|

Farklıyız ama biz de varız

İstanbul Zihinsel Engelliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV), down sendromlu bireyler için farklı bir çalışmaya imza attı. Zihinsel engelli gençlerin sesini sanat yoluyla duyurmayı hedefleyen “Sanat ve Biz” projesi ile dünyaca ünlü 12 tablo, "Farklıyız ama biz de hayatta varız" diyen down sendromlu gençlerin model olmasıyla fotoğraflanıp sergi haline getirildi.

Yeni Şafak
04:00 - 15/01/2017 Pazar
Güncelleme: 22:55 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Çekik gözleri, tombik yanaklarıyla tanıdığımız Down Sendromlu insanların sorunlarına çare aramak için kurulan İstanbul Zihinsel Engelliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı yeni ve ilgi çeken bir çalışmaya imza attı. "Farklıyız ama biz de hayatta varız" diyen Down Sendromlu gençler dünyaca ünlü ressamların elinden çıkan tablolara model oldular. Klasik dönemden 12 eser arasında Peter Paul Rubens, Rembrandt'ın portreleri, Johannes Vermeer'den İnci Küpeli Kız ve Da Vinci'den Mona Lisa tablolarını süslediler. Engelli bireylerin hayatın her noktasında var olması gerektiğinin altı çizilen proje kapsamında “Sanat ve Biz” isimli bir de sergi gerçekleştirildi.



EĞİTİMLERİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ


ÖzdilekPark İstanbul'da geçtiğimiz hafta görücüye çıkan serginin bugün son günü. Sanat yoluyla zihinsel engelli bireylere ışık tutulması ve onların da bir sanat eserinin ana teması olabileceğini gözler önüne seren çalışma bir yıl boyunca birçok ildeki havaalanı, sanat evi, galeri, özel müze ve alışveriş merkezinde sergilenecek. Bu eserlerin ayraç ve kapak olarak kullanıldığı özel tasarım defterler de sergiler süresince izleyiciyle buluşturulacak. Toplanan gelirse çocukların eğitimi için kullanılacak. Projenin fikir sahibi ise İZEM gönüllüsü Hakan Kural. Marka danışmanı olan Kural, vakfın ayakta kalabilmesi için zorlandığını görünce kalıcı bir çözüm yolu düşünmüş ve bu gençlerin eğitimleri için harekete geçmiş.







DEVAM EDECEK


'Hayat ve Biz' temalı konularla farklı alanlarda bu gençlerinde olabileceğini göstermek isteyen Kural, 'Sanat ve Biz' sergisinin bunun ilk ayağı olduğunu söylerek, anlatıyor: "Bundan sonra 'Hayvan ve Biz' ile 'Tarih ve Biz' diye 2 sergi daha gerçekleştireceğiz. Böylece bir yılda üç farklı temayla sergiler yapmış olacağız. Sanat ve Biz ile başlayıp her sergide çocuklar ana öğe olacak. Sergilenen ürünleri defter ve hediyelik eşya formatına getirerek de vakıf ve öğrencilerin gelir elde etmesini planlıyoruz. Sergi alanlarıyla beraber D&R ve farklı kitap evlerinde satışa sunulacak. Bunun dışında deniz ve hava yolları da bize destek olarak ürünlerimizin tanıtımını yapacak. Bu sergi böylece bitmeyen sürekli devam eden bir etkileşim olacak."







Çocuklar her yerde olabilir


İZEV Kurucu Başkanı Berti Erbeş, "Bizim vakıf amaçlarımızın en önemlisi engelli bireylerin sosyal hayata adapte edilmesini sağlamak. Bu sergiyle de bunu göstermek istedik. Sergi abartı içeriyor ama bu simgesel bir abartı. Ünlü ressamların tablolarının yerinde pekala bizim çocuklarımız da olabilirdi. Bu marjinal noktalardan bakmamız gerekiyor. Çocuklarımızın her yerde olduğuna dair bir kanaat geliştirmek." diye konuşuyor.






#Johannes Vermeer
#İZEV
#Hakan Kural
7 yıl önce