|

FACİA

Şiddetli sağanak yağışla gelen sel ve heyelan Artvin’in Hopa ilçesinde faciaya neden oldu. İlçe merkezi ile 2 köyde çöken evlerde 7 kişi hayatını kaybetti. 17 kişinin yaralandığı, 2 kişinin de kayıp olduğu açıklandı.

Yeni Şafak ve
04:01 - 25/08/2015 Salı
Güncelleme: 21:39 - 24/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde önceki gün saat 21.00 sıralarında başlayan yoğun yağmur, sabaha kadar devam etti. Yağış sonucunda bölgedeki dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Özellikle metrekareye 255 kilogram yağışın düştüğü Hopa İlçesinde büyük yıkım yaratan sel nedeniyle, Hopa'nın Rize, Artvin ve Sarp Sınır Kapısı ile bağlantısı kesildi.



ULAŞIM KESİLDİ


Bölgede heyelanlar nedeniyle köylerle ulaşım kesildi. Telefon hatlarında meydana gelen tahribat nedeniyle iletişimin de güçlükle sağlanabildiği Artvin'de akşam saatlerine doğru felaketin acı bilançosu ortaya çıktı. Artvin Valisi Kemal Cirit, valilik binasında düzenlediği basın toplantısında, sel nedeniyle 8 kişinin öldüğünü, biri çocuk 2 kişinin ise kayıp olduğunu söyledi. Vali Cirit'in açıklamalarının ardından 1 kişinin yapılan müdahalelerle hayata döndürüldüğü öğrenildi.


Vali Cirit heyelan nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarla ilgili şu bilgileri verdi:



MAHSUR KALDILAR


"Kesinleşmemiş olmamakla birlikte Hopa Merkez Orta Mahalle'de çöken 4 katlı bir evde 3 vatandaşımız, Yoldere Köyü'nde birisi anne kız olmak üzere 3 vatandaşımız, Yeşilköy'de enkaz altında bulunan 1 vatandaşımız olmak üzere 7 vatandaşımızı kaybettik. Hopa merkezde 1 çocuğumuz kayıp. 17 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye nakledilmiştir.






DALGIÇLAR ARIYOR


Bunlardan 5 tanesi ihtiyaca göre Rize'ye sevkedildi. Yukarı Kuladibi Mahallesi'nde 1 vatandaşımıza ulaşmaya çalışıyoruz. Sugören, Çamlıköy, Hendek köylerimizden vatandaşlarımızın bir kısmı mahsur durumda bulunmaktadır. Bunları helikopterle almayı planlıyorduk, ancak helikopter hava şartları nedeniyle Arhavi'den geri dönmek zorunda kaldı. Sahil güvenlikten gelen dalgıçlar da Hopa'da kayıp durumdaki çocuğumuzu arama çalışmalarına katılıyor.



RİSK DEVAM EDİYOR


Vali Cirit, yağışın önceki gece yarısından sonra şiddetli hale dönüştüğünü, Borçka – Hopa arasında mahsur kalan 20 aracın kurtarıldığını söyledi. Vali Cirit, sahil ilçelerinde yağışın aralıklarla devam ettiğini ve heyelan riski bulunduğunu vurgulayarak, vatandaşları uyardı.







En az 100 ev ağır hasarlı


Yağışlar alt yapıyı da vurdu. Fındıklı, Arhavi ve Hopa ilçelerinin belirli kısımlarına, enerji nakil hatlarındaki arızadan dolayı elektrik verilemedi. İlçe belediye hoparlörlerinden bölgede yağışların devam edeceği belirtildi. Ayrıca sel ve yağış nedeniyle Hopa'da en az 100 evin ağır hasar gördüğü bildirildi.



Sahil Yolu'nda ulaşım durdu


Sel ve heyelan nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu da ulaşıma kapandı. Fındıklı ilçesinde meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşıma kapanan Fındıklı-Hopa yolu yaklaşık 4 saat sonra tek şeritten kontrollü şekilde trafiğe açıldı. Yetkililer bölgede yağışların devam ettiğini ifade ederek, bu nedenle mecbur kalınmadıkça trafiğe çıkılmamasını istedi.



3 il için 'kuvvetli yağış' uyarısı


Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Samsun, Ordu ve Sinop illerinin çevrelerinde yerel kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Meteoroloji tarafından yapılan açıklamada “Kuvvetli sağanak yağış beklendiğinden meydana gelebilecek sel, su baskını, yıldırım, heyelan, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.



İki bakan bölgedeCumhurbaşkanı Erdoğan veBaşbakan Ahmet Davutoğlu, yaşanan sel felaketiyle ilgili telefonla arayarak Vali Kemal Cirit'ten bilgi aldı.Başbakan Davutoğlu bölgedeki hadiselerle yerinde ilgilenilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i sel bölgesine gönderdi.



Valilikte kriz masası


Yağış devam ettiği için tüm birimler geceyi teyakkuzda geçirdi. Gelişmelere müdahale için valilikte kriz masası oluşturuldu.



Rize de su altında






Rize'de de önceki gece saatlerinden itibaren aralıklarla etkili olan sağanak, kentte hasara yol açtı. Güneysu ilçesinde debisi yükselen Salarha Deresi'nin taşması sonucu iki HES şantiyesinde hasar oluştu. Çok sayıda mahalle ve köy yolu, toprak kayması sonucu ulaşıma kapandı. Belediye ve İlçe Özel İdaresi ekipleri, yolların açılması için bütün gün çalışmalarını sürdürdü. Kıbledağı mevkisindeki köy yollarında oluşan göçükler nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlandı. Karayolunda biriken taşlar, karayolları ekiplerince temizlendi. Bazı köylerde ise su kesintileri ve elektrik arızaları oldu, çay yetiştirilen tarım arazileri de su altında kaldı.


#artvin sel
#heyelan
#Meteoroloji
9 yıl önce