|

FETÖ’ye piramit kriteri

Yargıtay’ın “ByLock örgüt üyeliğinin delilidir” dediği kararının gerekçesinde, örgüte piramit kriteri getirildi. Örgüt yapılanmasındaki 7 katlı piramidin ilk iki katında yer alanların, kasten hareket etmemiş olabileceğine dikkat çekilirken, bu kişilerin durumlarının TCK’daki ‘hata’ hükmü uyarınca değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Yeni Şafak ve
08:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:59 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
FETÖ'nün elebaşı Gülen
FETÖ'nün elebaşı Gülen

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, FETÖ’nün gizli haberleşme programı ByLock’u “silahlı terör örgütü üyeliği” için delil saydığı kararın gerekçesinde piramit kriterinden bahsetti. Gerekçede, FETÖ’nün, teröristbaşı Fetullah Gülen’in en tepesinde bulunduğu 7 katlı piramidal yapılanmaya sahip olduğu belirtildi.

İLK KATTA HALK VAR

Söz konusu katlara ilişkin bilgilerin yer aldığı gerekçede, ‘halk tabakası’ olarak adlandırılan birinci katın, örgüte iman ve gönül bağıyla olanlar, fiili ve maddi destek sağlayanlardan oluştuğu kaydedildi. Bunların önemli bir kısmının hiyerarşik yapılanmaya dahil olmadığı vurgulandı. ‘Sadık tabaka’ olarak adlandırılan ikinci katın ise okul, dershane, yurt, banka, gazete, vakıf ve kurum görevlilerinden oluştuğu ifade edildi. Bu kişilerin az veya çok örgüt hiyerarşisini bildiğine işaret edildi.

İLK İKİDEN SONRASI TEHLİKELİ GRUP

Gerekçeye göre, ikinci kattan sonraki katlarda bulunan kişiler gayri resmi faaliyetlerde görev alıyor. Buna göre, üçüncü kat ‘ideolojik örgütlenme tabakası’, dördüncü kat ‘teftiş kontrol tabakası’, beşinci kat ‘organize eden ve yürüten tabaka’, altıncı kat ‘has tabaka’, yedinci kat ‘kurmay tabaka’ olarak adlandırılıyor.

ÜST TABAKALAR
SUÇLARI BİLİYOR

Gerekçede, piramidal yapılanmanın üç, dört, beş, altı ve yedinci katlarında bulunan mensupların, FETÖ’nün nihai amacını ve bu amaç için uygulanan yöntemlerini bildiği belirtildi. Bu kişilerin de örgütteki konumları gözetilerek cezalandırılacağının açık olduğu ifade edildi.

“HATA”DAN
YARARLANIRLAR

İlk iki tabakada yer alanlar tarafından, önce dini bir kült ardından da terör örgütü haline dönüşen FETÖ’nün, başlangıçta bir ahlak ve eğitim hareketi olarak ortaya çıkması ve genellikle böyle algılanması, örgütün gayrı meşru amaçlarını gizleyip alenen kriminalize olmamaya çalışması karşısında, bilinip bilinmediğinin Türk Ceza Kanunu’nun 30. maddesinde yer alan ‘hata’ hükmü uyarınca değerlendilmesi gerektiğine işaret edildi.

GÖZ ÖNÜNDE
BULUNDURULSUN

Gerekçede, “Failin, isnat olunan suçun maddi unsurlarına ilişkin hatası kabul edilebilir olursa bunun sonucu olarak kasten hareket etmiş sayılmayacağından ve suçun taksirle işlenmesi hali de kanunda cezalandırılmıyor ise beraatine karar verilmesi gerekecektir” değerlendirilmesi yapıldı.

  • Artık
    hükmü
    geçmiyor
  • FETÖ'cüler, ABD’de son derece rahat bir hayat süren elebaşı Fetullah Gülen’e isyan bayrağını açtı. İstihbarat kaynaklarından alınan bilgiye göre, daha önce FETÖ tabanına verdiği ‘gaybubet (Yok olma, bulunmama durumu) hayatı sürdürün, yakında rahata kavuşacağız’ talimatına uyan Türkiye’deki FETÖ üyeleri, gözaltındaki bazı kriptoların ifadeleri ve MİT ile polisin müşterek operasyonları sonucu büyük darbe yedi. Son dönemde gözaltına alınıp, itirafçı olan FETÖ mensuplarının ifadelerine yansıyan bilgilere göre, Hakan Şükür, Emre Uslu, Adem Yavuz Arslan ve Tuncay Opçin gibi göz önündeki FETÖ’cülerin ABD’de lüks hayat yaşadıkları ortaya çıkınca, ‘gaybubet’ hayatı sürdüren taban büyük rahatsızlık duymaya ve bunu daha sık Pensilvanya’ya iletmeye başladı. Şikayetlerden bunalan Gülen’in talimatlarına neden uyulmadığını sorgulamaya ve bu konuda en yakınındakileri sorumlu tutmaya başladığı öğrenildi.

#FETÖ
#ABD
6 yıl önce