDÜLER

Çok hızlı gelen su ve çamur karışımı baskından kaçamayan çalışanların “boğularak vefat ettiği”, kontrol sondajlarının gerekli sıklıkta ve metrajlarda yapılması halinde eski galerilerde biriken suların drenajla boşaltılabileceği belirtildi.
#Karaman
#Ermenek
#kömür ocağı
#kömür ocağında su baskını
9 yıl önce