|

Faiz lobisi boşuna çabalıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurundaki yükselişin ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmadığına dikkat çekerken faiz lobisini de uyardı: Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla, faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum.

Yeni Şafak ve
08:00 - 13/12/2017 Wednesday
Güncelleme: 09:28 - 13/12/2017 Wednesday
Yeni Şafak
Yüksek faizin olduğu ülkede enflasyonun düşmeyeceğini belirten Erdoğan, “Ödenen faizlerle çok daha ciddi yatırım yapma imkanına sahibiz. Bunu aşmamız lazım” dedi.
Yüksek faizin olduğu ülkede enflasyonun düşmeyeceğini belirten Erdoğan, “Ödenen faizlerle çok daha ciddi yatırım yapma imkanına sahibiz. Bunu aşmamız lazım” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Ödül Töreni’ne katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomik gelişmelere yönelik mesajlar verdi: Geçtiğimiz 15 yılda ülkemizi bilimin her alanında ileriyle taşıyacak bu çalışmalarla birlikte desteği verdik. Fen ve mühendislikte savunma sanayii başta olmak üzere devrim niteliğinde reformlar gerçekleştirdik. Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Şimdi İHA yapıyoruz, tanklarımızı da yapmaya başlıyoruz. İhtiyaçlarımızın büyük kısmını kendi ürünlerimizle karşılar hale geldik. Şimdi inşallah tanklarımıza başlıyoruz, zırhlı taşıyıcılarımızı yapıyoruz. Artık ihtiyaçlarımızın büyük bir kısmını kendi ürünlerimizle karşılar hale geldik. Kendi kendimize yetmek zorundayız.

ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL

Sosyal bilimlerde, yurt içinde ve yurt dışında çok önemli çalışmalara imza atan ciddi bilim insanlarının yetişmesini sağladık. Bugün gelinen yer önemli ama yeterli değil. Türkiye yıllarca yurt dışına beyin göçü veren bir ülke olarak anıldı. Bugün yetişmiş insanlarımızı ülkemizde tutmanın yanında, yurt dışına gitmiş olanları tekrar ülkemize getirmenin çabası içindeyiz. Ülkemizin geldiği yer itibarıyla, kimsenin yurt dışına gittiğinde daha fazla imkana, fırsata ve desteğe kavuşamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.

BATI’DA KRİZ SÜRÜYOR

Batı ülkelerinde 2008 küresel finans krizinin yıkıcı etkileri hala hissediliyor. İşte son büyüme oranını gördünüz, yüzde 11,1 ile dünyada bir numara olduk. Bu kriz ülkemizi teğet geçtiği için hızla toparlandık ve rekor büyüme oranını yakaladık.

Hatta 15 Temmuz darbe girişimi gibi tarihi bir şoku dahi çok kısa sürede atlattık. Ülkemiz ekonomisini hedef alan gizli açık, pek çok saldırıyı da püskürttük. Onun için bu üçüncü çeyrek gerçekten çok çok önemliydi, inanıyorum ki yıl sonu itibarıyla da herhalde bizim yüzde 7,5 civarında bir büyüme oranını yıllık olarak yakalayacağız.

REKORLA TAMAMLARIZ

Biz üreten, çalışan, emek veren, ter döken herkesin yanındayız, yanında olmayı sürdüreceğiz. Benzer bir başarıyı ihracatta da yakaladık. Kasım ayı sonu itibarıyla 2017 ihracatı 143 milyar doları aştı, yıllık bazda 158 milyar doları buldu. Muhtemelen yeni bir rekorla bu yılı tamamlayacağız.

DÖVİZ DENGEYE GELECEK

Döviz kurunun yüksekliği hep ifade ettiğim gibi kesinlikle ekonominin gerçekleriyle uyumlu değil. Bunun için de döviz kurunda kısa sürede doğru dengenin bulunacağına ben inanıyorum. Ekonomideki kısa süreli manipülasyonlarla, faiz artırımı baskısını meşrulaştırma gayretlerini beyhude bir çaba olarak görüyorum. Ben, yüksek faize karşı olduğumu burada tekrar açıklıyorum, açıklamaya da devam edeceğim. Çünkü yüksek faizin olduğu bir ülkede enflasyonun düşmesi mümkün değildir.

  • Bilim tasallut altında
  • Erdoğan, “Gönül ister ki dünyanın huzuruna ve refahına katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar bizim ülkemizden çıksın, bizim bilim insanlarımızın damgasını taşısın. Her konu gibi maalesef bilim de belli ülkelerin tasallutu altındadır. Elbette burada tüm suçu tüm günahı karşı tarafa yıkıp da kendimizi rahatlatma kolaylığına kapılmıyoruz, böyle bir lüksümüz yok. Hiç şüphesiz bizim de eksiklerimiz, bizim de hatalarımız, yanlışlarımız var. Birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın tüm önemli bilim insanlarının çekim merkezi olan coğrafyamız bugün sefalet ve acı içerisinde kıvranıyorsa önce kendimizi sorgulayacağız. Nerede yanlış yaptık, yanlışımız nerede, nerelerde aksaklıklarımız var? Teşhisi doğru koymazsak, tespitleri doğru yapmazsak, bundan sonra ne olması gerektiğini de doğru şekilde belirleyemeyiz. Stratejimizi isabetli bir şekilde belirledikten sonra inanıyorum ki işimiz daha kolaydır aksi takdirde taklitçilikten öteye geçemeyiz. Türkiye her alanda olduğu gibi bilimsel çalışmalarda da bölgesinde öncülük etmek mecburiyetindedir” dedi.
Elektrikli araç çatışmayı bitirir

Tesla markasıyla elektrikli araçlar üreten Elon Musk’ın kendisini ziyaret ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendisinin gerçekten ne denli heyecan dolu olduğunu, ne denli aşk dolu olduğunu gördüm. Kendisinin hayalleri, heyecanı, gayreti gerçekten takdire şayandı. Elektrikli araç projesinin tek başına insanlığın son 1-1,5 asrına damga vuran petrol odaklı çatışmaların, yıkımların, acıların dinmesi anlamına geleceğine inanıyorum. Bu gelişmelerin ülkemizin çevresindeki geniş coğrafyada süren enerji kaynaklarına hakim olma kavgasının bir an önce bitmesine vesile olmasını tüm samimiyetimle temenni ediyorum” dedi.

Ödüllerini tek tek verdi

Erdoğan, fen ve mühendislik alanında “Kablosuz İletişim Sistemi” konusundaki çalışmalarıyla İstanbul Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Arslan, sağlık ve yaşam bilimleri alanında migren, inme ve beyin hasarı gibi nörolojik hastalıklarla ilgili çalışmalarıyla Harward Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cenk Ayata, sosyal ve beşeri bilimler alanında ise hukuk tarihi ve karşılaştırmalı hukuk çalışmalarıyla Macaristan Bilimler Akademisi ve Eötvös Lorand Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gabor Hamza’nın ödüle hak kazandığını bildirdi.

TÜBA’nın üstün başarılı genç bilim insanı ödüllerine de çeşitli üniversitelerden yardımcı doçent ve doçent seviyesindeki 39 genç bilim insanı hak kazandı.


#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Politika
#Faiz
#Merkez Bankası
6 years ago