|

Ermenek'te ölen madenci defnedildi

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde geçen 28 Ekim'de maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan ve faciadan 32 gün sonra cansız bedeni çıkarılan 2 madenciden ocak şefi 57 yaşındaki Recep Çiloğlu'nun cenazesi, memleketi Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Kızılbel Köyü'nde toprağa verildi.

Yeni Şafak
15:00 - 1/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:02 - 1/12/2014 Pazartesi
DHA

Recep Çiloğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu, bugün sabah saatlerinde köydeki evine getirildi. Evin önünde helallik alınması ardından cenaze, köy meydanındaki kahvenin önüne taşındı. 74 yaşındaki Muzaffer Çiloğlu, kardeşinin tabutuna sarılıp, "Onu ben büyüttüm" diyerek gözyaşı döktü.


VALİ VE MİLLETVEKİLLERİ KATILDI

Burada kılanan cenaze namazına Vali Ali Kaban, AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, bazı belediye başkanları, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


BABASININ CENAZESİNİ TOPRAĞA VERDİ

Çaycuma Müftüsü Ömer Keskin'in kıldırdığı cenaze namazında, kadınlar da erkeklerin yan tarafında saf tuttu. Cenaze namazından sonra cenaze köy mezarlığına götürüldü. Bartın'ın Amasra İlçesi'nde özel maden ocağında çalışan maden işçisi Volkan Çiloğlu, babasının cenazesini mezara indirdi. Madencinin kızı Gülnur Çiloğlu da mezarlığa kadar gelerek babasının arkasından gözyaşı döktü.


'DAHA ÖNCE SAĞ ÇIKMIŞTI'

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) maden teknikeri olarak çalışan Savaş Çiloğlu, TTK'da 38 yaşında emekli olduktan sonra özel maden ocaklarında çalışmaya devam eden amcası Recep Çiloğlu'nun, daha çok ocakta çalışan oğlu için endişelenirken kendisinin hayatını kaybettiğini söyledi. Amcasının 4 yıldır Ermenek'teki maden ocağında çalıştığını hatırlatan ve mesleği çok sevdiğini ifade eden Savaş Çiloğlu, "Daha önce de bir kaç kez göçükte kalmıştı. O zamanlar sağ olarak çıkmıştı. Buradan da umutluyduk. Ama tecelli böyle oldu" dedi.


'KURTARMA EKİBİNDEKİLER MADENCİLİĞİ AMCAMDAN ÖĞRENDİ

Amcasının cesedini ocakta TTK tahlisiye ekibinin bulduğunu belirten Savaş Çiloğlu, şöyle konuştu:

"TTK ekibi uzun süredir ocakta çalışıyordu. Ocak önünde onları gördüğümde, 'İsterseniz değişin, yeni ekipler gelsin' dedim. Onlar, 'Hayır, biz Recep Şefi bulmadan, oradaki arkadaşlarımızı yer üstüne çıkarmadan Zonguldak'a dönmeyeceğiz' dediler. O kurtarma ekibinde Recep Çiloğlu'ndan madenciliği öğrenenler vardı. Sosyal hayatın içerisinde tanıyanlar vardı. Amcam fiziki olarak hiç bozulmamış. Sadece suyun vermiş olduğu deformasyonlar vardı cesedinde."

Amcasının ocakta en uç noktada bulunduğunu belirten Savaş Çiloğlu, "Amcamın bulunduğu o noktada 7-8 madenci daha vardı. Zannediyorum amcam o madencileri önden göndermeye çalıştı. 'Kaptan en son gemiyi terkeder' misali kendisi de en sonda kaldı" dedi.

'BENDEN KORKUYORDU, BABAMIN BAŞINA GELDİ'

Babasını toprağa verirken büyük üzüntü yaşayan 8 yıllık maden işçisi 34 yaşındaki Volkan Çiloğlu ise "Babam sağlığında bir gazeteye verdiği röpartajta, 'Oğlum için daha çok korkuyorum' demişti. Benden korkuyordu, babamın başına geldi. Çok üzgünüm" dedi. Babasını kaybettikten sonra maden ocağında çalışmaya devam edip etmeyeceğine karar vermediğini belirten Volkan Çiloğlu, "Ailemle görüşüp ondan sonra karar vereceğim. Babamın tecrübesiyle meslek hayatımda çok başarılı oldum. Bana, 'arındaki kavlağa çok dikkat et, tedbirini al' derdi. Onun öğütleriyle bugüne kadar olumsuz bir durumla karşılaşmadım. Ama şimdi ne yapacağım bilmiyorum" diye konuştu.

 
#ermenek cenaze
#ermenek son durum
#ermenek madenci
9 yıl önce