|

Ermeni meselesini çözmek istemiyorlar

Ermeni Tehciri her yıl nisan ayında tartışılan konular arasına adını yazdırıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehcir iddiasını tarihçilere bırakma çağrısı karşısında sessiz kalan ülkelerin, aslında Osmanlı Devleti'nin soykırımı araştırılması için komisyon kurma teklifine de ret cevabını verdiği görülüyor. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Ermeni Tehciri'nin perde arkasını ve uluslararası platformdaki boyutunu Gerçek Hayat'a anlatıyor.

Yeni Şafak
08:33 - 27/04/2016 Wednesday
Güncelleme: 10:55 - 27/04/2016 Wednesday
Gerçek Hayat
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Ermeni Tehciri'nin perde arkasını ve uluslararası platformdaki boyutunu Gerçek Hayat'a anlattı.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, Ermeni Tehciri'nin perde arkasını ve uluslararası platformdaki boyutunu Gerçek Hayat'a anlattı.

Dünya'da yaklaşık 30 yıldır yapılan “Ermeni Soykırımı" propagandaları gün geçtikçe daha da artıyor. Sözde Ermeni Soykırımı'nın anlatıldığı 100 yıllık belgeler ise Osmanlı Arşivleri'nde sergileniyor. Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, 1915 olaylarının tüm ayrıntılarıyla yayınlandığı arşivin hiçbir kısıtlama olmadan herkese açık olduğunu söylüyor. Ayrıca Ünal, Osmanlı Devleti'nin tehcir sırasında işlenen suçları araştırmak amaçlı komisyon kurmak istediğini ancak çoğu ülkeden ret cevabı aldığını vurguluyor.



Temeli askeri gerekçeler


Ermeni tehciri kararının temelinde askeri gerekçeler olduğunu belirten Ünal, sorunun çözülebilmesi için çeşitli yollara başvurulduğunu da belirtiyor. Bunlardan ilki bir nevi nasihat heyetlerinin oluşturulması iken diğeri ülke içinde parça parça yer değiştirmeler olarak belirleniyor. Ünal, Çanakkale Ermenilerinin Anadolu içlerine yerleştirilmesini buna örnek olarak gösteriyor.



Komisyon teklifine ret cevabı


Ermeni meselesinin aydınlatılması için ülkelerin arşivlerini açması gerektiğini söyleyen Ünal; Rusya, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin yanı sıra Ermenistan arşivlerine de ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarihi bir komisyon kurma çağrısının benzeri olarak Osmanlı Devleti'nin de girişimde bulunduğunu söylüyor. Yaklaşık bir asır önce Osmanlı Devleti tarafından İsveç, İsviçre, Hollanda, İspanya ve Danimarka Ortaelçiliklerine yazılan yazıda tehcir sırasında işlenen suçların araştırılması için tarafsız hukukçulardan oluşan komisyon kurulması isteniyor. Ancak teklifin götürüldüğü ülkeler savaşa katılmadıkları için konunun kendilerini ilgilendirmediği gerekçesi ile öneriyi reddediyor.



Tehcire Almanya teşviki


Son dönemlerde Ermeni tehcirinde Almanya'nın rolü söylentisinin sadece iddiadan ibaret olduğunu söyleyen Ünal, söylentilerin 16 Aralık 1915 tarihli bir belgeden yayıldığını söylüyor. Söz konusu belgede “Ermeni tehcirinin Almanya'nın teşvikiyle yapıldığı yolundaki söylentiler" yer alırken, içişlerde hiçbir yabancı hükümetin müdahalesinin olamayacağı vilayetlere tebliği ediliyor.



#Ermeni meselesi
#Gerçek Hayat
#Başbakanlık Devlet Arşivleri
#Uğur Ünal
8 years ago
default-profile-img