|

Esed’e katılmak Kürtlere ihanet

PYD’nin Başkanı Müslim’in, Esed Ordusu’na katılacaklarını açıklamasının yankıları sürüyor. PYD’nin, Kürtleri tanımayan bu rejime bağlanma fikrine şiddetle karşı çıkan siyasetçi ve yazarlar bu durumu Kürt halkına ihanet olarak değerlendiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 12:51 - 31/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

PYD Genel Başkanı Salih Müslim'in, geçtiğimiz günlerde Londra'daki bir gazeteye “Suriye Ordusu'nun Rojava'ya dönüşüne izin vereceğiz. Bu durumda YPG de Suriye Ordusu'nun bir parçası olacak" açıklamasında bulunması Kürt siyasetçi ve yazarların tepkisini çekti. Türkiye ve diğer ülkelerden IŞİD'le savaşmak üzere 13-15 yaşları arasındaki Kürt çocuklarını toplayan Salih Müslim'in bu çocukları yıllarca Kürt meselesini tanımayan Esed Rejimi için savaştırmayı düşünmesi Kürt halkına ihanet olarak değerlendirildi.



KABUL EDİLEMEZ


PYD'nin bu kararını şiddetle eleştiren Kürt Demokratik Platformu meclis üyesi Fettah Karagöz ilk günden itibaren PYD'nin Esed Ordusu ile birlikte hareket etmesine siyaseten karşı olduklarını ve bunu hiç bir zaman tasvip etmediklerini söyledi. Yıllardır Kürtlere düşman olan ve her türlü zulmü yapan Esed rejimine PYD'nin göz kırpmasının Kürtler açısından kabul edilir bir yanı olmadığını söyleyen Karagöz, “PYD'nin Esed Ordusuna resmen katılması Kürt halkına yapılmış en büyük ihanet sayılır. Kürtler kendi çocuklarını Suriye'ye Baas Rejimi'ni ya da Esed'i kurtarmak için göndermediler. Esed'in başka bir cephe açılmasın diye PYD'ye bıraktığı toprakların karşılığında Kürt çocuklarını Baas rejimine dahil ederek öldürmeyi planlayan bu politika, Kürtler nezdinde asla kabul görmeyecektir" ifadelerini kullandı.



PYD'NİN TAVRI ÇELİŞKİLİ


Müslim'in açıklamalarını doğru bulmadığını ve yanlışlıkla yapılmış olmasını dilediğini söyleyen Kürt siyasetçi Sertaç Bucak ise, “Salih Müslim'in açıklamasının dil sürçmesi olmasını diliyorum. Aksi taktirde bu açıklama kabul edilemez. Salih Müslim, Güney Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde sayıları 6 bini bulan özel eğitimli Rojavalı peşmergeleri sırf PYD'den değiller diye kabul etmiyor. Onların Rojava'ya girişini engelliyor. Ama diğer taraftan da “Gerekirse Esed'in ordusuna katılırız" diyor. Bu bizim açımızdan çok çelişkili bir durum" dedi. Suriye'de Esed'li bir mücadeleyi asla savunmadıklarını dile getiren Bucak, “Suriye'de Esed'siz bir rejim Kürtler ve oradaki bütün halkların lehinedir" diye konuştu.



BİZE FAYDA GELMEZ


Hak ve Özgürlükler Partisi Eski Genel Başkanı (HAK-PAR) Bayram Bozyel de, kendi varlığı belirsiz, iktidarı meşruiyetten yoksun Esed rejiminin Kürtlere kazandıracağı bir şey olmadığını söyledi. Bozyel, “Sanırım Müslim biraz da Türkiye'ye karşı göz dağı vermek ve pazarlık unsuru oluşturmak için bu söyleme başvuruyor. Çünkü bu pratik olarak mümkün değil. Oradaki Kürtler, başta PYD olmak üzere DEAŞ'a karşı savaşlarını esas olarak ABD'nin sayesinde sürdürüyorlar. ABD'nin ve koalisyon güçlerinin desteği olmasa orada Kürtlerin var olması bile mümkün değil'' dedi.


#Salih Müslim
#pyd
#ışid
#Suriye Ordusu
9 yıl önce