|

FETÖ Avrupa’da yeni imaj peşinde

Darbe girişimi sonrası yurtdışında farklı imaj çizmeye çalışan FETÖ, ABD, Almanya ve Avusturya’da faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Hollanda’da sözde 'Sosyal Araştırmalar Enstitüsü' kurduğu belirlenen eli kanlı çetenin, 13 Mart'ta Lahey’de bazı gazeteci, STK temsilcileri ve akademisyenlerle bir araya gelmeyi planladığı öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 04:59 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Gürkan Çelik
Gürkan Çelik

15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası ABD başta olmak üzere AB üyesi ülkelere kaçan FETÖ mensuplarının deşifre olmamak için daha önce faal durumdaki bazı yapılarının adını değiştirerek dikkat çekmemek üzere çalışmalarına yeniden hız verdiği belirlendi. ABD, Almanya ve Avusturya'da faaliyetlerini yoğunlaştıran örgütün, Hollanda'da bir düşünce kuruluşu kurduğu, kendilerini aklamak üzere faaliyetlere başlayacağı öğrenildi. FETÖ'nun bu kapsamda ilk örgütsel faaliyetine 13 Martta Lahey'de düzenleyeceği bir konferansla başlayacağı bildirildi. FETÖ mensuplarının daha önce deşifre olmuş yapılarını bir kenara bırakarak, daha iki hafta önce kurdukları ve kamuoyuna bağımsız olduğu imajı vermeye çalıştıkları “Sosyal Araştırmalar Enstitüsü” adı altında kurdukları ve faaliyetlerini yeni dönemde bu yapı üzerinden sürdürecekleri öğrenildi.



İLK TOPLANTI LAHEY'DE 13 MARTTA


Örgütün, ilk faaliyeti ise 13 Martta Lahey'deki Nieuwspoort medya merkezinde bazı gazeteci, STK temsilcileri ve akademisyenleriyle bir araya geleceği bir toplantı olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz yılda FETÖ yapılanmasının Hollanda'da takma isimlerle toplantılar düzenlediği belirlenirken, Hollanda, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde darbeci ve terör örgütü imajını düzeltmeye çalışacağı öğrenildi. FETÖ'ye bağlı bazı kurumların 2014 yılında gizli kapaklı faaliyetleri hakkında Mecliste sorulan sorulara cevaben hükûmet tarafından hazırlanan bir raporda ifade edilmişti.



HOLLANDA İSTİHBARATI UYARMIŞTI


FETÖ'nün Hollanda'daki faaliyetleri hususunda Hollanda istihbaratı AIVD (Genel İstihbarat ve Güvenlik Servisi) ve çeşitli üniversitelerin yaptıkları araştırmalar sonrası örgütün, geçtiğimiz yıl ülkedeki birçok ticari işletmesinde usulsüzlükler tespit edilmiş ve yetkilileri uyarılmıştı. FETÖ'nün Hollandalı makamlara daha şeffaf olacağına söz vermesine rağmen terör faaliyetlerine ve bu faaliyetlere maddi kaynaklar aktardığı belirlenmişti. Hollandalı yetkililer, geçen kasımda Industriele Grote Club ile birlikte düzenlenen “Değişimdeki Türkiye” konferansının yapılamasına göz yummuştu. Örgütün faaliyetlerini yürüten Gürkan Çelik'in FETÖ'nün kurduğu iş adamları derneği HOTİAD (Hollanda Türk İş Adamları Derneği) tarafından finanse edilen InHollanda Koleji'nde bir öğrenim kürsüsü olduğu ifade ediliyor.



Siteyi iki hafta önce kurmuş


Toplantıyı düzenleyen Sosyal Araştırmalar Enstitüsünün internet sayfası sadece iki hafta önce kayıtlara geçmiş. Insitutesocialstudies.org ismi Hollanda Türkiye Dostluk Vakfı (NTFF) üyesi Gürkan Çelik'e ait olduğu saplandı.




#FETÖ
#Avrupa
#15 Temmuz
#Lahey
7 yıl önce