|

Faytonları dünyaya sürdü

Ispartalı Zafer Erdal, kendi faytonunu yaptıktan sonra Türkiye'nin dört bir yanından sipariş aldı. Tekerleğinden koltuğuna bütün aksamları kendi imal eden Erdal'ın faytonları artık yurt dışına açılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 04:44 - 23/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Nostaljik faytonlar genellikle turistik bölgelerde kullanılırken düğün ve festival organizasyonu düzenleyen şirketler tarafından tercih ediliyor.
Nostaljik faytonlar genellikle turistik bölgelerde kullanılırken düğün ve festival organizasyonu düzenleyen şirketler tarafından tercih ediliyor.

Isparta'nın Yalvaç İlçesi'nde 45 yaşındaki Zafer Erdal, kendi faytonunu yaptıktan sonra gelen siparişler üzerine fayton imalatına başladı. Erdal, kısa zamanda yurt dışına fayton gönderir hale geldi. Asıl mesleği elektrik tesisatçılığı olan iki çocuk babası Zafer Erdal, beş yıl önce turistik amaçlı faytonculuk yapmaya karar verdi. İnternetten araştırdığı fayton fiyatlarını pahalı bulan Erdal, kendi faytonunu yapmak için harekete geçti.



10 GÜNDE TAMAMLANIYOR


Temin ettiği malzemelerle faytonu üreten Erdal, bu işi yaptığını duyanların siparişleri üzerine fayton imaline yöneldi. Faytonun demir aksamlarını sanayideki eş-dostun işyerinde, boyama ve montaj işlerini ise evin yanındaki boş arazide yapan Zafer Erdal, işi büyütüp yurt dışına da imalat yapmaya başladı. Faytonda demir ve ahşap aksamlar bulunduğunu anlattı. Bir faytonun yaklaşık 6-7 bin liraya mal olduğunu anlatan Erdal, “Bütün aksam kendi imalatım. Tekerleğinden atların koşulduğu araba oklarına, müşterinin oturacağı koltuklara varıncaya kadar ellerimle yapıyorum. Bir fayton imalatı 10-15 günde tamamlanıyor” dedi.







AFRİKA'YA GÖNDERECEK


Zafer Erdal, “Bir zamanların en lüks ulaşım araçlarından olan bu faytonlar bugünlerde genellikle turistik bölgelerde kullanılırken, düğün ve festival organizasyonu düzenleyen şirketler tarafından tercih ediliyor. Türkiye'nin dört bir yanından sipariş yağıyor. Bu talepleri karşılayabilmek için canla başla çalışıyorum” diye konuştu. Bugüne kadar 20 fayton imal eden Zafer Erdal, son aldığı siparişlerle Afrika'ya 2 fayton göndereceğini söyledi. Siparişi veren işletmenin ürünleri beğenmesi durumunda 20 sipariş daha alacağını belirtti.










#Isparta
#Fayton
7 yıl önce