|

Evinin bir odasında mantar yetiştiriyor

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yaşayan bir vatandaş, evinin odasında laboratuvar ortamında yaptığı çalışmalarla doğadan aldıkları mantar örneklerini klonlayarak organik mantar yetiştirmeye başladı.

Yeni Şafak
15:45 - 26/02/2016 Cuma
Güncelleme: 13:49 - 26/02/2016 Cuma
IHA

Adilcevaz'da yaşayan 40 yaşındaki İskender Hınıs, mantar yetiştirebilmek amacıyla yaptığı araştırmalar sonucu evinin bir odasında çaşır mantarını laboratuvar ortamında klonlayıp kültüre alarak yetiştirmeye başladı. İskender Hınıs, 4 yıldır ekibiyle birlikte mantar üretimi üzerine AR-GE çalışmaları yaptığını ifade ederek, çalışmalarının yetkili kurumlar tarafından desteklenmesi durumunda kuracağı mantar serası ve bahçeleri sayesinde ilçedeki işsiz gençlere iş olanağı sağlayabileceğini dile getirdi.



İskender Hınıs, “Çocukluğumdan bu yana mantarın lezzetini çok sevdiğim için bu ürüne özel bir ilgim olduğu için her yıl bahar aylarında ilçemizde bulunan Sütey Yaylası'na mantar toplamaya gidiyoruz ve mantar üretimine olan merakım bu sayede başladı.


Üretimini yaptığımız mantar bölgemize has organik bir mantardır. Ekibimizle birlikte bu mantarın üretimini yapabilmemiz için 4 yıllık bir AR-GE çalışmamız oldu. Tabi ki bu işi ilk defa yaptığımızdan dolayı biraz zorlandık ve AR-GE çalışmalarımız sonucunda bu işi geliştirdik. 4 yıllık çalışmamızın sonucunda dağda yetişen mantarın aynısını elde ettik. Mantarlarımızın üretimini kendi laboratuvarlarımızda elde ettiğimiz tohumlarla yapmaktayız. AR-GE çalışmalarımız sonucunda elde ettiğimiz tohumları aşılama yöntemiyle paketlerimize aşılayıp bu şekilde mantar elde etmiş oluyoruz. Aynı zamanda ortamın nemli olması için bulunduğu alanı hava şartlarına göre belli aralıklarla buharlaştırıyoruz. Mantarlarımızın 21 günlük kuluçka süresinin ardından en az 10 gün ise olgunlaşma süresi vardır. Mantarımız diğer mantarlara göre daha kalitelidir ve uzun süre buzdolabında dondurularak muhafaza edilebiliyor. Bu mantarın yapılan araştırmalarda kansere de iyi geldiği söyleniyor. 2011 yılında Kore Ulusal Araştırma Kuruluşu tarafından çaşır mantarı üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu mantar türünde bulunan polisakkaritlerin iyi bir anti kanser etkiye sahip olduğu kanıtlandı. Mantarlarımız organiktir ve içinde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır. Doğada hangi şekilde ve şartlarda yetişiyorsa, bizim üretimini yaptığımız mantarlarda aynı şartlarda yetişmektedir. Klonlama yöntemiyle üretimini yaptığımız pleurotus eryngii mantar türlerinden olan çaşır mantarı hiçbir firma tarafından kültüre alınmamıştır. Daha önceki çalışmalarımızda çeşitli ajanslara müracaatlarımız oldu ve bu ajanslardan bize destek çıktı, fakat daha sonra iptal edildi. İmkanlarımız daha fazla ve elverişli olursa bu işi serada yaparak insanlara iş imkanları da sağlamış oluruz diye düşünüyorum" dedi.





İskender Hınıs, Süphan Dağı ve Sütey Yaylası çevresinde bulunan endemik bitki ve çiçek türlerine ait ıslah çalışmaları ile birlikte istiridye mantarı ve marketlerde satılan beyaz şapkalı mantar türlerinin üretimini de yaptıklarını söyledi.







#mantar
#organik mantar
#klonlanmış mantar
#İskender Hınıs
#Bitlis
#Adilcevaz
#laboratuvar
#AR-GE
8 yıl önce