|

FETÖ’nün pilotlarına operasyon

Konya’daki FETÖ soruşturmasında 17 ilde 71’i üsteğmen 73 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Yapılan incelemelerde, FETÖ’ye en çok itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin arttığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/10/2016 Cuma
Güncelleme: 00:03 - 28/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında, Konya merkezli 17 ilde 71'i üsteğmen 73 pilot hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca örgüte finans sağlayan ve örgüt faaliyetlerine iştirak edenlere yönelik başlatılan soruşturma kapsamında FETÖ yapılanmasıyla bağlantısı olduğu değerlendirilen kişilere ilişkin çalışmalar sürüyor. Başsavcılık, TSK içerisinde yapılanan FETÖ mensubu kişilere yönelik “Anayasayı ihlal”, “Yasama organını engellemeye teşebbüs”, “Hükümet'e karşı isyan”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlarından soruşturma başlattı. Alınan ifade ve toplanan delillerin ardından yapılanma içerisinde aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi.



45 ŞÜPHELİ YAKALANDI


Konya merkezli 17 ilde örgütle bağlantılı olduğu öne sürülen 73 pilot hakkında gözaltı kararı verildi. Bunlardan 71'inin üsteğmen, ikisinin ise albay ve kurmay albay olduğu öğrenildi. Konya'dan 9, Ankara'dan 6, İzmir'den 7, İstanbul'dan 5, Diyarbakır'dan 6, Kayseri'den 4, Balıkesir'den 5, Batman'dan 9, Eskişehir'den 5, Adana'dan 4, Kütahya'dan 3, Amasya'dan 4, Malatya'dan 1, Çanakkale'den 2, Muğla'dan 1, Erzurum'dan 1 ve Hatay'dan 1 kişinin gözaltına alınacağı bildirildi. Operasyonda, haklarında yakalama kararı çıkarılan 73 şüpheliden, 45'i gözaltına alındı.



HEPSİNİN KOD ADI VAR


Soruşturma kapsamında, Adana İncirlik 10.Tanker Üs Komutanlığında görevli 5 pilot gözaltına alındı. Muğla'daki 5. Nike Filo Komutanlığında görevli Atış Kontrol Subayı Üsteğmen M.Y. (25) de operasyonda yakalandı. Soruşturmayla ilgili detaylar ise dikkati çekiyor. Örgütte, memleketin geleceği olarak görülen pilotların özel olarak seçildiği öğrenildi. Çocukluktan itibaren ilgilenmeye başlanılan şüphelilere, örgüte bağlılığı artırmak için Fethullah Gülen'in kitaplarının okutulduğu, vaazları ve videolarının izletildiği bildirildi. Örgüte kazandırılan çocuklara, “Memlekete hayırlı insanlar yetiştireceğiz. Askeriyenin içerisinde dini bütün insanlara ihtiyaç var' ifadelerinin kullanıldığı belirtildi. Bu şekilde hava harp okullarında etkin bir güce sahip olan örgütün, pilot yaptıkları kişileri sürekli kontrol ve denetim altında tuttukları, gidilen ile ve verilen göreve göre “abi” olarak tabir edilen örgüt üyelerinin değiştiği kaydedildi.



'MAHREM' GRUPLAR ÇÖZÜLDÜ


Soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğüne bugüne kadar ifade veren birçok kişi, etkin pişmanlık yasasından faydalandı. Yasadan faydalananların verdiği ifade doğrultusunda, örgütün “mahrem” tabir edilen gruplarının çözülmeye başladığı bildirildi.



İtaatkara F-16'da görev


Pilotların, FETÖ'nün en “mahrem”leri olarak görüldüğü bu nedenle deşifre olmamaları için herbirine bir kod adı verildiği belirtildi. Örgütle bağlantısı olan pilotlara görevlerin kıdeme ya da başarıya göre değil, yapılanmaya bağlılık derecesine göre verildiği bildirildi. Yapılanmaya en çok itaatkar olanların F-16 savaş uçağı pilotu yapıldığı, itaatkarlık durumuna göre prestijli görevlerin arttığı öğrenildi. Örgüte bağlı olmayanların çoğunun hava üslerinde pasif görevlere verildiği, “sürekli sorun yaratıyor” algısı oluşturulmaya çalışıldığı ifade edildi. Pilotların maaş ya da görev yolluğu ve harcırahlarından da “himmet” kesintilerinin yapıldığı belirtildi.



Harcırahtan himmet payı


Darbe girişiminin ardından bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığında görevli Astsubay A.İ, sadece FETÖ/PDY üyelerinin gönderildiği Irak görevinde ödenen harcırahtan himmet kesintisi yapıldığını bildirdi. Eğitim için mayısın sonunda Irak'a görevlendirme yazısının çıktığını aktaran A.İ, onaylanan görevlendirmede 26 Temmuz-23 Ağustos 2016'da tim komutanı olarak Irak'a gideceği emrinin yer aldığını dile getirdi. Yaklaşık iki hafta sonra görev tarihinin 28 Haziran-26 Temmuz olarak değiştirildiğine değinen A.İ, ayrıca başka birinin tim komutanlığı altında görevlendirildiğini belirtti. Başlangıçta görevlendirmedeki değişikliğe çok anlam veremediğini anlatan A.İ, şunları kaydetti: “Ancak 15 Temmuz kalkışması sonrasında bu görevlendirmedeki değişikliği daha iyi anladım. Yapılanma beni saf dışı bırakacaktı. Yapılanmayla hareket eden komutanlar, Irak'taki görevlere tamamen kendi içlerinde bulunan personeli gönderiyordu. Çünkü rütbeye göre bir aylık görev sonrasında yaklaşık 10 bin lira harcırah alınıyordu. Bunların sık gitmesinin sebebinin, harcırahtan 'himmet' adı altında para kesilmesi olduğunu düşünmekteyim.”





#FETÖ
#İncirlik
#Darbe girişimi
7 yıl önce